Din cauza popularitatii dietelor fara carbohidrati, cartofii albi au ajuns sa aiba o reputatie foarte proasta. Dupa ce au analizat mai bine proprietatile acestora, expertii au ajuns la concluzia ca aceste alimente pot juca un rol important in dieta. Potrivit unui studiu australian in care a fost analizat indicele de satietate a 38 de alimente, cartofii au fost declarati mai satiosi decat orezul brun sau ovazul. Participantii la studiu mancau mai putin in zilele in care consumau cartofi. Secretul, bineinteles, consta in a consuma cartofii cat mai simpli, cu ulei de masline, rozmarin si piper.
Deoarece contine mai multe grasimi saturate decat celelalte tipuri de uleiuri, uleiul de cocos si-a castigat o reputatie proasta. Intr-adevar, acest tip de ulei este bogat in grasimi, dar impactul lor asupra nivelului colesterolului este minim. In plus, grasimile continute de acest tip de ulei se transforma mai repede in energie decat alte grasimi.
Atunci cand cei mai multi oameni se gandesc la popcorn, isi imagineaza portia uriasa, imbibata in unt sau branza pe care o cumpara cand merg la film. Dar, popcorn-ul pregatit in casa cu o lingura de ulei si putina sare este sarac in calorii, bogat in fibre si satios.
Inainte sa sari in sus de bucurie, afla ca nu ne referim la burgerii vanduti in restaurantele fast-food. Carnea de vita este o sursa importanta de proteine si fier. Atunci cand este consumata cum trebuie, te poate ajuta sa iti reglezi metabolismul si sa iti cresti masa musculara. Tine cont barbatii au nevoie de 8 mg de fier pe zi, in timp ce pentru femei 18 mg este doza optima. Un burger facut cu 100 de grame de carne de vita si servit cu spanac poate face minuni. Este lesne de inteles ca sosurile si cartofii prajiti nu au ce cauta in acest peisaj.
Cei mai multi oameni care vor sa slabeasca fie renunta la oua, fie consuma doar albusurile. Potrivit unor studii mai vechi, galbenusurile au un continut ridicat de colesterol si ar trebui evitate. Dar, studii noi arata ca tipul de grasime consumat conteaza mai mult si are un impact mai mare decat continutul de colesterol. Asa ca, dragilor, consumati oua fara teama.
In momentul in care un aliment a primit eticheta de nesanatos, nu prea mai e cale de intoarcere. Persoanele care incearca sa isi schimbe stilul de viata sau sa slabeasca nu se vor gandi de doua ori inainte de a-l trece in categoria alimentelor interzise. Din pacate, multe din alimentele cu o reputatie proasta pot fi, de fapt, benefice pentru silueta. Uite cinci alimente "nesanatoase" care te ajuta sa slabesti