Nerabdatori sa puna mana cat mai repede pe putere, comunistii au transformat guvernarea generalului Nicolae Radescu intr-un haos desavarsit. In numeroase judete, reprezentantii autoritatii de stat in teritoriu au fost inlocuiti cu forta, in cadrul un

Nerabdatori sa puna mana cat mai repede pe putere, comunistii au transformat guvernarea generalului Nicolae Radescu intr-un haos desavarsit. In numeroase judete, reprezentantii autoritatii de stat in teritoriu au fost inlocuiti cu forta, in cadrul unei operatiuni cunoscute sub denumirea de ""asaltul prefecturilor"", declansata in decembrie 1944 si incheiata in martie 1945, o data cu instalarea guvernului Petru Groza. De regula, actiunile de aceasta factura s-au desfasurat sub protectia armatei sovietice de ocupatie. Au esuat temporar acolo unde nu existau garnizoane rusesti. Acest adevar transpare pregnant mai ales din documentele de politie referitoare la instalarea in functia de prefect al judetului Dolj a comunistului Nicolae Celac. Celac! Celac! Parca ne spune ceva acest nume.

La inceput, am fost tentati sa transformam documentele de mai jos intr-o obisnuita naratiune gazetareasca. Insa preferam sa le prezentam integral, in succesiunea lor cronologica, nu numai pentru elocventa lor, ci si datorita faptului ca apar pentru prima data. In cadrul operatiunii ""asaltul prefecturilor"" s-au inregistrat si cateva victime, cum s-a intamplat de altfel si la Craiova, unde Prefectura a cazut abia la a doua tentativa de preluare a ei. Totusi, cine cerceteaza atent documentele si marturiile epocii constata ca era vorba de crime in toata regula. Atacate cu o brutalitate neasteptata, politia, jandarmeria si armata nu au uzat de arme de foc. Respectivele victime au fost impuscate pe la spate chiar de participantii la agresiuni, organizatorii acestora dorind sa-si ofere motive de blamare a autoritatilor. Acesta a fost si cazul nefericitului tipograf craiovean Tomescu, mobilizat cu forta de comunisti in acte de debandada pentru care nu resimtise nici o chemare. Istoriografia comunista l-a acreditat drept erou. De fapt, asa se intampla atunci cand istoria se scrie si cu sange nevinovat.

