Opozitia bulgara a castigat la milimetru alegerile pentru Parlamentul European (PE), desfasurate duminica. Formatiunea de dreapta Cetateni pentru o Dezvoltare Europeana a Bulgariei (GERD), condusa de Boyko Borisov, a obtinut 21,69% din sufragii, urma
Opozitia bulgara a castigat la milimetru alegerile pentru Parlamentul European (PE), desfasurate duminica. Formatiunea de dreapta Cetateni pentru o Dezvoltare Europeana a Bulgariei (GERD), condusa de Boyko Borisov, a obtinut 21,69% din sufragii, urmata de socialistii premierului Serghei Stanisev, cu 21, 41%.
Victoria dreptei in cursa pentru PE trebuie sa constituie un semnal de alarma pentru guvernarea socialista, in privinta rezultatelor in lupta impotriva coruptiei si a crimei organizate, noteaza Reuters. Prim-ministrul a calificat rezultatele scrutinului drept "neplacute". Prezenta la urne a fost oarecum jenanta: numai 28,6 la suta din totalul celor 6,7 milioane de alegatori s-au prezentat la urne. Analistii considera acest fenomen explicabil, in conditiile in care coalitia aflata la putere in Bulgaria este in plin scandal in urma anchetei privind deturnari de fonduri ce au condus la demiterea mai multor inalti demnitari de la Sofia. "Este clar ca oamenii se asteapta la actiuni mai radicale din partea guvernului. Probabil ca acum acesta va fi mai activ in lupta cu coruptia", a declarat analistul Gallup, Kancho Stoichev. Votul pentru alegerea parlamentarilor europeni survine aderarii Bulgariei si Romaniei la Uniunea Europeana, in ianuarie 2007, dupa ce au indeplinit pe ultima suta de metri reformele necesare pentru accederea la blocul comunitar, observa Reuters. Ambele risca insa sanctiuni din partea Bruxelles-ului imediat dupa publicarea, in 27 iunie, a rapoartelor de monitorizare pentru cele doua tari, comenteaza aceeasi sursa. Ancheta bulgara privind deturnarea de fonduri, in care este implicat si ministrul economiei, va arata europenilor cat de pregatita este aceasta tara sa faca fata abuzurilor inaltilor demnitari. (I.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.