Alimente bogate in calciu
10/10
Produsele alimentare care contin calciu nu sunt bune doar pentru sanatatea oaselor, ci si pentru inima, mentinand controlul presiunii sangvine.
Produsele lactate contin cel mai mult calciu, iar dintre acestea, cel mai bun pentru inima este iaurtul, care ne ofera minerale precum calciu si potasiu chiar mai mult decat laptele. Pentru a favoriza prezenta calciului si a micsora cantitatea de colesterol alegeti iaurtul fara grasimi.
Sfat: Poti inlocui apa cu lapte pentru ciocolata calda si prepararea ovazului, mentionat de asmenea ca aliment bun pentru inima.
Fructe, fructe si iar fructe!
10/10
Desi consumul de fructe este indicat pentru mentinerea sanatatii in general, sunt cateva fructe care ajuta la combaterea afectiunilor de inima.
Ciresele, de exemplu, contin antioxidanti ce apara vasele de sange. Bogate in nutrienti buni pentru inima, pot fi consumate in orice forma: proaspete, uscate, dulci, acrisoare sau in prajituri si sub forma de suc.
Nutritioniostii ne recomanda sa le includem in cereale, mai ales cele uscate, briose, salate si orez salbatic.
Afinele fac de asemenea parte din lista fructelor bogate in nutrienti sanatosi care sustin sanatatea inimii. Contin, printre altele, beta caroten, vitamina C, B, potasiu, magneziu, fibre etc.
Adauga afine uscate sau proaspete in cereale, placinte sau iaurt.
Pe langa faptul ca sunt delicioase si hranitoare, portocalele lupta impotriva colesterolului prin continutul de fibre si mentin sub control presiunea sangvina prin continutul de potasiu. Mai mult, cele mai raspandite citrice imbunatatesc functia vaselor de sange.
O portocala contine, in medie, 62 de calorii si 3 grame de fibre.
Condimente si verdeturi
1/10
Plantele proaspete sau uscate pot fi incluse in alimentatie pentru a inlocui sarea si grasimile. Pe langa aromele si gustul deosebit, condimente precum rozmarin, oregano, salvie si cimbru contribuie din plin la o dieta benefica in ceea ce priveste sanatatea inimii, datorita continutului de antioxidanti.
Chiar si putina boia in mancare reduce riscul ca nivelul de insulina din organism sa scape de sub control.
Dintre legumele verzi, spanacul este cel mai indicat pentru inima. Bogat in potasiu, magneziu si minerale, acestea ajuta la mentinerea tensiunii arteriale in limite normale, in timp ce continutul de fibre, vitamina A si antioxidanti ajuta functiile inimii.
Se poate servi cu carne la gratar, peste, asezonat cu ulei de masline, putin usturoi si, bineinteles, condimentele mai sus mentionate.
Legumele, sanatate curata pentru inima!
2/10
Printre cele mai indicate legume pentru un regim de combatere a bolilor de inima se regaseste fasolea neagra, cu continut bogat de nutrienti benefici pentru functiile inimii, precum antioxidanti si magnesiu, care ajuta la micsorarea tensiunii arteriale, dar si fibre, care reduc cresterea nivelului de colesterol si zahar.
Fasolea neagra contine si vitamina B9, sau acid folic, prezent si in verdeturi. Fasolea neagra la conserva poate fi adaugata la salate si supe, eliminand surplusul de sodiu.
Tot din gama cruditatilorl, ultimele cercetari releva ca morcovii tin sub control nivelul zaharului din organism si reduc riscul de a dezvolta diabet. Morcovii se regasesc si in topul alimentelor care lupta cu colesterolul, datorita cantitatilor mari de fibre solubile.
Liber la vin rosu si cafea
3/10
Daca obisnuiesti sa bei alcool, sau ti se face pofta din cand in cand, cea mai buna alegere in ceea ce priveste sanatatea inimii este vinul rosu. Bautura contine antioxidanti care apara peretii arterelor si poate creste nivelul colesterolului bun (HDL).
Nu trebuie insa sa exagerati: pentru femei este recomandat un singur pahar pe zi, iar in cazul barbatilor, 1-2 pahare. Consumul nu este recomandat persoanelor care se afla sub tratament medicamentos, chiar si doar o simpla aspirina. Consumat in exces, este deja stiut faptul ca alcoolul ataca inima.
