Vei avea mai multa energie daca nu consumi gluten
4/8
Unele persoane spun ca au identificat un nivel rdicat de energie dupa ce au eliminat glutenul din alimentatie. Acest lucru se poate intampla atunci cand individul consuma mai multe fructe si legume, decat alimente cu continut ridicat de calorii si cu continut ridicat de grasimi. Este doar o dieta sanatoasa si echilibrata care va ofera mai multa energie, indiferent daca consumati gluten sau nu. De asemenea nuu exista studii care sa confirme faptul ca eliminarea glutenului duce la cresterea nivelului de energie.
Corpul nostru nu poate procesa glutenul
5/8
Glutenul este o proteina si toti oamenii o pot digera. Este adevarat ca organismul uman nu are enzimele necesare pentru a demola proteine asa complexe cum sunt cele din gluten. Sistemul imunitar va percepe glutenul ca pe un invadator si se va mobiliza sa scape de el. Dar tocmai aici este cheia: la majoritatea persoanelor sistemul imunitar reuseste sa se debaraseze de invadator dupa care se intoarce linistit la treburile lui.
Pacientii cu boala celiaca pot manca putin gluten
6/8
Un grup de oameni de stiinta de la Spitalul Sf. Bartolomeu din Londra a publicat un studiu in 1988 in care au concluzionat ca pacientii adulti celiaci ar putea consuma mici cantitati de gluten. Din pacate acest lucru este complet gresit si astazi stim cu siguranta ca o firimitura de paine poate sa puna in miscare echipamentul autoimun care duce la declansarea simptomatologiei caracteristice si la daune intestinale, malabsorbtie. Pacientul celiac trebuie sa evite cu orice pret glutenul si daca acest lucru este usor pentru paine, pasta, pizza, devine dificila identificare urmelor de gluten din produsele procesate.
Glutenul cauzeaza cancer
7/8
Nu exista dovezi ca glutenul face acest lucru. Glutenul nu a fost niciodata legat de cancer in nici un studiu, in timp ce o multime de alte alimente au legatura cu acest lucru. Singura exceptie este pentru persoanele cu boala celiaca. Dimpotriva, ar trebui sa fiti foarte precauti atunci cand eliminati glutenul deoarece alimentele cu gluten, cum ar fi cerealele integrale, contin vitamine si minerale care va ajuta sa va protejati impotriva cancerului.
Dietele fara gluten sunt sarace in carbohidrati
8/8
Cu siguranta nu. Multe alimente bogate in carbohidrati, cum ar fi cartofi, orez, porumb, dovleac, banane, fasole, mazare, linte si multe altele nu au gluten in ele. Deci, daca le consumati in timp ce tineti o dieta fara gluten, consumati in continuare o multime de carbohidrati.
Renuntarea la gluten vindeca digestia
1/8
Nu exista absolut nicio dovada sau confirmare sigura ca digestia sau sanatatea intestinului se vor imbunatati atunci cand eliminam glutenul din alimentatie. Deci, daca nu suferiti de boala celiaca, care este o intoleranta severa la gluten sau orice alta sensibilitate a glutenului non-celiac, atunci nu este nevoie sa eliminati glutenul.
Dieta gluten free te ajuta sa slabesti
2/8
Glutenul in sine nu are nimic de-a face cu greutatea unei persoane. Indiferent daca pierdeti sau luati in greutate, acets lucru depinde de calitatea si cantitatea alimentelor pe care le consumati si de stilul dumneavoastra de viata. Daca nu controlati dimensiunile portiilor si caloriile din produsele fara gluten si nu consumati suficienta fibra, veti risca astfel riscati cresterea in greutate.
Dieta fara gluten este mai buna si mai santoasa
3/8
Mancarurile fara gluten costa mai mult decat alimentele obisnuite si nu sunt mai sanatoase. Unele studii arata ca, daca nu aveti boala celiaca, consumul de alimente fara gluten poate fi si mai putin sanatoasa decat daca urmezi o dieta regulata. Multe alimente fara gluten, precum produsele de patiserie fara gluten, painea contin mai mult zahar, sare, grasimi saturate si calorii decat cele obisnuite. Exista, de asemenea, o cantitate mai mica de fibre si proteine in ele. In acelasi timp, alimentele cu gluten au elemente nutritive importante pentru sanatatea dumneavoastra. Painea, de exemplu, are folat, fibre, calciu, potasiu si fier.
Glutenul este un nume generic pentru proteinele gasite in grau, secara, orz si alte cereale. Moda gluten free a luat avant si tot mai multi sunt cei convinsi ca e ceva foarte sanatos. In realitate putina lume are habar ce este intr-adevar glutenul si felul in care acesta se incadreaza intr-o dieta sanatoasa. Potrivit Bright Side, exista cateva mituri referitoare la gluten pe care oamenii inca le mai cred. Iata cateva dintre acestea: