Cartofii dulci contin mai multe fibre si furnizeaza din plin vitaminele A si C, fara surplusul de amidon din cartofii clasici. Din acest motiv, ei sunt recomandati in special celor care doresc sa slabeasca sau sufera de diabet de tip II, scrie
sfatulmedicului.ro.
Gratie grasimilor esentiale omega-3, carnea de peste protejeaza sanatatea inimii si a sistemului cardiovascular. Daca sunt preparati corect (fara prajire sau alaturi de grasimi si sosuri), somonul, tonul, macroul, halibutul sau heringul au un impact major asupra sanatatii. Cel putin doua portii de peste consumate saptamanal pot fi cea mai buna masura preventiva impotriva diabetului sau a tulburarilor renale.
Produsele de panificatie din cereale integrale
3/10
Atata timp cat sunt preparate din faina integrala, painea, pastele si cerealele sunt benefice intr-o dieta echilibrata. Cerealele integrale contin cantitati semnificative de nutrienti precum magneziul, cromul, acizii grasi omega-3 si acidul folic, care sunt pierduti in procesul de rafinare pentru obtinerea fainii albe. De asemenea, aceste produse ofera un aport substantial de fibre, acestea avand un rol important in reglarea glicemiei in sange, fiind recomandate in special persoanelor care sufera de diabet zaharat.
Fructele de padure (afine, mure, merisoare, coacaze, zmeura, capsuni, etc.) contin antioxidanti puternici, care protejeaza sanatatea cardiovasculara si previn instalarea mai multor tipuri de cancer. De asemenea, acestea au mai putine calorii si un numar mai mic de carbohidrati decat alte fructe, de aceea sunt optiuni alimentare excelente pentru prevenirea bolilor asociate cu dezechilibrele in nivelul de glicemie sau colesterol.
Broccoli-ul este o leguma crucifera bogata in vitamina A si C cu putine calorii si continut ridicat de fibre, remarcabil prin proprietatile sale antioxidante si anticancerigene. Unul dintre motivele pentru care medicii recomanda aceasta leguma deoarece o salata de broccoli poate induce senzatia de satietate vreme indelungata, in schimbul unui numar de doar 75 de calorii pentru o portie.
Legumele cu frunze verzi
6/10
Legume precum spanacul, varza verde sau varza Kale au un aport important de vitamina A, vitamina C si calciu contin foarte putine calorii si carbohidrati.
Fructele oleaginoase
7/10
Nucile, alunele sau fisticul sunt surse pretioase de grasimi sanatoase, care reduc nivelul colesterolului rau in organism (LDL) si il ridica pe cel bun (HDL). Mai mult de atat, nucile furnizeaza doze sanatoase de fibre si magneziu. Fructele oleaginoase pot fi consumate zilnic in cantitati mici.
Rosiile au un aport important de vitamina C, fier si vitamina E. Poate cea mai importanta substanta prezenta in rosii este licopenul, care este un antioxidant foarte puternic care ofera acestora culoarea specifica. Pentru a beneficia de o cantitate sporita de licopen, consuma rosiile in stare gatita, in cadrul supelor si sosurilor.
Doar 100 de grame de fasole asigura peste 30% din aportul zilnic necesar de fibre si proteine. De aceea, fasolea este un aliment excelent in reglarea nivelului glucozei in sange, oferind organismului nutrientii de care are nevoie pentru o digestie corecta. Mai mult de atat, fasolea este si o sursa importanta de magneziu si potasiu, doua minerale esentiale in mentinerea starii de sanatate.
Numeroase studii releva faptul ca ciocolata neagra are numeroase proprietati nutritive, cea mai importanta fiind furnizarea de antioxidanti care reduc tensiunea arteriala. Cu cat ciocolata neagra are un continut mai ridicat de cacao, cu atat este mai sanatoasa si contine mai multi antioxidanti care protejeaza sanatatea cardiovasculara si functiile cerebrale. De asemenea, ciocolata neagra este un stimulent nervos eficient, contribuind din plin la imbunatatirea puterii de concentrare, a memoriei si a starii de alerta.
Daca vrei ca corpul tau sa-si indeplineasca functiile la parametri maximi, trebuie sa ai grija de el! 9AM.ro iti prezinta zece alimente foarte sanatoase care nu trebuie sa lipseasca din dieta ta zilnica.