Ceaiul verde este considerat unul dintre cele mai sanatoase fiindca este bogat in polifenoli si antioxidanti care ajuta la stimularea sanatatii inimii si a creierului. Ceaiul verde este cel mai putin procesat fiindca dupa uscare si presare, nu sunt folosite metode de oxidare.
Ceaiul negru reprezinta 75% din cosnumul total de ceai, fiind astfel considerat cel mai consumat ceai din lume. Acesta are in compozitia sa cea mai mare cantitate de cofeina si este adesea folosit dimineata, in locul cafelei. Ceaiul negru are in compozitia sa teaflavine si antioxidanti care ajuta la imbunatatirea circulatiei sangelui si scaderea tensiunii arteriale.
Ceaiul oolong este considerat ca fiind combinatia perfecta dintre ceaiul negru si cel verde. Din punctul de vedere al beneficiilor, acesta ajuta la pierderea grasimilor fiindca are in compozitia sa polifenolilor si cofeinei. Specialistii sustin ca ceaiul accentueaza sentimentul de adrenalina, iar acest lucru duce la o buna functionare a metabolismul si la arderea grasimilor.
Ceaiul alb este cel mai putin procesat, frunzele nu sufera modificari fiindca sunt uscate imediat la soare. Ceaiul are o culoare deschisa si poate avea arome fructate, florale, poate fi usor picant, toate in functie de originea sa. Medicii au descoperit ca astfel de ceai protejeaza celulele pielii si ajuta la eliminarea radicalilor pielii care formeaza ridurile.
Unul dintre cele mai populare ceaiuri este cel de musetel, renumit pentru efectele sale calmante. Egiptenii antici foloseau ceaiul de musetel pentru a trata febra. Compusii chimici din ceaiul de musetel actioneaza pentru a reduce hormonul de stres cortizol. De asemenea, lucreaza la deschiderea vaselor de sange si ajuta la eliminarea eficienta a durerilor de cap.
Ceaiul de menta are o aroma revigoranta, racoroasa si poate fi preparat cu frunze culese direct din gradina ta. ceaiul de menta ajuta la buna functionare a sistemului digestiv, reduce balonarea si indeparteaza respiratia urat mirositoare.
Ceaiul masala este recunoscut in medicina indiana si pot contine cardamom, ghimbir, piper negru, cuisoare, scortisoara, fenicul si anason stelar. Acesta ajuta la diminuarea glicemiei si reduce rezistenta la insulina ceea ce inseamna ca organismul poate prelucra mai repede zaharul din sange.
Timp de secole, ceaiul a fost considerat un bun remediu pentru mentinerea sanatatii, iar statisticile arata ca unele ceaiuri au capacitatea de a vindeca anumite boli neurologice precum Parkinson si Alzheimer. Astazi exista mii de tipuri de ceaiuri facute din diferite feluri condimente si ierburi, potrivit matchacha.ro.