"Nu au fost nici un fel de valize. Nu vreau sa comentez, sunt foarte multe rastalmaciri. Nu ne-am dus cu nici o valiza de bani la autoritatile statului. Eu v-am spus care este adevarul", a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, Marian Nastase
"Nu au fost nici un fel de valize. Nu vreau sa comentez, sunt foarte multe rastalmaciri. Nu ne-am dus cu nici o valiza de bani la autoritatile statului. Eu v-am spus care este adevarul", a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, Marian Nastase (foto), vicepresedintele Consiliului de Administratie al producatorului de aluminiu, ALRO Slatina.
Reamintim, presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu s-au acuzat reciproc de minciuna, martea trecuta, la TVR, seful statului intervenind in direct in emisiune, dupa ce seful Executivului s-a referit, in contextul unei discutii privind grupuri de interese, la nota ALRO semnata de acesta. Basescu a intervenit telefonic in emisiune, acuzandu-l pe Tariceanu ca minte si explicand ca a semnat rezolutia ALRO deoarece compania, ca alti operatori economici, era obligata sa se prezinte la Ministerul Economiei "cu valiza cu bani" pentru a obtine prelungiri de contracte. Marian Nastase a reiterat ca ALRO a trimis, in perioada 2004-2006, peste 15 scrisori la Ministerul Economiei si Comertului, la Presedintie, la primul ministru, la Consiliul Concurentei, ba chiar si la Bruxelles, prin care propunea o serie de solutii referitoare la necesitatea unor contracte pe termen lung pentru achizitia de energie, dar nu a primit nici un raspuns.
Contract public
ALRO Slatina este de acord cu publicarea contractului de achizitie de energie electrica de la Hidroelectrica, chiar daca acest lucru va aduce prejudicii comerciale companiei, a afirmat Marian Nastase. "Am fi de acord sa publicam contractul cu Hidroelectrica, dar trebuie sa avem si acordul lor, chiar daca acest lucru ne-ar aduce prejudicii", a declarat vicepresedintele ALRO. El a mai spus ca va propune Adunarii Generale a Actionarilor si Consiliului de Administratie sa analizeze posibilitatea de publicare a contractelor de achizitie de energie.
Contractul a fost derulat initial cu furnizorul de electricitate Energy Holding, care avea un contract de cumparare de energie de la Hidroelectrica, iar ulterior ALRO a incheiat un contract direct cu Hidroelectrica. Totodata, ALRO a solicitat si Energy Holding, saptamana trecuta, publicarea actului aditional prin care contractul a fost incheiat direct cu Hidroelectrica, dar raspunsul actionarului majoritar al Energy Holding a fost negativ, potrivit lui Nastase.
El a adaugat ca acordul cu Hidroelectrica are o clauza de ajustare anuala a pretului, care nu poate fi decat in sus. "Daca am fi continuat contactul cu Energy Holding, am fi fost in imposibilitatea de plata in avans, din cauza reticentei bancilor de a finanta platile catre furnizor, din cauza riscului de trader. Bancile au optat pentru asigurarea riscului de producator. Am inceput sa facem plati in avans pentru achizitia de energie din 2004-2005", a spus Nastase, care a adaugat ca Hidroelectrica a acordat ALRO un discount "nesemnificativ" pentru plati in avans de zeci de milioane de dolari.
El a precizat ca rezilierea contractului de achizitie de energie electrica cu Energy Holding s-a facut prin semnarea unui act tripartit de renuntare intre ALRO, Energy Holding si Hidroelectrica, la sediul Hidroelectrica. Totodata, s-a incheiat si un act bilateral intre Energy Holding si ALRO.
Vicepresedintele ALRO a mentionat ca firma a incercat ca incheie alte contracte cu marii producatori din Romania si sa importe electricitate, dar nu a reusit. Prin contractul cu Hidroelectrica, ALRO are asigurat 75% din necesarul de energie, iar prin contractul incheiat cu Complexul Energetic Turceni, care expira la 30 iunie, alte 12,5 procente. "Dupa ce expira acest contract, vom trimite alte cereri de oferta la furnizori", a afirmat Nastase.
Energy Holding a respectat obligatiile
"Atat pe parcursul derularii contractului, cat si dupa incetarea acestuia, Energy Holding a respectat cu strictete obligatiile asumate in contract, inclusiv clauzele de confidentialitate. Acesta este si unul dintre motivele pentru care actionarul majoritar al Energy Holding - Societe Bancaire Privee - a decis, in urma unei analize aprofundate a cererii si implicatiilor acesteia, sa nu dea curs solicitarii ALRO Slatina de publicare a actului aditional, invocand clauza de confidentialitate a contractului" se arata intr-un comunicat al Energy Holding. De asemenea, compania precizeaza ca, "in conditiile in care ALRO nu avea dreptul sa rezilieze acest contract, ambele parti au ajuns la o intelegere, suma platita de catre ALRO companiei Energy Holding reprezentand, in primul rand, o compensatie pentru incetarea inainte de termen a contractului, care insa acopera doar partial pierderea pe care Energy Holding a suferit-o prin renuntarea la acest consumator eligibil, atat in plan comercial, cat si ca imagine". "In aceste conditii, este absurd sa se faca vreo legatura intre Energy Holding si valize de bani. In declaratiile publice menite sa atace strict activitatea Energy Holding se regasesc asa-zise legaturi de afaceri , asocieri de cifre, nume si fapte care, in realitate, nu exista", se mai arata in comunicat.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.