Iaurtul este un aliment care contribuie la buna functionare a organismului, deoarece este bogat in proteine complete (3.50 g), calciu (121 mg), potasiu (155 mg), fosfor (95 mg), fluor (12 mcg), sodiu (46 mg), magneziu (12 mg) si vitamine (A, C, E, K, B2, B3, B5, B8, B9 si B12). Iaurtul poate fi combinat cu cereale, fructe proaspete, miere, gem si seminte.
Broccoli este o leguma care ofera o nutritie exceptionala, ajutand la mentinerea unei vieti sanatoase si longevive. Este o sursa excelenta de potasiu (316 mg), fosfor (66 mg), calciu (47 mg), sodiu (33 mg), seleniu (2.50 mcg), magneziu (21 mg), fier (0.70 mg), zinc (0.40 mg) si vitamine (A, C, E, K, B3, B5, B6 B8, B9). Pe langa faptul ca reduce oboseala cauzata de anemie, broccoli are si proprietati antioxidante care previn aparitia mai multor tipuri de cancer: de san, de prostata si cel gastric, conform
dieta.romedic.ro.
Spanacul are efect hipotensiv, nutritiv, remineralizant, afrodisiac, laxativ si hipoglicemiant. Este bogat in vitamine (A, C, E, K, B2, B3, B6, B8, B9), betaina (550 mg), potasiu (558 mg), calciu (99 mg), magneziu (79 mg), sodiu (79 mg), fosfor (49 mg), seleniu (1 mcg) si mangan (0.90 mg). Este de preferat ca spanacul sa fie oparit foarte putin sau consumat in stare cruda, in salata sau cu cruditati. Spanacul este recomandat in anemii, convalescenta, rahitism, astenie fizica si nervoasa.
Bananele ocupa locul patru in lume, dupa orez, grau si porumb, la consumul uman. Sunt o sursa excelenta de vitamine (A, C, E, K, B3, B6, B9), potasiu (358 mg), magneziu (27 mg), fosfor (22 mg), sodiu (1 mg), fier (0.30 mg) si zinc (0.20 mg). Consumul de banane poate duce la ameliorarea depresiei, anemiei, constipatiei, diareei, arsurilor la stomac si greturilor matinale.
Patrunjelul are un puternic efect antioxidant, detoxifiant, antialergic, antitumoral, antispastic, afrodisiac, asigura o buna functionare a aparatului genital si intareste sistemul imunitar. Este bogat vitamine (A, C, E, K, B3, B5, B8, B9), potasiu (554 mg), calciu (138 mg), fosfor (58 mg), magneziu (50 mg), sodiu (56 mg), fier (6.20 mg), zinc (1.10 mg) si mangan (0.20 mg). Consumat crud sau sub forma de infuzie, patrunjelul este eficient in tratarea edemelor, infectiilor, asteniei, tulburarilor de circulatie sanguina, hipertensiunii, bolilor reumatice, anorexiei si elimina respiratia urat mirositoare.
Oul de prepelita revitalizeaza organismul uman, regleaza si imbunatateste fuctionarea inimii, regleaza aciditatea gastrica, actioneaza pozitiv asupra corpului si asupra sistemului imunologic. Ouale de prepelita sunt bogate in proteine (13.10 g), fosfor (226 mg), sodiu (141 mg), potasiu (132 mg), calciu (64 mg), seleniu (32 mcg), magneziu (13 mg), fier (3.60 mg) si vitamine (A, B2, B3, B5, B6, B8, B9, B12, E, K). Cura de oua de prepelita se indica in mai multe afectiuni, printre care anemie, migrene, alergii, diabet zahart, astm bronsic, urticarii, tulburari digestive, etc.
Initial, morcovul a fost cultivat ca medicament, datorita numarului mare de fitochimicale - substante care au efecte benefice asupra sanatatii. Morcovii sunt bogati in potasiu (320 mg), sodiu (69 mg), fosfor (35 mg), calciu (33 mg), magneziu (12 mg), fluor (3.20 mg), zinc (0.20 mg), vitamine (A, C, E, K, B3, B5, B8, B9) si betaina (0.40 mg). Morcovii se pot consuma cruzi, in salate sau in supe si mancare.
Sucul de sfecla rosie este recomandat in anemie, deoarece stimuleaza puternic formarea de globule rosii, mai ales atunci cand este consumat pe stomacul gol. Sfecla rosie este o sursa excelenta de potasiu (325 mg), sodiu (78 mg), fosfor (40mg), magneziu (23 mg), calciu (16 mg), fier (0.80 mg), zinc (0.40 mg), seleniu (0.70 mcg), mangan (0.30 mg), vitamine (A, C, B8, B9, K) si betaina (129 mg). Sfecla rosie poate fi consumata cruda, in salata sau sub forma de suc, fiarta sau coapta.
Ficatul de pui este prima recomandare a nutritionistilor in prevenirea anemiei, fiind bogat in fier usor asimilabil. Este o sursa excelenta de proteine (25.80 g), fosfor (442 mg), potasiu (315 mg), seleniu (88.20 mcg), sodiu (92 mg), magneziu (27 mg), fier (12.90 mg), mangan (0.40 mg), zinc (4 mg), cupru (0.50 mg), vitamine (A, C, E, B1, B2, B3, B5, B6, B8, B9, B12) si betaina (21 mg).
Fisticul este originar din Siria, Grecia, Iran si Asia de Vest, fiind comercializat astazi peste tot in lume. Este bogat in proteine (20.60 g), vitamine (A, C, E, B1, B2, B3, B5, B6, B9), calciu (107 mg), magneziu (121 mg), fosfor (490 mg), potasiu (1025 mg), Sodiu (1 mg), zinc (2.20 mg), seleniu (7 mcg), cupru (1.30 mg) si mangan (1.20 mg). Vitamina B6, regasita si in compozitia fisticului, este esentiala in productia de hemoglobina, proteina care poarta oxigenul la celule prin fluxul sanguin si sporeste regenerarea celulelor rosii din sange.
Anemia este un rezultat al reducerii globulelor rosii din sange si, in consecinta, scaderea cantitatii de oxigen pe care acesta o transporta. 9AM.ro iti prezinta zece alimente care combat anemia.