Reprezentativa Albionului a remizat la Tel Aviv, nu a mai cistigat un meci de sase luni si se apropie de cel mai slab parcurs al istoriei sale fotbalistice.

Mai putin de un an le-a trebuit englezilor sa se convinga ca Steve McClaren, fostul antrenor al lui Middlesbrough, nu este potrivit pentru postul de selectioner. Infrinta de croati si egala a Macedoniei in precedentele confruntari din preliminariile Euro 2008, reprezentativa Albionului a intrat intr-o criza pe care nu a cunoscut-o sub mandatele anterioare, ale lui Sven Goran Eriksson (2001-2006) si Kevin Keegan (1999-2000). Simbata, Anglia a jucat apatic si fara a avea un orizont clar de asteptare, astfel ca nu a reusit decit 0-0 la Tel Aviv, impotriva Israelului. Au trecut sase luni de cind echipa n-a mai cistigat un joc, in clasamentul pentru turneul final este la cinci puncte fata de primul loc, iar fanii si presa si-au pierdut deja rabdarea, temindu-se pe buna dreptate de ratarea calificarii. „Anglia a facut un meci amarit in fata unei formatii aflate cu 32 de locuri mai jos in clasamentul mondial", a scris, sub titlul „Isra-hell", publicatia „News of The World", care precizeaza si faptul ca un eventual insucces miercuri, impotriva Andorrei, egaleaza cel mai slab parcurs din istoria nationalei.

Rasism in Lituania

Nici Franta n-a fost departe de dezastru, cel care a salvat-o la Vilnius fiind „copilul rau" Nicolas Anelka, marcatorul unicului gol (min. 75) al intilnirii cu Lituania. Nu a fost un meci prea spectaculos, partida remarcindu-se in special prin manifestarile din tribune, unde suporteri lituanieni au afisat un banner avind reprezentat continentul Africa in culorile drapelului francez, cu mentiunea „Bine ati venit in Europa". Mesajul, destinat jucatorilor de culoare din nationala Frantei, a fost calificat drept inadmisibil de catre presedintele Federatiei Franceze de Fotbal, dar jucatorii din Hexagon au declarat ca nu au observat gestul.

Scotia, campioana mondiala neoficiala

In aceeasi grupa, B, Scotia a invins Georgia (2-1), desprinderea fiind semnata abia in minutul 88, de piciorul sting al lui Craig Beattie. Scotienii au devenit astfel campioni mondiali neoficiali, dar, mai important, se mentin pe primul loc in cursa pentru calificarea la Euro 2008. Surpriza zilei a constituit-o infringerea Serbiei in Kazahstan (1-2), ex-iugoslavii oferindu-le astfel ex-sovieticilor prima victorie intr-o competitie europeana, iar meciul zilei s-a disputat la Praga, intre Cehia si Germania. Acesta din urma, cistigat de nemti (2-1), nu a fost lipsit de incidente, zeci de suporteri incaierindu-se in centrul orasului. Fanii au spart mai multe vitrine si au vandalizat citeva restaurante, iar politia a arestat 60 de persoane, in conditiile in care suporterii germani periculosi au fost opriti inaintea meciului la frontiera dintre cele doua tari.

Portarul Pandurilor, atacat cu petarde la Oslo Adnan Guso (foto), portarul echipei Pandurii Tg.-Jiu, a fost titular in meciul pe care nationala Bosniei-Hertegovina l-a jucat la Oslo, impotriva Norvegiei. Fanii oaspetilor au facut dezastru pe stadionul Ulleval, iar in secunda 50 au aruncat in teren o petarda care l-a lovit in cap pe propriul portar, Guso. Meciul a fost intrerupt 40 de minute, timp in care fortele de ordine i-au evacuat pe suporterii bosniaci din stadion, iar lui Guso i s-au acordat ingrijiri medicale, el putindu-si relua locul in echipa. Incidentele nu i-au impiedicat pe jucatorii Bosniei sa joace foarte bine, ei cistigind cu 2-1, dupa ce au condus cu 2-0 la pauza. Si Guso a aparat excelent, el putind fi invins doar din penalty (min. 50), de catre Carew.