Jack London, autorul romanului ""Colt Alb"", a afirmat candva: ""Cuvintele nu vor putea spune niciodata ce mare minune este un caine"". Pana acum cativa ani, atelajele de caini erau ceva ce puteam vedea doar in filme artistice sau documentare. Incet,

Jack London, autorul romanului ""Colt Alb"", a afirmat candva: ""Cuvintele nu vor putea spune niciodata ce mare minune este un caine"". Pana acum cativa ani, atelajele de caini erau ceva ce puteam vedea doar in filme artistice sau documentare. Incet, incet acest sport a inceput sa fie indragit si in Romania.

Se spune printre musheri (n.r. - conducatorii unui atelaj canin) ca nimic nu este mai barbatesc decat sa-ti incerci puterile cu natura, bazandu-te pe cei mai buni prieteni: cainii. Iditarod, cel mai dur concurs de acest tip, are loc in Alaska pe o distanta de 1.600 km, care este strabatuta in medie intre 10 si 17 zile. Daca Iditarod-ul a atras de-a lungul timpului concurenti si jurnalisti din toate tarile, in Romania, cu toate ca acest sport este la inceput, este macinat de interese, lupta pentru sponsori si colaborarea slaba intre diferiti organizatori fiind doar doua dintre ele. Sania Albastra este prima competitie de atelaje de caini care a fost organizata in Romania. Anul acesta, concurentii s-au aliniat pentru a cincea oara la startul acestui concurs, ale carui manse au avut loc sambata si duminica trecuta la Vlahita, in judetul Harghita.

PREGATIRI. Cei mai multi dintre musheri au sosit la Vlahita impreuna cu familia cu o zi inaintea startului. Pe campul din apropierea liniei de plecare cainii sunt legati cu lanturi prinse de piroane adanc infipte in pamant. Sunt obisnuiti sa doarma afara la -15/-20 grade C. Urletele pe care le scot, in special malamutii, tin departe jivinele padurii, cu toate ca, asa cum spune un concurent: ""un lup mai destept i-ar lua pe rand bucata cu bucata"". Singurii care nu au fost legati sunt doi ciobanesti germani care vor trebui sa concureze cu ""nordicii"", specialistii saniilor: Malamut de Alaska, Samoyede si Husky Siberian. Unii concurenti au atasat saniilor schiuri pentru a le echilibra mai bine.

ANTRENAMENT. Un atelaj canin este format din unul sau doi caini inaintasi, cei pe care musher-ul se bazeaza cel mai mult. Inaintasul este seful haitei si, in timpul cursei, este atent la tot ce ii zice stapanul. Stie toate comenzile vocale pe care musher-ul i le da si este cel care mentine ritmul in timpul cursei. De aceea, pentru aceste posturi sunt preferati cainii carora le place sa mearga la galop, stiut fiind faptul ca nordicii sunt caini care merg la trap. In spatele inaintasilor urmeaza liniile de ""tragatori"", adevarati salahori ai unui atelaj. Pentru a forma un atelaj competitiv este nevoie de multa munca, timp de cativa ani buni. Cainii unui atelaj trebuie invatati sa-si ignore competitorii care trag la saniile ce trec pe langa ei, pentru ca cea mai mica neatentie duce la pierderea unui timp pretios pentru musher, iar o bataie intre 10-12 caini este greu de oprit.

TEHNOLOGIE. Snowmobilele au tasat zapada de pe traseu


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.