1 Craiova 35 147, 17 februarie 1945 / Am onoare a raporta ca azi, 17 februarie 1945, un grup de 10-12 membri ai Frontului National Democrat au ocupat localul Prefecturii de judet. Grupul a intrat fara violenta, fiind primit de dl inspector general administrativ Stefanescu, care, in dezacord cu hotarirea luata intr-un consiliu de colaborare din seara zilei de 16 februarie 1945, a lasat libera intrarea in localul Prefecturii. Ajutorul de primar Celac s-a instalat in calitate de prefect al judetului, in lipsa dlui prefect, aflat plecat in regiune. Vom raporta de urmare. / Inspector de politie, ss C. Dumitrescu / Nr. 11878 din 17 februarie 1945.
2 Craiova 36 165, 17 februarie 1945 / Urmare la raportul nostru nr. 11878 din 17 februarie 1945. La orele 17,20, din ordinul dlui colonel Chiciulescu, seful statului major al Corpului 7 armata, Prefectura locala a fost inconjurata de armata, blocandu-se toate intrarile. La somatia facuta de procurorul militar celor ce s-au introdus in localul Prefecturii s-a raspuns ca ei sunt reprezentantii poporului si ca nu parasesc localul, decat daca vor fi legati si scosi cu forta. Procurorul militar le-a dat ultimatum pana la ora 17,30. Daca la acea ora nu vor parasi localul, vor fi arestati. Pana in prezent nu s-au inregistrat incidente. Vom raporta de urmare./ Inspector de politie, ss C. Dumitrescu / Nr. 11884 din 17 februarie 1945.
3 Inspectoratul Regional de Politie Craiova / Nr. 12969, 21 februarie 1945/Directiunii Generale a Politiei, Directiunii Politiei de Siguranta, Bucuresti / Urmare rapoartelor noastre nr. 11878 si 11884 S din 17 februarie crt., nr. 11898 din 18 ianuarie crt. si nr. 11972 S din 19 ianuarie a.c., in legatura cu manifestatiile FND-ului la Craiova si instalarea cu forta a inginerului N. Celac ca prefect al judetului Dolj de catre FND-isti, si apoi inlaturat de armata, avem onoare a raporta urmatoarele asupra starii de spirit a populatiei, dupa acest eveniment: in majoritate, populatia priveste cu satisfactie masura luata contra celor ce au incercat instalarea cu forta, ca prefect al judetului Dolj, a actualului ajutor de primar al municipiului Craiova, dl inginer N. Celac.
In urma masurilor ce s-au luat pentru inlaturarea sa din postul in care se instalase cu forta, populatia isi exprima increderea in dl primministru general Nicolae Radescu, socotindu-l ca un bun roman, care pune stavila incercarilor de dezordini interne. Comunistii, care aveau credinta ca in actiunea ce au intreprins vor fi sprijiniti de armata sovietica, sunt oarecum descurajati. FND-istii au lansat zvonul ca lucrurile nu vor ramane asa cum s-au petrecut prin masurile luate de dl primministru - prin organele competente - si poporul se va convinge de aceasta, atunci cand va vedea urmarile masurilor ce se vor lua contra celor ce au inlaturat din Prefectura pe dl inginer N. Celac si colaboratorii sai. / Inspector regional, ss C. Dumitrescu / seful serviciului Sigurantei, Comisar ss Dumitru Neagu.
4 Craiova 44 198, 23 februarie 1945 / Am onoare a va raporta ca in ziarul ""Situatia"" cu data de 23 februarie 1945 s-a inserat un articol cu urmatorul continut: Telegrama domnului Teohari Georgescu catre prefecti. Dl ministru Teohari Georgescu a dat ieri urmatoarea circulara catre prefecti: ""Conform hotaririi Consiliului FND-ului, raman la postul ce mi s-a incredintat. Va atrag atentiunea in mod categoric de a nu executa ordinele indreptate contra poporului de catre generalul Radescu, care, prin actiunea sa dictatoriala, este dusmanul poporului nostru. Nu luati in consideratie ordinele venite din partea generalului Radescu si continuati a lucra in interesul poporului de infaptuire pe teren a reformei agrare si de asezare a elementelor democrate in fruntea treburilor obstesti"". Ministru subsecretar de stat, Teohari Georgescu. / Inspector de politie, ss C. Dumitrescu / Nr. 12224 din 23 februarie 1945.
5 Radiograma nr. 12276 S, 24 februarie 1945/ Inspectoratul Regional Craiova catre Directiunea Generala a Politiei/ Am onoare a va raporta ca manifestatia FND-ului a inceput la ora 12, participand 2000 de persoane, dintre care 35 de la atelierele CFR Bucuresti; la ora 13,30, manifestantii s-au indreptat spre Prefectura judetului, pe care au inconjurat-o. Din balcon, procurorul militar i-a somat sa plece, caci, in caz contrar, armata va deschide focul. Majoritatea s-au imprastiat, ramanand circa 150 de persoane, care, incercand sa intre cu forta, armata a lansat baloane cu gaze lacrimogene, tragandu-se si cateva focuri de arma in sus, pentru intimidare. Conducatorii FND-ului au inarmat cu circa 12 carabine pe unii manifestanti.
Armata, deschizand din nou foc in aer, iar pompierii intervenind cu apa, cativa manifestanti, prin spargerea unui geam, au intrat in Prefectura, de unde au fost scosi de armata. In timpul acesta, au aparut doua plutoane de ostasi sovietici inarmati, care au patrulat incontinuu in jurul Prefecturii, iar parte au patrulat pe strazile principale, cu cantece. In apropierea Prefecturii judetului se afla si dl colonel Vorosilov, cu alti ofiteri sovietici, la care, intervenind statul major al Corpului, colonelul Vorosilov a mers in Prefectura judetului, unde, dupa cateva minute, a permis intrarea manifestantilor, iar la ora 15,45 a avut loc instalarea ca prefect a dlui inginer N. Ciolac, dupa care statul major roman s-a retras. A fost retrasa si armata. Urmeaza raport. / Inspector de politie, ss C. Dumitrescu.

DOVADA. Document care atesta interventia sovieticilor in
scandalul de la Craiova


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.