"Arde-i pe corupti!" este sloganul campaniei lui Traian Basescu pentru referendum. O idee reusita. Care isi poate produce efectele in favoarea suspendatului. Si, in acelasi timp, un model de diversiune. Voi analiza, din aceasta perspectiva, campania
"Arde-i pe corupti!" este sloganul campaniei lui Traian Basescu pentru referendum. O idee reusita. Care isi poate produce efectele in favoarea suspendatului. Si, in acelasi timp, un model de diversiune. Voi analiza, din aceasta perspectiva, campania care acum, dupa decizia extrem de importanta a Curtii Constitutionale, intra in linie dreapta. Printr-o numaratoare inversa ce se va sfarsi la 19 mai. Dar nu inainte de a-l felicita, pentru ideea sloganului, pe Felix Tataru, de la GMP, om de casa al presedintelui, beneficiar, in ultima vreme, al multor contracte de la stat.
Decizia Curtii Constitutionale pune capat celei mai periculoase faze a crizei politice. Aplicand principiul simetriei, pentru care si autorul acestor randuri a pledat in mai multe editoriale, Curtea Constitutionala simplifica procedura de demitere aducand-o la nivelul procedurii, celei de alegere a presedintelui. Atata vreme cat seful statului este ales cu majoritatea simpla a votului alegatorilor prezenti, el poate fi si demis in aceeasi maniera. Mai ales in conditiile in care milioane de romani muncesc in strainatate, este probabil imposibil ca un numar suficient de mare sa se prezinte in fata urnelor. Intr-o democratie acestia nu pot fi adusi cu arcanul. In conditiile neaplicarii principiului simetriei, Parlamentul, cea mai importanta institutie a democratiei, a fost silit sa caute o solutie limita pentru a bloca perpetuarea crizei. De aici, controversata hotarare conform careia daca referendumul nu ar fi fost valid, prin neprezentare a unui numar suficient de mare a unor cetateni la vot, forumul legislativ urma sa decida ce e de facut. Cu alte cuvinte, daca va fi sau nu organizat un nou referendum. Decizia Curtii Constitutionale evita intrarea intr-un asemenea scenariu care ar fi starnit, fara discutie, violente reactii pro si contra, atat in plan intern, cat si in plan extern. Ne aflam in situatia in care chestiunea demiterii lui Basescu va fi transata daca nu pe 19 mai, in mod cert o zi mai tarziu, cand va fi comunicat rezultatul oficial al votului. Daca jumatate plus unu spun da, Basescu zboara definitiv de la Cotroceni. Iar populatia va avea posibilitatea sa se pronunte, in trei luni, alegand un alt presedinte. In eventualitatea in care mai multi cetateni se pronunta in favoarea lui Basescu, acesta se reintoarce la Cotroceni. Cu certitudine, balamucul va mai dura. Nu trei luni, pana la eventualele anticipate prezidentiale, ci pana in toamna lui 2008. Inca un motiv sa trag concluzia ca este preferabila debarcarea lui Basescu.
Dar sa revin la inspiratul si diversionistul slogan. Clamand "arde-i pe corupti!", Basescu transmite un semnal extrem de agresiv si de perfid subconstientului colectiv. Si anume, ca el si nimeni altul intruchipeaza ofensiva impotriva coruptiei. Adversarii sai fiind coruptii. Toti cei care i se opun, toti cei care il contesta fac parte, vezi Doamne, din aceasta categorie. In asta consta diversiunea. Fara doar si poate, exista grupuri de interese corupte in tabara inamicilor lui Basescu. Nici Parlamentul si nici coalitia anti-prezidentiala nu constituie lacasuri ale ingerilor. Stau altfel, insa, lucrurile in ceea ce-l priveste pe presedintele suspendat? Este el cumva mai putin manjit decat ceilalti? Sunt grupurile de interese pe care el le protejeaza, le promoveaza si le personifica cuiburi ale ingerilor? Este Basescu un personaj resapat? Care s-ar fi transformat peste noapte din corupt in sfant?
Numai naivii ar putea fi inselati de sloganul prezidential. Dar naivi sunt multi. Ramane de vazut in ce masura electoratele active ale partidelor anti-Basescu vor fi capabile sa demonteze sloganul presedintelui suspendat. Si sa intoarca efectele chiar impotriva autorului. Acum cand, dupa decizia Curtii Constitutionale, intram in faza accelerata a referendumului. O veritabila campanie electorala care va diviza puternic societatea, scotand oamenii din case.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.