Sub titlul ""Fericirea monahilor"", publicatia franceza Le Figaro Magazine a publicat un reportaj despre viata in manastirile din Dobrogea.

Leopold Sanchez este numele reporterului francez care a venit in luna septembrie in tara noastra si care a vizitat si a petrecut un timp in manastirile dobrogene pentru a descrie viata calugarilor ortodocsi romani. El a publicat de curand reportajul sau despre manastirile Saon, Dervent, Celic-Dere si Buna Vestire, ultima din Delta Dunarii, in Le Figaro Magazine. ""Un fel de a da un nou sens existentei intr-o tara care se afla in cautarea unor noi repere"", este de parere Leopold Sanchez ca inseamna a fi monah in Romania. Sanchez si fotoreporterul Jacques Torregano au participat la slujba religioasa si la procesiunea ce a avut loc la Dervent de ziua Crucii, eveniment care apare relatat in deschiderea textului din publicatia franceza. Dar nu fastul sau grandoarea Liturghiei ortodoxe a marii sarbatori de la 14 septembrie l-a fascinat in primul rand pe reporter, ci mai degraba discretia pe care a gasit-o in manastiri si viata calugarilor, discreta si ea, petrecuta in ascultare si rugaciune pentru intreaga lume.
DARUIRE. O mare parte a articolului amintit este dedicata reinvierii vietii religioase din Dobrogea. Daruirea cu care lucrau calugarii la construirea manastirii ce se inalta aproape de Halmyris spune autorul reportajului ca nu lasa indiferent nici chiar pe un profan. In locul mentionat
s-au descoperit moastele sfintilor martiri Epictet si Astion.
L-au impresionat liturghiile savarsite in sfintele lacasuri incepand cu ora 6:00 dimineata, vecerniile de la asfintitul soarelui, peisajul de stepa al Dobrogei, vecinatatea cu apele Marii Negre, trecutul in care navalitorii turci au pustiit manastirile dupa ce le-au omorat vietuitorii. Hainele cernite ale monahilor si monahiilor. Faptul ca in Romania sunt in jur de 12.000 de calugari.

REVISTA. Prima pagina a reportajului publicat in Le Figaro