Societatea IAR Brasov a finalizat, saptamana trecuta, modernizarea elicopterelor din programul Puma-SOCAT.
La sfarsitul saptamanii trecute, intreprinderea aeronautica brasoveana a predat ultimul elicopter IAR 330 Puma, modernizat cu sistemul

Societatea IAR Brasov a finalizat, saptamana trecuta, modernizarea elicopterelor din programul Puma-SOCAT.
La sfarsitul saptamanii trecute, intreprinderea aeronautica brasoveana a predat ultimul elicopter IAR 330 Puma, modernizat cu sistemul SOCAT (Sistem Optronic de Cercetare si Anti-Tanc), avand ca principal partener extern firma Elbit Systems Ltd. din Israel.
Prin sistemul SOCAT, elicopterele au devenit multifunctionale in conditii de munca, capabile sa efectueze misiuni complexe impotriva blindatelor si obiectivelor fortificate, de cercetare a campului tactic si transmitere a informatiilor in timp util, escortare a trupelor, supraveghere si cercetare aeriana pe timp de zi si de noapte in conditii meteo adverse.
Programul de modernizare, coordonat de comandorul Constantin Apostol, a costat aproximativ 200 de milioane de dolari, in acest pret intrand, pentru toate cele 24 de elicoptere, un pachet de suport logistic, statiile de operare si suportul. Elicopterele Puma-SOCAT sunt complet interoperabile cu sistemele NATO, modernizarea acestora costand aproximativ 8,3 milioane de dolari pentru un elicopter, in timp ce achizitionarea unui aparat nou ar fi costat 16 milioane de dolari.
"Intreg sistemul de navigatie si comanda a fost schimbat, fiind acum gestionat de un calculator. Astfel, un prim avantaj este faptul ca misiunea poate fi planificata pe discheta, dupa care poti sa vezi, in functie de misiune, ceea ce ai de facut. Poti naviga dupa harta digitala, poti asigura transportul de trupe sau protectia acestora prin rachete antitanc. Gratie unui alt sistem, tunul montat pe elicopter urmareste privirea pilotului, atunci cand preia tinta. Patru elicoptere de acest tip se afla in Bosnia-Hertegovina si se bucura de o reala apreciere din partea fortelor britanice", a precizat Ion Georgescu, general-maior, director general al IAR Brasov.

Planuri de viitor pentru societatea brasoveana

"Apreciez costul programului ca fiind foarte bun, raportat la performanta obtinuta", a declarat generalul Gheorghe Catrina, comandantul Statului Major al Fortelor Aeriene, dupa ce a efectuat primul zbor cu unul dintre aparatele modernizate.
Finalizarea programului Puma-SOCAT coincide, pentru IAR, cu demararea unui alt program pentru Ministerul Apararii Nationale, in cadrul caruia vor fi modernizate alte 16 elicoptere IAR 330 Puma pentru transportul trupelor, fara armament la bord, dar dotate cu sisteme moderne de navigatie. Alte doua elicoptere vor fi echipate cu sistemul SOCAT Naval, fiind destinate noilor fregate din dotarea Marinei Militare, achizitionate din Marea Britanie si modernizate, "Regele Ferdinand" si "Regina Maria". De asemenea, numeroase elicoptere livrate in anii trecuti unor beneficiari externi vor fi aduse pentru a fi modernizate cu noile sisteme de navigatie si armament.
"Avem mult de lucru pentru cei peste 900 de salariati. Trebuie sa ne preocupam si de angajarea tinerilor, pentru ca multi dintre actualii angajati sunt, deja, varstnici, in curand nu vor mai putea face fata cerintelor si avem nevoie de inlocuitori", a mai afirmat Georgescu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.