Iranul tine secret locul unde sint inchisi marinarii britanici arestati vineri in Golf.

Actiunea Iranului a fost interpretata ca o flexare de muschi pentru intimidare, in replica la presiunile internationale din cauza programului nuclear iranian, dar si ca raspuns la arestarea sistematica in Irak a diplomatilor iranieni de catre fortele americane.

Cei 15 marinari britanici au fost pur si simplu ridicati in timp ce faceau o verificare la un vas comercial irakian, pe riul Shatt al-Arab, la granita dintre Iran si Irak. Armata iraniana sustine ca britanicii incalcasera apele teritoriale ale republicii islamice, lucru contrazis de Londra.

Metode de intimidare

Iranul acuza pe ton ridicat Marea Britanie de „agresiune teritoriala". Teheranul nu numai ca nu a permis consulului britanic sa-i viziteze pe prizonieri, asa cum prevad cutumele, dar nici macar nu dezvaluie unde ii tine inchisi.

„Acesti oameni au marturisit ca se aflau in apele teritoriale ale Iranului si sint in prezent sub ancheta", a declarat un oficial militar de la Teheran. La Londra, ministrul de externe, Margaret Beckett, a transmis ferm ca guvernul britanic nu sta la discutii, ci vrea eliberarea imediata a marinarilor, cu tot cu ambarcatiuni si echipament.

Petrolul reactioneaza

Incidentul s-a simtit imediat in pretul sensibil al petrolului, care a atins acum cel mai ridicat nivel din ultimele trei luni. La fel s-a intimplat in 2004, cind a avut loc o criza similara, dupa ce patru marinari britanici au fost arestati, in aceeasi zona, tot pentru incalcarea apelor teritoriale iraniene. Ei au fost eliberati dupa trei zile.