Miercuri, impreuna cu „Cotidianul" veti primi romanul „Mascaricii" de V.S. Naipaul, un autor premiat cu Nobel si comparat cu Philip Roth si Milan Kundera.

In romanul „Mascaricii" se aduna mai multe povesti. Unele se petrec pe o insula din Caraibe cu frumosul nume de Isabella, altele se petrec in suburbiile Londrei, cele mai stranii se petrec in imaginatie. Sint povesti unde ratacesc oameni in cautarea unui loc pe care sa-l poata lua in stapinire. Nu orice loc insa, ci unul facut dupa chipul si asemanarea lor. Asa ca inainte sa plece in cautarea acestui loc, trebuie sa-si faca o idee aproximativa despre propria imagine. Problema e ca trasaturile se schimba din mers, iar drumurile se incurca si se bifurca. Ralph Singh, cel mai pregnant artizan de povesti si in acelasi timp personaj principal in roman, gaseste un siretlic care sa-i asigure o cit de cit corecta plasare pe harta: se apuca sa scrie.

Lista subiectelor eligibile incepe cu el. Asa ca, ajuns la patruzeci de ani, Ralph Singh, nascut si crescut pe Insula Isabella, se exileaza la Londra si isi contabilizeaza esecurile intr-o autobiografie fragmentara.

In primul rind, constata o permanenta deruta, inevitabil urmata de deziluzie, slabiciune si nesiguranta. Mai constata traume si umilinte, majoritatea legate de imposibilitatea aderentei la real. Realul inseamna, pe rind, Insula Isabella, populata de oameni care s-au rupt de mama India pentru a se trezi copii colonizati de vitrega mama Anglia, dar si inima Angliei, Londra adica, de care ar vrea sa se lipeasca, dar nu pot.

Reale sint efectele decolonizarii asupra psihicului celui care a ajuns sa-l iubeasca pe colonizator si sa se instraineze de propria mostenire. Despre toate aceste fatete ale realului, Ralph Singh scrie incercind sa le desluseasca, sa le inteleaga si sa le poata suporta mai usor contrastele. Scriind, face salturi care destabilizeaza cronologia si recupereaza haotic perioade, locuri si situatii diferite.

Ralph Singh vrea sa ordoneze lumea in care e prins si sa se elibereze din cercul de evenimente care-l fac sa rataceasca intre India, Isabella si Londra, mimind de fiecare data o alta persoana.

Citeste mai mult: