Bancile comerciale au propriile baze de date despre clienti si, probabil, tin liste negre, astfel incat sa nu crediteze persoanele sau firmele cu grad ridicat de risc, a afirmat ieri presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Ghetea (fo
Bancile comerciale au propriile baze de date despre clienti si, probabil, tin liste negre, astfel incat sa nu crediteze persoanele sau firmele cu grad ridicat de risc, a afirmat ieri presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Ghetea (foto), la un seminar economic.
"Exista informatii despre care bancile au cunostinta din presa, de exemplu, despre persoane pe care nu si le doresc. Nu este normal ca atunci cand o banca afla ca un delincvent este pe cale de a fi condamnat sa si-l doresca drept client", a spus Ghetea, seful ARB si proaspat presedinte al CEC, citat de NewsIn. Ghetea a explicat ca o asemenea persoana ar avea drept scop ca pe ultima suta de metri sa-si acopere "gaurile". In opinia sa insa, va trebui clarificata problema acestor "liste negre" de care dispun bancile, ele continand numele unor persoane care au probleme cu legea, dar care nu figureaza la Biroul de Credit.
Vorbe bune de la banci
In prezent, doar opt banci din cele 38 de pe piata romaneasca ofera informatie "pozitiva" Biroului de Credit, a declarat, la acelasi seminar, directorul general al institutiei, Serban Marian Epure, citat de NewsIn. Seful Biroului de Credit a aratat ca, pana in prezent, faza a doua a biroului de credit, care consta in raportarea de informatii atat negative, cat si pozitive din partea institutiilor de credit, nu a avut mare suscces in extinderea sa. In prezent, in sistemul Biroului de Credit ofera informatie negativa (despre persoanele cu restante) 23 de banci, o cota de circa 97% din piata, precum si sase societati de credit, una de leasing si una de asigurari. Epure a mentionat ca circa 2,3 milioane de persoane au fost raportate cu informatie pozitiva sau negativa, adica peste 10% din populatia Romaniei.
Directorul Biroului de Credit a subliniat importanta raportarii de informatie pozitiva (cu privire la toate operatiile efectuate cu bancile de catre o persoana), de catre institutiile de credit pentru a impiedica fraudele. Epure spera ca Biroul de Credit sa treaca cat mai curand la faza a treia, care consta in oferirea unor rapoarte de bonitate (credit history).
Suparari cu BNR
Bancile comerciale se vor intalni astazi la Asociatia Romana a Bancilor pentru a dezbate problema avizarii noilor norme de creditare, dupa ce mai multe institutii de credit au acuzat BNR ca distorsioneaza piata, aproband diferentiat noile reglementari, a mai spus Radu Ghetea. "Va fi greu sa coagulam un punct de vedere comun. Aici cam fiecare banca are o alta nemultumire", a declarat Ghetea. Presedintele ARB a adaugat ca, oricat ar "trage" bancile de noile norme, daca un client nu e eligibil pe normele vechi va fi greu sa devina eligibil pe cele noi, cu exceptia cazului in care are un salariu foarte mare. Pana in prezent, doar Alpha Bank a primit avizul BNR, pentru noile norme de creditare.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.