Sorin Bontea s-a născut în anul 1970, în București, iar pasiunea pentru gastronomie a descoperit-o încă din perioada copilăriei. Mama sa a fost cea care l-a învățat să gătească tradițional și a fost și cea care l-a făcut să aleagă acest drum. De altfel, pasiunea pentru condimente și ingrediente e moștenită tot ce la aceasta, cea care i-a dat viață fiind bucătărească la o grădiniță din Capitală. În 1986, la 16 ani, Bontea și-a luat viața în propriile mâini și s-a angajat ajutor de bucătar la un restaurant din centrul orașului natal, unde a curățat multă ceapă și cartofi. Ulterior, a descoperit gastronomia franțuzează, apoi s-a specializat pe preparate chinezești. În 1998 a luat decizia vieții sale, cea de a se angaja pe vase de croazieră. Nouă ani a stat departe de familie pentru a le putea oferi un trai bun celor dragi. La un moment dat, a revenit în țară și, pe vremea când lucra la un restaurant din Capitală, a primit propunerea pentru un casting, pe care l-a și câștigat. Astfel, în 2012 a apărut prima dată pe sticlă, ca jurat la „MasterChef”.
Chef Cătălin Scărlătescu
2/3
Chef Cătălin Scărlătescu a dezvăluit că primul său loc de muncă într-o bucătărie a fost într-un hotel din Eforie Sud. Acolo, timp de un an, s-a ocupat să curețe cartofi. La șapte ani a gătit pentru prima dată un preparat de la cap la coadă, cu ajutorul indicațiilor oferite de bunica sa, prin telefon.
„Am lucrat prima oară la Hotel Flamingo din Eforie Sud, eram un fel de bellboy… Un an de zile am fost și eu șef… șeful cartofilor. Cred că am curățat tone. Pe vremea aia, nu existau cartofi tăiați și congelați, totul se făcea manual. Toamna se achiziționau legumele, se țineau în beci. Ceapa și morcovii se țineau în nisip, ca să se păstreze mai bine”, a povestit celebrul bucătar pentru revista Viva!
Chef Florin Dumitrescu
3/3
Florin Dumitrescu a făcut o școală cu profil sportiv, iar din clasa a doua s-a concentrat pe polo, jucând pentru Steaua. Acesta a ajuns să înregistreze succese notabile, devenind de câteva ori campion național și municipal. În anul 2002, el a primit titlul de Cetățean de Onoare al Sectorului 5. Dumitrescu nu are studii universitare. Pasiunea pentru gătit și-a descoperit-o la 14 ani, după ce a fost impresionat de o emisiune televizată unde un chef italian preparase o farfurie cu spanac. La scurt timp s-a angajat ca ajutor la un restaurant din București, unde avea salariul de 100 de dolari. În numai trei ani acesta a reușit să câștige multă experiență în bucătărie.
„Eu, la 17 ani, câştigam de trei ori mai mult decât mama. Ea avea salariul 8 milioane de lei (n.r. – vechi), iar eu luam 25 de milioane, lucram în două restaurante. Aveam un salariu uriaş pentru vârsta mea, mai mulţi bani decât puteam cheltui”, a povestit juratul pentru Adevărul.
Sunt trei personaje fascinante pe care, dacă le prinzi la o discuție pe teme gastronomice, le vei observa cum mina ochilor li se ridică, iar tonul vocii se coboară, devenind din ce în ce mai serioși. Tocmai această calitate, strâns legată cu multă muncă și perseverență, i-a adus în postura de astăzi, când sunt cei mai celebri bucătari din România. Și show-urile la care au luat parte i-au propulsat înspre acest titlu. Lumea îi cunoaște în special datorită emisiunii „Chefi la cuțite”, unde conduc echipe și, în final, dirijează soarta oamenilor. Dar nu de pe azi pe mâine au ajuns aici, iar ușa spre bucătărie nu a fost deloc ușor de deschis. Cheia a fost efortul pe care l-au depus pentru a fi mai buni.