"Efectele pozitive ale gutuilor asupra sanatatii sunt mai putin cunoscute. Aceasta influenteaza in mod pozitiv functia ficatului, sistemul digestiv si ajuta la ameliorarea bolilor aparatului respirator. Intr-un singur fruct exista un depozit impresionant de vitamine (A, B, C, PP), saruri minerale, carbohidrati si fibre. sucul proaspat de gutui ajuta la tratarea insuficientei pancreatice. In acest scop se va bea o jumatate de pahar de suc de gutui, de trei ori pe zi. Conform studiilor, coaja de gutui contine substante antivirale care inhiba dezvoltarea de microorganisme care declanseaza hepatita A, B si C.
Pentru stimularea functiei hepatice se recomanda o cura de o luna cu nectar proaspat de gutui. Gutuia imbunatateste digestia si amelioreaza diareea, hemoragiile uterine si hemoroizii. Aproximativ 150 gr de amestec de gutui cu miere este indicat in lupta contra colitei. Gutuile proaspete sunt recomandate ca adjuvant in infectiile intestinale, inclusiv cele ale colonului inferior (sucul de gutui este contraindicat in caz de constipatie). Greata de dimineata dispare daca se va manca o jumatate de gutuie pe stomacul gol. Infuzia din frunze de gutui este utila impotriva diareei. In caz de anemie se recomanda gutuile macerate, alaturi de tratamentul prescris de medic.
Bolile de natura canceroasa pot fi ameliorate de consumul de gutui (proaspete sau sub forma de nectar din pulpa si coaja). S-a demonstrat ca anumite substante din compozitia gutuilor (in special vitamina B17) ajuta la distrugerea celulelor maligne, fara a fi afectate celulele normale", sustine
nutritionistul Ionut Stefan. Citeste si:
10 motive pentru care ar fi bine sa consumi gutui in fiecare toamna