PNA versus DNA, un scandal de proportii generat pe scena politica si care cutremura justitia. Marul discordiei: dosarele parlamentarilor suspectati de coruptie. Eficacitatea ofensivei anticoruptie are de suferit. Dincolo de problema care acum infi

PNA versus DNA, un scandal de proportii generat pe scena politica si care cutremura justitia. Marul discordiei: dosarele parlamentarilor suspectati de coruptie. Eficacitatea ofensivei anticoruptie are de suferit.

Dincolo de problema care acum infierbanta spiritele se afla insa o alta, de fond, si care, din pacate, subsista indiferent sub ce palarie au fost anchetati senatorii, deputatii ori ministrii. Ea se numeste eficienta. Ce au facut PNA si DNA pentru descoperirea si tragerea la raspundere a ""rechinilor"" corupti? De la Flota la cercevele... inca asteptam rezultatele.
PNA. A fost deseori considerat un ""parchet politic"", fiind acuzat ca actioneaza la comanda, aproape de fiecare data cand procurorii anticoruptie aveau tentative de a ""intinde plasa"" unor ""rechini"". Instrumentarea ""dosarului Flota"" i-a adus PNA-ului cele mai multe acuzatii. Anchetand modul in care au fost vandute 16 nave din flota maritima, procurorii DNA au deferit justitiei 80 de persoane, printre care Traian Basescu si alti doi fosti ministri ai Transporturilor. Traian Basescu a declarat mereu ca este o victima politica a unui ""stat ticalosit"". Supermediatizat, dosarul n-a apucat sa fie judecat la instanta suprema, pentru ca, din pricina unor vicii procedurale, s-a reintors la Parchet. In prezent el se afla la DNA, in ""analiza"".
DNA. Ca si predecesorul sau, DNA este si el acuzat ca instrumenteaza dosare politice. De data aceasta cazul aflat in lumina reflectoarelor este cel al fostului prim-ministru Adrian Nastase. El isi sprijina acuzatiile de ""politie politica"", ridiculizand lupta lui Daniel Morar. Acuzat de luare de mita, Nastase a spus: ""Trebuie sa fii bolnav la creier...."". Cand s-a pus problema perchezitionarii pentru primire de foloase necuvenite, Nastase a contraatacat: ""Se spune ca trebuie verificata acasa la mine tamplaria de la ferestre si de la usi"". Cu toate ca a cerut-o, Morar revine si spune ca are probe impotriva lui Nastase si fara perchezitie.
CALIBRU DIFERIT. Analistul politic Ion Cristoiu ne-a declarat aseara ca este dezamagit de ""micimea acuzatiilor"" in cazul Nastase fata de gravitatea acuzatiilor din Flota. ""Nastase este acuzat ca intre 2001 si 2004 a obtinut foloase necuvenite de la Irina Jianu, fosta sefa la Inspectoratul de Control al Constructorilor, pentru ca ar fi dispus numirea si pastrarea ei ca sefa. «Cadourile» ar fi constat in tamplarie la usi si ferestre. Ma asteptam ca pentru un fost premier sa cerem perchezitie pentru acte de tradare a Romaniei, uriase sume de valuta la saltea obtinute din privatizari frauduloase, dar nu tamplaria si termopanele"", ne-a declarat Ion Cristoiu.

Mascarada politicii anticoruptie

PROBLEME. Seful DNA, Daniel Morar, in corzi


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.