Pentru prima data, romanii rezidenti in Spania si Italia pot vota si pot fi votati, la alegerile locale din aceste tari. Fostul fotbalist Gica Craioveanu candideaza cu sanse mari pentru un post de consilier local, in Getafe.


Cand a a
Pentru prima data, romanii rezidenti in Spania si Italia pot vota si pot fi votati, la alegerile locale din aceste tari. Fostul fotbalist Gica Craioveanu candideaza cu sanse mari pentru un post de consilier local, in Getafe.


Cand a anuntat, la 37 de ani, ca vrea sa se retraga, mii de spanioli au strigat, in picioare: "Gica, ramai!". "Cand 15.000 de oameni striga asta, iti intra in suflet", spune Gica Craioveanu. Asa ca a mai ramas sa joace un an.
Lipiciul pe care il are Craioveanu la public i-a facut pe cei de la Partidul Popular, principalul partid de opozitie din Spania, sa-i propuna sa candideze la alegerile locale pe listele lor. Asa a ajuns baiatul care juca fotbal in satul bunicilor pana ii sangerau talpile, la cativa pasi de postul de consilier local intr-un oras cu aproape 180.000 de locuitori.


INDEPENDENT. Nu s-a inscris insa in nici un partid. Candideaza ca independent, pe a doua pozitie de pe listele Partidului Popular (PP). "Le-am spus ca nu am nici o treaba cu politica. Nu-mi place politica, nu mi-a placut niciodata. Am acceptat pentru ca ei au pariat pe mine ca sa ma ocup de sport si imi dau mana libera ca sa fac ce mi-am propus: scoala de fotbal, de handbal, de baschet, tenis. As vrea sa le dau inapoi lor si mai ales copiilor lor, dragostea pe care mi-au dat-o ei mie. Pentru copii m-am bagat" spune Craioveanu, venit o fuga in Romania, cu trei zile inainte de referendumul din Spania. Cei de la PP nu l-au tras insa de urechi pentru absenta. "N-au insistat sa intru in campanie. Mie nu-mi place deloc sa ies in fata, sa fac cu mana", explica fostul fotbalist.


Craioveanu se asteapta sa fie votat de cetatenii din Getafe, indiferent de nationalitatea lor, insa romanii ii sunt cel mai langa inima. "A fost, intr-un fel, si o obligatie morala fata de cei 6.000-7.000 de romani din Getafe. Vin foarte multi romani la mine sa-i ajut sa-si bage copiii la scoli, de exemplu, asa ca as putea sa-i ajut si mai bine din postura de consilier", spune Craioveanu, caruia expresia "imigrant" nu prea ii place. "E o vorba care suna cam urat. E cam dura. O asociezi automat cu cineva care nu prea are din ce trai".
"Gica", asa cum il striga ibericii, este de 11 ani in Spania. A jucat trei ani la Real Sociedad, patru ani la Vila Real si alti patru la Getafe.


JURNALIST. Astazi, la 39 de ani, a lasat fotbalul pentru jurnalism. Este comentator si invitat permanent in emisiunile unui post de radio - unde este ascultat de un milion de oameni - si ale televiziunii La Sexta. Are doi copii si peste patru luni il asteapta pe al treilea. Deocamdata, nu se mai gandeste la o cariera in fotbal, desi a primit numeroase oferte pentru a juca si pentru a antrena, multe chiar din Romania.

Din tara, ii lipsesc parintii si prietenii din copilarie. "Parintii mei au ramas in Teleorman. Nu le place in Spania. Tata vrea sa se trezeasca dimineata la patru, sa se duca la peste, sa joace apoi o tabla cu prietenii. Nu pot fi rupti din Romania", spune Craioveanu, care mai are trei surori, toate plecate din tara.

