Cafeaua consumata zilnic reprezinta, pentru multi oameni, doza necesara de energie, fiind considerata un mod simplu si ieftin de a face fata oboselii, insa noi cercetari arata ca efectele acestei substante asupra organismului sunt subestimate, putand fi o cauza a atacurilor de panica.
Consumul in exces de cofeina poate provoca efecte secundare precum tahicardie, transpiratie si anxietate acuta. Cel din urma efect secundar este, in mod deosebit, ingrijorator, pentru ca duce la cresterea incidentei starilor de depresie si ingrijorare. In cadrul unui studiu, s-au analizat trei grupuri distincte de voluntari: unul de persoane sanatoase, fara antecedente privind atacurile de panica, unul de pacienti cu astfel de tulburari si unul format din rudele de gradul I ale bolnavilor, dar care n-au avut antecedente de atacuri de panica. Participantilor la studiu li s-a oferit fie cafea decofeinizata, fie cafea cu un continut ridicat de cofeina.
Nicio persoana nu a avut atacuri de panica si nici nu a suferit de anxietate crescuta dupa ce a consumat bautura decofeinizata. Insa, 52% dintre pacientii care sufereau de atacuri de panica s-au confruntat cu astfel de crize dupa ce au consumat cafeau cu un continut ridicat de cofeina. Constatarea neasteptata a fost ca 41% dintre rudele de gradul I ale pacientilor au suferit, de asemenea, atacuri de panica. Acestia nu suferisera de astfel de tulburari inainte, dar o doza de cafea puternica le-a indus un atac, fapt care arata nu doar ca unele persoane au o predispozitie genetica de a suferi de anxietate in urma consumului de cofeina, dar si impactul dureros pe care aceasta substanta il poate avea.