Presedintele rus Vladimir Putin (foto) a reusit joi sa socheze, sa uimeasca, sa enerveze atat Statele Unite, cat si Israelul. Aflat in vizita la Madrid, el si-a bulversat gazdele, anuntand ca va invita liderii Hamas la Moscova, cu scopul declarat de
Presedintele rus Vladimir Putin (foto) a reusit joi sa socheze, sa uimeasca, sa enerveze atat Statele Unite, cat si Israelul. Aflat in vizita la Madrid, el si-a bulversat gazdele, anuntand ca va invita liderii Hamas la Moscova, cu scopul declarat de a se implica in mod activ si, eventual, decisiv in procesul de reglementare a situatiei din Orientul Mijlociu. Foarte bucurosi s-au declarat doar liderii miscarii palestiniene, afirmand prin purtatorul de cuvant al miscarii, Sami Abu Zuhri, ca atunci cand invitatia va fi facuta in mod oficial, aceasta va fi onorata, din dorinta de a intari relatiile cu lumea occidentala si, in principal, cu Guvernul rus.
Liderul de la Kremlin, a carui tara nu considera, potrivit presei ruse, miscarea radicala islamista drept terorista, a tinut sa puncteze ca ""Hamasul a venit la putere in urma unor alegeri libere si democratice"" si a cerut ca toata lumea ""sa respecte optiunea poporului palestinian"".
SCRASNET DE MASELE. Reactiile nu au intarziat sa apara. SUA, prin intermediul Departamentului de Stat, au cerut Rusiei sa-si explice intentiile. ""Am cerut Rusiei sa-si explice intentiile in legatura cu proiectele pe care le are"", a anuntat purtatorul de cuvant Sean McCormack, reamintind ca Moscova face parte din Cvartetul pentru Orientul Mijlociu, care a cerut miscarii Hamas, saptamana trecuta, sa recunoasca statul Israel. El a subliniat ca un demers separat nu era necesar, ba, dimpotriva.
In ceea ce priveste Israelul, nemultumirea a fost mult mai mare si declaratiile mai dure. Ministrul israelian al Educatiei, Meir Sheetrit, considera ca invitatia adresata de Putin liderilor Hamas este similara cu ""a infige un cutit in spatele Israelului"". ""Aceasta initiativa acorda legitimitate internationala unui grup terorist si ne vom opune acestei intalniri cu toate mijloacele. Ce ar spune Moscova daca noi i-am invita, in replica, la noi, pe liderii ceceni?"", a adaugat el, citat de Gazeta.ru. Un alt membru al Guvernului israelian a avertizat, in chip de concluzie, ca ""Putin se joaca cu focul"". (Camelia Muntean)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.