Potrivit Indicelui
Imobiliare.ro, suma medie solicitata pentru apartamentele (noi si vechi) disponibile spre vanzare la nivel national a scazut cu 41% in primul (aproximativ un) an de recesiune, de la 2.058 de euro pe metru patrat util in momentul de varf al pietei (martie 2008) pana la 1.211 euro pe metru patrat inainte de intrarea in vigoare a initiativei guvernamentale (mai 2009). Ulterior, in perioada 2009-2014, pretentiile proprietarilor s-au mai diminuat, cumulat, cu circa 15% fata de valoarea maxima atinsa inainte de criza, ajungand pana la un nivel minim de putin sub 900 de euro pe metru patrat.
In acest rastimp, suma de 60.000 de euro a devenit un adevarat etalon de pret (la inceput mai rigid, apoi mai flexibil) pentru cele mai cautate tipuri de locuinte, respectiv apartamentele cu doua si trei camere. Tonul „alinierii” a fost dat de proprietarii din piata veche, dupa care au urmat si vanzatorii de locuinte noi, odata cu demararea unor noi dezvoltari rezidentiale.
In orasele secundare ale tarii, piata a atins pragul de jos la jumatatea anului 2014 – din luna iunie, locuintele din Brasov, Cluj-Napoca, Timisoara si Constanta au inceput sa recupereze din declinul inceput in 2008. In Capitala, pretentiile vanzatorilor au continuat sa scada timp de inca 12 luni, pana in iunie 2015, dupa care au intrat pe un curs usor ascendent. Acest decalaj este responsabil, partial, de faptul ca, de anul trecut, orasul cu cele mai mari preturi la apartamente nu este Bucurestiul (unde Indicele Imobiliare.ro se situeaza in prezent la o valoare de 1.104 euro pe metru patrat), ci Clujul (cu o medie de 1.197 de euro pe metru patrat).