Ce rol joaca stresul in viata noastra stim prea bine: rolul principal. Sexul are si el "o oarecare" importanta. Cum se leaga cele doua?

Ce rol joaca stresul in viata noastra stim prea bine: rolul principal. Sexul are si el “o oarecare” importanta. Cum se leaga cele doua?

In realitate, stresul este de doua tipuri: eustres si distres. Ultimul este ceea ce denumim clasic drept stres, avand un sens negativ (probleme care ne dau batai de cap, cu rezolvari dificile sau imposibile). Eustresul este clasic exemplificat prin vizionarea de filme horror. Reactia noastra la o situatie tensionata este de placere, de relaxare. Eustresul este benefic pentru organism.

Exista multiple metode prin care ne putem elibera de tensiunea care se acumuleaza pe parcursul zilei - de la masaje si bai de relaxare pana la... sex. Relatia dintre sex si stres este una de interdependenta: tensiunea acumulata in organism in urma unei zile dificile duce la manifestari psihice anxioase, retragere afectiva, dar si tulburari in comportamentul sexual. Poate ca cei mai multi dintre noi nu constientizam aceste modificari, dar rezultatele sunt vizibile: apare (la majoritatea persoanelor) o pofta nebuna de placeri sexuale.

In functie de tipul de personalitate al fiecareia, unii dintre noi ne dorim stabilitate si iubire, altii prefera sa pastreze o oarecare distanta, sa cedeze sau sa aiba controlul in relatie. Astfel, reactia la stres difera in functie de tipul comportamental al individului. De asemenea, nu trebuie sa generalizam!

Stresul si sexul

Doar pentru ca atunci cand esti stresat iti place sa stai deasupra sau dedesubt, nu inseamna ca aceasta este prin definitie pozitia ta preferata.

Organismul reactioneaza diferit la stres fata de situatiile normale.

Revenind la ideea anterioara, constatam ca acesta manifestare sexuala “post-stres” depinde si de modul in care am facut fata unei zile. Spre exemplu, daca am rezolvat o problema dificila, care a solicitat “necrozarea” multor neuroni si care a parut ca ne smulge cativa ani din viata (dar macar am rezolvat-o!), ne simtim puternici si stapani pe siuatie. Prin urmare (aici intervine din nou tipul de personalitate) putem sa optam pentru a ne simti in continuare “stapani” in pat, sau, dimpotriva, sa alegem sa ne relaxam in bratele partenerului, lasand toate grijile deoparte.

Stresul patologic

Uneori evenimentele tensionante din viata noastra depasesc capacitatea organismului de a face fata problemelor. In acesta situatie, sexul nu mai poate fi de ajutor, ci, dimpotriva, se alatura factorilor stresanti. Absenta libidoului, tulburarile de dinamica sexuala, frigiditatea, anorgasmia pot fi cauzate de stres. Este inutil de mentionat ca astfel se creeaza un cerc vicios din care cu greu poti iesi (stresul duce la tulburari sexuale, acestea la stres si tot asa).

Astfel de situatii necesita ajutor de specialitate. Inainte, insa, trebuie sa iti stabilesti propriile limite. Este vital sa-ti inveti masura, capacitatea organismului tau de a face fata unor situatii si sa incerci, pe cat posibil, sa nu il supui unui stres mai mare decat suporta. Tineti minte: sexul poate fi un adevarat ucigas al pasiunii!

Cercetatorii americani au ajuns la concluzia ca sexul poate face minuni: partenerii cuplurilor mai vechi care fac dragoste constant se afla intr-o forma fizica si psihica mult mai bune decat cei care fac sex rar si cu parteneri diferiti.

Concluzia ar fi ca sexul reprezinta de cele mai multe ori o modalitate de eliberare a tensiunilor si anxietatilor, o modalitate de relaxare, dar nu numai. Uneori, trebuie sa lasam la o parte problemele zilnice si sa facem sex de dragul sexului si nu din alt motiv. E drept ca eliberarea de ordin fizic este necesara de cele mai multe ori, dar la fel de necesar este sa ne simtim bine, nu pentru ca am avea nevoie, ci pentru ca asa ne place!

Sursa: healthy.ro


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.