Ministrul delegat pentru Comert, Iuliu Winkler, crede ca Romania ar trebui sa recistige piata pentru export pierduta dupa 1989.

„Doua treimi din comertul exterior al Romaniei se face cu tarile UE. Dar pe zona din afara Uniunii cred ca exista doua directii obligatorii, pentru orice tara, deci si pentru noi: India si China", a sustinut ieri, la Cluj, ministrul delegat pentru Comert, Iuliu Winkler (foto). El spune ca, in prezent, Romania are consilieri specializati in aceste tari (trei in India si cinci in China), pentru a ajuta firmele romanesti in promovarea produselor.

IT-ul, vinul si masinile

„Noi am pierdut, dupa 1989, citeva piete importante - fostul grup CAER, Federatia Rusa, fostele membre URSS, dar si Egiptul, unde aveam produse romanesti foarte cautate. Un exemplu ar fi chiar tractoarele. Aceste piete trebuie considerate prioritati, alaturi de cele din Balcanii de Vest, fosta Iugoslavie, dar si Moldova", sustine Winkler.

Domeniile care tin exportul romanesc ar fi confectiile, industria usoara, cea a mobilei, utilajele petroliere si cele hidroenergetice, industria IT (care, potrivit statisticilor MEC, a inregistrat anul trecut o crestere de 45% la export de produse si servicii) si vinul.

Deficitul mai dureaza doi ani

In ciuda cresterii exporturilor, cu zece procente in 2006 fata de 2005, deficitul dintre cifrele de import si cele de export se mentine. „Speram ca anul acesta cifra de export sa creasca cu peste 25%, in conditiile in care PIB va ajunge la 120 de miliarde de euro pentru Romania", considera ministrul delegat.

El prevede, pentru urmatorii doi ani, ca deficitul dintre import si export va creste in continuare, din cauza investitiilor straine. Stabilizarea se va face in 2009.