Luptă împotriva ciupercilor într-un mod ecologic
1/4
Combinat cu apă și săpun, bicarbonatul de sodiu poate ajuta la prevenirea infecțiilor fungice la anumite tipuri de plante, arbuști și pomi fructiferi. Pur și simplu pulverizarea plantei cu soluția poate opri răspândirea. În același timp trebuie să țineți cont de faptul că, din moment ce vorbim despre un produs natural, efectele ar putea dura mai mult pentru a fi observate, decât dacă ar fi să utilizați substanțe chimice. O altă recomandare: observați cu atenție reacția fiecărei plante, deoarece pulverizarea în cantități mari le poate deteriora.
Reduce prezența afidelor
2/4
Afidele sunt acele insecte foarte mici pe care cu siguranță niciodată nu le-ai vrut în grădina ta. Afidelor le place să mănânce tulpinile, iar în acest proces excretează o substanță dulce lipicioasă care atrage furnicile și provoacă apariția unei ciuperci neagre. Această ciupercă afectează procesul de fotosinteză, deci este un fel de boală pentru planta ta.
Prin pulverizarea cu bicarbonat de sodiu și săpun ești mai aproape de a păstra aceste insecte la distanță.
Îndepărtează furnicile
3/4
După cum am menționat anterior, bicarbonatul de sodiu combinat cu săpun ajută la menținerea afidelor la distanță și previne apariția anumitor tipuri de ciuperci care distrug plantele. Dacă adăugăm alte îngrășăminte minerale mai puternice la acest remediu, vom obține amestecul Viçosa (care este în esență un amestec de apă, sulfat de cupru, sulfat de zinc, sulfat de magneziu, acid boric și var hidratat) sau amestecul Bordeaux (apă, sulfat de cupru și var hidratat) prin care putem reduce, de asemenea, prezența furnicilor.
Poate fi util atunci când măsori calitatea solului
4/4
Experții știu că solul sănătos este unul care nu este nici prea acid, nici prea alcalin, deoarece cu cât pH-ul solului este mai neutru, cu atât plantele vor crește mai puternice și fără dăunători.
Pentru a afla ce fel de sol are gradina ta, trebuie doar să urmezi acești pași:
Ia o varză roșie, tai-o în bucăți și pune-o în apă distilată și fiartă. Se lasă la înmuiat timp de 10 minute și apoi se strecoară. Apa purpurie rezultată este neutră din punct de vedere al pH-ului. Pune o parte din apa de la varză în 2 cești separate: într-una din cupe se adaugă oțet (apa se va transforma roz închis din cauza acidității) și în celălalt bicarbonat de sodiu (se va transforma în albastru sau verde din cauza alcalinității). Acestea sunt culorile „de control”. Pune o parte din apa de la varză într-un alt recipient și adaugă una sau 2 linguri de sol pe care dorești să îl testezi. Așteaptă 30 de minute. În cazul în care apa devine roz, solul este acid. Dacă devine albastru sau verde, este alcalin. Dacă rămâne violet, ai solul perfect!
Bicarbonatul de sodiu este unul dintre produsele pe care toată lumea le are acasă: îl folosim pentru curățare, pentru dezinfectarea alimentelor și chiar în scopuri estetice, dar îl putem folosi și pentru a avea grijă de grădina noastră. Bright Side a căutat toate informațiile utile despre modul în care acest mineral ne poate ajuta să protejăm sănătatea plantelor noastre.