Italia este ravasita de decizia RAI de a difuza un documentar britanic indreptat contra Vaticanului.

Compania italiana publica de televiziune RAI a fost acuzata la sfirsitul saptaminii trecute pentru ca intentioneaza sa difuzeze un documentar critic la adresa Papei Benedict al XVI-lea (foto). Ziarul oficial al Vaticanului, „Avvenire", a lansat un atac violent contra peliculei „Sex Crimes and the Vatican", realizata anul trecut de BBC. Filmul il acuza pe actualul Papa ca in perioada in care a fost cardinal a ascuns actele de pedofilie comise de unii preoti romano-catolici in biserici din SUA, Irlanda sau Brazilia.

Oficiosul papalitatii a scris pe prima pagina din numarul de simbata trecuta ca documentarul britanic este „numai bun pentru a fi aruncat la gunoi" si ca producatorii „ar trebui sa lase capul in pamint si sa ceara iertare", informeaza ziarul britanic „The Guardian". Tot ca o reactie la intentia RAI de a difuza scandalosul documentar, presedintele Comisiei parlamentare de supraveghere a audiovizualului, Mario Landolfi, a declarat ca totul da impresia „unui pluton de executie gata sa deschida focul asupra bisericii si a Papei".

Conform ziarului „La Repubblica", Michele Santoro, realizatorul magazinului tv „AnnoZero" difuzat de RAI, a declarat ca mai exista citeva probleme administrative legate de semnarea contractului de achizitionare a documentarului, dar ca, in rest, televiziunea „nu are nevoie de nici o autorizatie speciala".

Documentar a fost realizat de irlandezul Colm O’Gorman, fondatorul unei asociatii de ajutorare a victimelor abuzurilor sexuale. Filmul sau acuza faptul ca, in 2001, cardinalul Joseph Ratzinger a semnat un ordin intern in care li se cerea preotilor catolici sa pastreze maxima discretie in privinta abuzurilor sexuale ale unor prelati ai Bisericii. Ordinul a fost facut public abia in 2003, fiind preluat la acea data de presa din SUA. In replica, ziarul Vaticanului sustine ca documentarul falsifica semnificatia directivei care dorea doar sa impiedice utilizarea abuziva a informatiilor spuse in confesional. Filmul „Sex Crimes and the Vatican" este deja accesibil, cu subtitrare italiana, pe web si a suscitat o multime de comentarii pe site-urile si blogurile italienesti, informeaza „The Guardian".