Cafeau si ceaiul sunt de asemenea recomandate, deoarece ne protejeaza de diabet. Studiile au demonstrat ca persoanele care beau 3-4 cesti pe zi reduc riscul de a se imbolnavi de diabet cu pana la 25 %. Cafeaua nu este insa indicata pentru cei care deja sufera de aceasta boala sau hipertensiune.
Alege cafeaua neagra sau latte fara zahar, pentru a reduce numarul caloriilor.
Uleiul fin de masline este, inainte de toate, bogat in antioxidanti sanatosi pentru inima. Mai mult, protejeaza vasele de sange si contine grasimi monosaturate. Cand uleiul inlocuieste grasimile saturate, precum untul, ajuta la micsorarea nivelului de colosterol.
Foloseste cu incredere uleiul de masline la salate si legume gatite.
Consumul de peste, benefic pentru inima
5/10
Somonul se afla in topul mancarurilor pe baza de peste pentru sanatatea inimii. Continutul de acizi grasi omega 3 micsoreaza tulburarile de ritm cardiac, care poate duce la infarct, si micsoreaza trigliceridele din sange.
American Heart Association recomanda sa consumam peste de doua ori pe saptamana, potrivit
webMD.com.
Tonul este de asmenea o sursa buna de omega 3, fiin indicat cel in apa, nu in ulei. Heringul, sardinele si hamsiile pot fi consumate de asemenea cu incredere pentru o inima sanatoasa.
Adauga nuci si migdale la dieta zilnica pentru o inima sanatoasa
6/10
O mana de nuci pe zi poate reduce colesterolul si infalmarea arterelor, prin continutul de acizi grasi omega 3 si fibre. Grasimile monosaturate le inlocuiesc cu succes pe cele saturate, aflate in chipsuri si prajituri, si nu sunt periculoase in ceea ce priveste caloriile.
Migdalele sunt "pline" de vitamina E si grasimi bune pentru inima. Consumul reduce riscul diabetului si al coesterolului. Mai mult, merg de minune in combinatie cu salate de legume, peste, pui si mai ales folosite la deserturi.
Branza tofu si cartofi dulci
7/10
Aliment bogat in proteine, tofu poate inlocui chiar si carnea rosie, prin continutul de minerale, fibre si grasimi de soia. Consumul de tofu reduce riscul de ingrosare a arterelor si nivelul de grasimi saturate.
Cartofii dulci sunt un substitut sanatos pentru cei albi, mai ales pentru persoanele predispuse la diabet. Contin fibre, vitamina A si prezinta un index glicemic scazut.
Imbogateste gustul cartofilor cu scortisoara si lamaie, in loc de toppinguri pe baza de zahar.
http://www.webmd.com/heart-disease/slideshow-foods-to-save-your-heart
Semintele, minuni ale naturii
8/10
Seminte de orz: Incearca-le in loc de orez, la cina, sau fierte, in supe si mancaruri cu sos. Contin fibre ce ajuta la micsorarea nivelului de colesterol si a nivelului de glucoza din sange.
Nutritionistii il recomanda in cereale sau ca garnitura.
Ovazul, in orice forma, ajuta inima prin reducerea cantitatii de colesterol. Pe langa faptul ca este satios, ovazul mentine nivelul de zahar din sange in limite normale. Totodata, este recomandat in cazul persoanelor care sufera de diabet.
Se foloseste pentru clatite, briose si alte bunataturi coapte.
Semintele de in contribuie la sanatatea inimii cu un continut bogat de fibre si acizi grasi omega 3. Ajuta la scaderea totala a colesterolului sau a nivelului de colesterol rau (LDL). Alte benefiicii ale semintelor de in sunt scaderea trigliceridelor din sange si scaderea presiunii sangvine.
Introdu gradual semintele de in in alimente consumate zilnic: cereale, iaurt, salate si produse de brutarie.
Pe langa produsele nocive din comert, "bogate" in aditivi, exista numeroase alimente care nu numai ca sunt delicioase, insa lupta cu cele mai grave boli de inima.