La inceputul acestui an un ziar a prezentat in premiera pentru opinia romaneasca un eveniment deosebit: acceptarea de catre Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Paris a actiunii inaintate de emigrantul roman din statul New York, Anton Lixandro

La inceputul acestui an un ziar a prezentat in premiera pentru opinia romaneasca un eveniment deosebit: acceptarea de catre Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Paris a actiunii inaintate de emigrantul roman din statul New York, Anton Lixandroiu, contra statului ungar.
Se spunea atunci ca o astfel de acceptare - o persoana particulara contra unui stat al carui cetatean nu este - constituie o raritate.
Reamintim ca ani de zile Lixandroiu (in lipsa reactiei oficialilor romani din America) a ripostat unei campanii antiromanesti dezvoltate in paginile marelui ziar american "New York Times". Era vorba, in principal, de frecventele acuze aduse Romaniei cu privire la asa zisa "discriminare" si "deznationalizare fortata" pe care ar suporta-o populatia maghiara din Transilvania. Excedat de insistentele revendicative ale diasporei maghiare ca si de lipsa de fair-play a ziarului care gazduia atacurile invocate (si care refuza sistematic sa ofere dreptul la replica), Lixandroiu a inaintat un dosar la Curtea Europeana a Drepturilor Omului prin care, bazat pe dovezi inatacabile, a cerut despagubiri statului maghiar pentru crimele si lezarile de drepturi comise de horthysti in Transilvania dupa Pactul Ribbentrop - Molotov.
Spre marea sa bucurie (si uimire, chiar) Curtea de la Strassbourg i-a acceptat cererea si i-a stabilit un calendar pregatitor. Serios ca-n tot ceea ce face, romanul s-a pregatit minutios pentru proces.
De precizat ca cel mai mare ajutor (pentru intocmirea dosarului cu documentarea) l-a primit de la persoane particulare din tara si din America - si nu de la instantele statului roman (aceasta precizare va reveni in finalul textului nostru intr-un nou context, cum veti vedea).
In paralel, Curtea a adus la cunostinta oficialilor de la Budapesta hotararea sa de a accepta actiunea romanului, stabilind si pentru partea maghiara calendarul pregatirii.
In lunile martie si aprilie ale anului in curs, Lixandroiu a primit, cu regularitate, instiintari si indicatii procedurale din partea oficialilor Curtii Europene. La un moment dat a fost instiintat ca la cererea partii ungare (nevoia de timp pentru pregatire) data procesului s-a amanat putin.
Acum Lixandroiu este pe deplin pregatit in asteptarea procesului.

In asteptarea a ce? - la urma urmei!

Ca instantele europene vor hotari in favoarea victimelor horthysmului (romani si evrei deopotriva) acesta e un fapt care are insemnatatea lui distincta. Dar dincolo de aceasta, insasi internationalizarea subiectului "Suferintele transilvanenilor (romani si nu numai) pe timpul ocupatiei ungare a Transilvaniei", constituie un succes deosebit, mai ales in contextul in care opinia internationala e saturata de revendicarile si plangerile unor minoritari din Romania.
Dar, desi bucuros si linistit in asteptarea procesului, Anton Lixandroiu n-avea sufletul impacat datorita faptului ca actiunea aceasta o intreprinde insotit de sprijinul atator conationali, de sprijinul chiar al Curtii de la Strassbourg - dar nu si de cel al oficialitatilor tarii sale.
Intr-un moment de optimism a trimis un dosar cu toate actele procesului si Ambasadei Romaniei de la Washington. Peste cateva zile a primit "raspuns": acelasi plic, aceleasi documente! Nici o vorba in plus - dara-mi-te sprijin sau felicitari!
Nedumerit si mahnit a povestit intamplarea aceasta unor prieteni. "Oare statul roman chiar e suparat pe mine? Americanii ma incurajeaza, ma sustin, europenii la fel? Unde am gresit?"
Nedumeriti si mahniti, transmitem si noi catre dvs. intrebarile pe care si le pune domnul Lixandroiu...
Dar nu inainte de a va asigura ca Lixandroiu va merge, fie si singur, la Strassbourg.
...Si ca va vom tine la curent cu intamplarile frumoasei sale cruciade.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.