Avocado este un fruct bogat in potasiu si poate fi consumat fie ca atare, fie adaugat in salate sau sandvisuri, oferind astfel aproximativ 690 mg de potasiu. Bineinteles, avocado vine la pachet si cu o multime de vitamine: A, C, B1, B2, B3, B6 si minerale precum magneziu, calciu, fosfor si fier. Fiind, de asemenea, bogat in grasimi sanatoase mononesaturate, fructul originar din Mexic poate ajuta si la scaderea nivelului de colesterol.
Cu un continut de aproximativ 90% apa, consumul acestuia este extrem de popular mai ales in zilele de vara, cand organismul nostru resimte mult mai intens nevoia de hidratare. Cantitatea de postasiu pe care il contine, aproximativ 640 mg, contribuie la reglarea tensiunii arteriale.
O alta sursa de potasiu este spanacul, care aduce o multime de beneficii organismului, in special pentru vedere, datorita luteinei si zeaxantinei, pentru oase, datorita vitaminei K si contribuie, totodata, la intarirea imunitatii datorita continutului de vitamina A. Avand un continut mare de potasiu si un continut scazut de sodiu, spanacul contribuie la mentinerea tensiunii arteriale la niveluri normale.
Potasiul il putem regasi, de asemenea, si in bauturi. Sucul proaspat de portocale este consumat cu precadere la micul dejun si ofera o multime de beneficii, fiind bogat in vitamina C, nu are grasimi si nici colesterol. Datorita continutului de hesperidina, un antioxidant intalnit in citrice, poate imbunatati tensiunea arteriala diastolica.
Berea este o bautura compusa din ingrediente 100% naturale: apa, hamei, cereale si drojdie, ce furnizeaza organismului vitamine si minerale, necesare pentru a-i asigura functionarea la nivel optim. Unul dintre mineralele pe care il regasim in compozitia berii este potasiul, cunoscut pentru sustinerea activitatii cardiace. Datorita acestor ingrediente naturale din compozitie, berea poate fi integrata cu succes intr-un stil de viata sanatos atunci cand este consumata in cantitati moderate si aduce totodata beneficii organismului. Adoptarea unui stil de viata activ si sanatos, poate preveni inclusiv bolile cardiovasculare. Relatia dintre bere si sanatatea inimii este un subiect cercetat de-a lungul timpului, inclusiv in Romania. Rezultatele din urma studiului realizat de catre dr. Marina Otelea, "Evaluarea efectului consumului de bere asupra hemostazei la subiecti sanatosi", a reconfirmat faptul ca berea consumata moderat poate contribui la scaderea incidentei bolilor cardiovasculare, influentand factorii implicati in mentinerea echilibrului fluido-coagulant al sangelui.
Potasiul este un mineral indispensabil care sustine activitatea electrica a celulelor si are un rol important in regimul alimentar. Adoptand o dieta echilibrata care sa contina fructe, legume si proteine ii putem oferi organismului acest element de care are nevoie. Potasiul poate reduce riscul de boli cardiovasculare si contribuie la transmiterea de oxigen catre creier. Mai mult, acesta controleaza contractia muschilor si functionarea nervilor, ajutand la reglarea tensiunii arteriale. Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) a stabilit ca doza zilnica recomandata organismului uman adult este de 3500 mg de potasiu. In cele ce urmeaza, va prezentam cinci surse accesibile de potasiu ce pot fi incluse in alimentatia zilnica: