Un comunicat al Ministerului roman de Externe difuzat joi seara exprima ""ingrijorarea"" fata de incidentul petrecut la 3 februarie in localitatea Zaiecear, din Serbia si Muntenegru, care l-a avut ca tinta pe romanul Mihailo Vasilievici. TENTATIVA
Un comunicat al Ministerului roman de Externe difuzat joi seara exprima ""ingrijorarea"" fata de incidentul petrecut la 3 februarie in localitatea Zaiecear, din Serbia si Muntenegru, care l-a avut ca tinta pe romanul Mihailo Vasilievici.

TENTATIVA. Mihailo, care este purtator de cuvant al Miscarii Democrate a Romanilor din Serbia si un cunoscut poet, a fost nici mai mult, nici mai putin decat tinta unei tentative de atentat, potrivit Rompres. Comunicatul ministerului nu oferea detalii.
INIMA DE ROMAN. Pe Mihailo l-am cunoscut anul trecut, cand Jurnalul National a relatat despre romanii care zac in gropi anonime de pe malul sarbesc al Dunarii, dupa ce au esuat in incercarea lor de a trece inot fluviul, pentru a fi liberi. Ne-a ajutat mult in realizarea reportajelor din Serbia si Muntenegru pe aceasta tema, dar ne-a si oferit detalii despre romanii care traiesc in Valea Timocului si despre frecusurile interetnice tipice zonei. Ne-a spus, in treacat, despre unele amenintari pe care le-ar fi primit din partea unor elemente extremiste ostile romanilor din Valea Timocului, Valea Moravei, Craina Negotinului si Homolie.
FAPTELE. Politistii din Zaiecear au neutralizat explozibilul amplasat in masina lui Mihailo, dejucand atentatul. Mihailo, care este si redactor-sef al celei mai vechi publicatii romanesti din regiune, Vorba Noastra, tocmai iesea de la o sedinta a Miscarii. Nu era prima amenintare pe care o primea, dar era pentru prima oara cand aceasta se concretiza, intr-un dispozitiv explozibil. Mihailo a fost ""atentionat"" chiar si in ziarul radicalilor, Velika Serbija (Serbia Mare), ca ar putea fi tras la raspundere pentru solidaritatea sa cu miscarea proromaneasca din Serbia de Rasarit.
Ce semnal s-a transmis prin acest incident si cine se afla in spatele sau raman de stabilit. Este de datoria autoritatilor sarbe sa o spuna, dupa ce vor incheia investigatia pe marginea acestui caz. Corespondentul Romanian Global News din Timoc sustine insa ca toata povestea este ""un scenariu securist romano-sarb"" si ca atentatul ""a fost inventat"".


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.