Grapefruit-ul este foarte bun pentru ficat si stomac, hranindu-le si ajutand la combaterea infectiilor si bolilor specifice lor. Este bogat in apa (aproximativ 90%), vitaminele A, C, B1, B2, B5, calciu, fier si potasiu. Grapefruit-ul interactioneaza in mod negativ cu anumite medicamente, fiind indicat doar persoanelor care nu urmeaza niciun fel de tratament.
Ceaiul verde este bogat in acid galic, acid cafeic, flavonoide si antioxidanti, care ajuta ficatul sa isi indeplineasca functiile si sa-si pastreze sanatatea. Printre beneficiile ceaiului verde se mai numara si reducerea aparitie cancerului, reducerea nivelului colesterolului, ajuta la prevenirea cariilor, ajuta la distrugerea radicalilor liberi, etc.
Avocado este bogat in glutation - o substanta ce ajuta ficatul sa scape de toxine. Doar doua fructe avocado mancate pe saptamana ajuta la regenerarea semnificativa a tesuturile afectate de toxine. Vitamina C, continuta de avocado, ajuta la indepartarea grasimilor din ficat, prevenind aparitia cirozei.
Cerealele sunt bogate in fibre, care ajuta la eliminarea colesterolului din sange, usurand activitatea ficatului. Pot fi consumate cu lapte, felii de banane, nuci, migdale sau zmera
Lamaile au un continut ridicat de vitamina C, care ajuta organismul sa elimine substantele toxice. Portocalele, lamaile si grepfruit-ul stimuleaza procesul de detoxifiere si au rol fortifiant. Cura cu lamai este o terapie care a dat rezultate foarte bune in afectiunile frecvente ale ficatului (hepatite cronice, dischinezii biliare si litiaza biliara) si nu numai.
Nucile sunt delicioase si sanatoase, bogate in acid folic, vitaminele A si K, magneziu, fosfor, potasiu, calciu, proteine, fibre si acizi grasi Omega-3 si Omega-6. Nucile ajuta si la oxigenarea sangelui, iar extrasul din coaja de nuca este adesea folosit in formulele de curatare a ficatului.
Turmericul este o planta erbacee, inrudita cu ghimbirul, fiind cultivat in India, sudul Chinei, Taiwan, Japonia, Africa. Turmericul este considerat cel mai benefic condiment pentru ficat, contribuind la productia enzimelor care elimina mai repede toxinele cancerigene din ficat.
Usturoiul are capacitatea de a activa enzimele hepatice, care ajuta organismul sa elimine toxinele. Alicina si seleniu, doi compusi continuti de usturoi, ajuta la curatarea si protejarea ficatului de toxinele periculoase, care in timp il pot deteriora. Usturoiul stimuleaza si intensifica fluxul sanguin din ficat.
9AM.ro iti prezinta opt alimente-medicament care protejeaza ficatul.