Pe timpuri, ouăle erau vopsite doar în nuanță de roșu potrivit legendei în care Maica Domnului a mers acolo unde a fost răstignit Isus Hristos cu un coș de ouă. Acestea s-au colorat din sângele Domnului și în acest fel a luat naștere tradiția de a vopsi ouă de Paști. În timp însă, oamenii au început să vopsească ouăle în diverse culori.
Pasca este nelipsită de pe mesele românilor la sărbătoarea de Paști. Aceasta nu este nimic altceva decât o turtă rotundă și ceva mai înaltă decât cea obișnuită. Deasupra se împletește o cruce, iar în părți se completează cu brânză cu ou. Românii o mănâncă dimineață, la masa de sărbătoare împreună cu restul bucatelor preparate.
Cozonacul este servit drept un fel de desert la masa de Paști. Umplutura cozonacilor rămâne la dorința fiecăruia, însă cei mai populari cozonaci sunt cei cu rahat, nuci, stafide, mac și ciocolată. De asemenea aceștia pot fi umpluți cu diferite gemuri și fructe uscate sau proaspete. Aluatul cozonacilor este unul dulce și pufos ce ți se topește în gură. În fiecare an, gospodinele ornamentează cozonacii tot mai deosebit, creativitarea acestora fiind o sursă de inspirație.
Drobul de miel este o mâncare tradițională românească, specifică sărbătorii de Paște. Acesta este preparat din măruntaiele de miel (ficat, plămâni, splină, inimă și rinichi), ceapă verde, mărar, pătrunjel, usturoi, leuștean și ouă fierte. Drobul de miel este adorat de români pentru gustul deosebit și proprietățile pe care le are mielul asupra sănătății organismului.
Mielul simbolizează jertfa lui Isus Hristos pentru mântuirea neamului omenesc. De aceea, creștinii ortodoxi în fiecare an de Paște jertfesc un miel pentru masa de sărbătoare. Din carnea de miel se pot prepara diverse bucate, însă românii optează pentru friptura de miel. Zilele de Paști de multe ori ne aduc vreme frumoasă și este un motiv în plus de a sărbători ziua Învierii în sânul naturii.
Sărbătoarea Învierii este una îndrăgită și mult așteptată de către români. Aceștia se pregătesc intens și nu uită în nici un an de mâncărurile tradiționale românești specifice acestei sărbători. Mesele de Paște ale românilor sunt pline de gust și culoare, acestea fiind încărcate cu vechile obiceiuri transmise din generație în generație. Iată ce bucate nu ar trebui să îți lipsească de pe masă în ziua Învierii.