Laptele de soia este cea mai buna alternativa a laptelui de vaca, perfect pentru persoanele care au intoleranta la lactoza. Este bogat in fibre, vitamine (E, D, B9), minerale (calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu, fluor) si proteine. Cea mai importanta proprietate a laptelui de soia este capacitatea de a imbunatati profilul lipidic din sange.
sursa foto: www.freeimages.com
Portocala este originara din India, Pakistan, Vietnam si sud-estul Chinei. Este o sursa buna de fibre, acizi grasi (Omega-3 si Omega-6), vitamine (A, C, E, B8, B9) si minerale (calciu, magneziu, fosfor, potasiu, seleniu). Mineralele continute contribuie la scaderea tensiunii arteriale, reduc riscul de infarct si de accident vascular, ajuta la mentinerea ritmului cardiac regulat si ofera energie organismului.
sursa foto: www.freeimages.com
Fulgii de ovaz reprezinta una dintre cele mai inspirate alegeri pentru un mic dejun satios. Sunt bogati in proteine, fibre, minerale (calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, zinc, mangan) si vitamine (E, B1, B3, B5, B9). Un bol mic de fulgi de ovaz consumat in fiecare dimineata iti protejeaza inima si te ajuta sa ai o viata mai lunga si mai sanatoasa.
sursa foto: www.freeimages.com
Semintele de susan vin intr-o gama variata de culori, de la alb la galben, rosu la albastru, violet sau negru, in functie de continutul nutritiv. Sunt bogate in minerale (calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu, zilnic, seleniu, cupru, mangan), proteine, fibre, vitamine (A, E, B3, B8, B9) si betaina. Semintele de susan pot fi consumate ca atare in diverse preparate culinare sau pisate apoi adaugate in diverse salate, sosuri sau deserturi.
sursa foto: www.freeimages.com
Sardina apartine familiei clupeidelor, ca si sprotul sau heringul, si este impartita in mai multe specii. Este bogata in proteine, vitamine (A, D, E, K, B3, B8, B9, B12) si minerale (calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu, seleniu). Sardina este un peste gras, ale carei lipide sunt constituite in mod egal din acizi grasi saturati, mono-nesaturati si poli-nesaturati (care contin omega-3).
Iaurtul este unul dintre alimentele cele mai apreciate in toata lumea, datorita multiplelor beneficii pentru sanatate. Este bogat in proteine, acizi grasi (Omega-3, Omega-6), vitamine (A, K, B5, B8, B9, B12) si minerale (calciu, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu, fluor, seleniu). Un pahar de 150 g de iaurt are in medie 100 de calorii, asigurand 20% din necesarul zilnic de calciu si 10 % din necesarul zilnic de proteine.
sursa foto: www.freeimages.com
Fasolea boabe este un substituent foarte bun al carnii in dieta vegetarienilor, a persoanelor cu imunitate scazuta si in perioada de post. Este bogata in proteine, fibre, vitamine (C, K, B3, B8, B9, B9), minerale (calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu, zinc, seleniu, mangan), acizi grasi (Omega-3 si Omega-6) si betaina. Proteinele pe care fasolea le contine acopera aproape tot spectrul de aminoacizi esentiali in cantitati aproximativ egale cu cele pe care le contine si carnea.
sursa foto: www.freeimages.com
Broccoli este cunoscut inca din timpul Imperiului Roman, fiind inrudit cu varza si conopida. Este o sursa excelenta de fibre, vitamine (A, C, K, B8, B9), minerale (calciu, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu, seleniu) si acizi grasi (Omega-3 si Omega-6). Pentru a putea beneficia de cat mai multe vitamine, saruri minerale si enzime cu rol terapeutic, este bine ca broccoli sa fie utilizat sub forma de suc proaspat.
Calciul este important pentru dinti si oase puternice, este insa si o parte importanta a semnalelor electrice din sistemul nervos. 9AM.ro iti prezinta opt alimente bogate in calciu.