Maine, Craioveanu, baiatul care nu a uitat de tenisii albi, "pe care, in copilarie, daca ii aveai, erai un fel de Pele", asteapta sa marcheze pentru romani, la referendumul spaniol.
 DIN SUFLET
"Am jucat 11 ani in Spania. Cand am anuntat, la 37 de ani, ca vreau sa ma retrag, 15.000 de oameni din Getafe au strigat, in picioare, la fiecare meci «Gica ramai!». Cand 15.000 de oameni striga asta, iti intra in suflet!"
Gica Craioveanu candidat la alegerile locale din Spania
Gica Craioveanu
candidat la alegerile locale
din Spania PENTRU ROMANI
"A fost, intr-un fel, si o obligatie morala fata de cei 6.000-7.000 de romani din Getafe. Vin foarte multi la mine sa-i ajut sa-si bage copiii la scoli, de exemplu, asa ca as putea sa-i ajut si mai bine din postura de consilier"
Gica Craioveanu
candidat la alegerile locale
din Spania
In SpaniaLa Castellon, unde exista o importanta comunitate romaneasca, Augusto Tecu Constantin, cel care a infiintat partidul romanilor (Uniunea Social Democrata) a anuntat joi ca nu mai candideaza la functia de primar al localitatii. Astfel, pe listele de la locale, in Castellon nu va exista nici un roman. La Alcala de Henares, Gheorghe Gainar candideaza pe lista Partidului Verzilor.
Viorica Viziru (26 de ani) este si ea candidata din partea Partidului Socialist (PSOE) in Armilla (Granada). Potrivit ziarului Roman in lume, Viorica este ajutor de bucatar intr-un restaurant din Armilla.
La Arbucies (Girona), Campau Zelea candideaza pe listele Grupului independent - "Independents per ArbÝcies", potrivit ziarului Roman in lume. 



Partidul romanilor din Italia merge la locale cu opt candidatiNumarul romanilor care locuiesc oficial, in Spania si Italia se apropie de un milion. Doar cateva zeci de mii dintre acestia s-au inscris insa pe listele care le permit sa voteze.
Pentru alegerile locale ce se vor desfasura maine si poimaine, pana la pranz, in Italia, partidul romanilor (PIR - Partidul Identitatea Romaneasca) va merge pe liste cu italienii de la UDEUR.
Opt romani de la PIR sunt propusi pentru posturi de consilieri.
In Ladispoli candideaza de la PIR Adrian Gherman (25 de ani), student la Facultatea de Stiinte Politice la Universitatea La Sapienza, ex-campion de scrima in Romania. La Civitavecchia candideaza romanul Silviu Sticea (50 de ani), absolvent al Scolii de Arta din Romania.  Catia Didi Boboc incearca sa prinda un post de consilier in localitatea Latina, unde lucreaza in directia locala a unui sindicat. Se ocupa de multi ani de problemele imigrantilor in Italia.
Mihai Muntean este stabilit de noua ani in Italia si militeaza pentru drepturile strainilor in cadrul Comitetului Immigranti la Roma. Subofiter in Romania, Muntean candideaza pentru un post de consilier la Frosinone.
Ancuta Gherghina (40 de ani) e candidata PIR la Alessandria. Sta de 16 ani in Italia si lucreaza ca responsabil de teleconferinte la Facultatea de Medicina din Novara. Este specialist in software aplicat in domeniul sanitar. La Genova candideaza Daniela Radu, o tanara avocata romanca, ce colaboreaza cu tribunalul din localitate. Tot o avocata candideaza din partea PIR si in Civitanova Marche. O cheama Angelica Carla Popoviciu (40 de ani) si lucreaza in Italia ca liber profesionista.   
La Verona candideaza romanca Adriana Croitoru, inginer, de 5 ani in Italia. Este directoare a unui oficiu de asigurari din Verona.


PE ALTE LISTE. Acestia nu sunt insa singurii romani care au ales sa candideze pentru alegerile locale din Italia. Medicul roman Constantin Caltea va candida, potrivit Romanian Global News, in Latina, pe listele Partidului Alianta Nationala.  
Gheorghe Raica, un roman care traieste de cinci ani in Italia, candideaza la Alessandria pe lista Partidului Lega Nord, formatiune cunoscuta pentru numeroasele pozitii dure la adresa romanilor din Italia. Intrebat pe forumul Romania-Italia de ce a ales pentru un partid care s-a declarat deseori impotriva romanilor, Raica a raspuns ca "Lega Nord nu este impotriva romanilor, ci impotriva delincventilor romani".


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.