Metrosexualul, tehnosexualul si, mai nou, VEGANSEXUALUL.

Metrosexualul - obsesia pentru propria imagine

Un fel de Narcis al erei moderne, barbatul metrosexual este gata sa investeasca oricat, oricand pentru a arata bine. Denumirea este rezultatul alaturarii termenilor 'metropolitan' si 'sexual', iar dezbaterea se desfasoara in jurul ideii ca metrosexualul este reprezentarea barbatului din perspectiva consumismului. Narcisismul joaca un rol important in etica metrosexualului care, sub presiunea consumismului, incearca in permanenta sa isi construiasca imaginea in functie de un arhetip ideal ori sa ajunga la standardele fizice impuse in reviste sau publicitate.

Aparitia conceptului este practic asociata cu schimbarea valorilor din trecut. Daca inainte masculinitatea implica rigiditate si toleranta minima fata de atitudinea sau trasaturile specific feminine, acum metrosexualul apare pentru a demola un mit: acela ca barbatii nu pot fi la fel de preocupati de ei insisi precum femeile. Imaginea androginului este probabil intrinseca procesului de stabilire a echitatii intre sexe.

Tehnosexualul - obsesia pentru gadget-uri

Este un fel de 'tocilar tehnologic'. Conceptul tehnosexualului este privit din doua perspective: iubitorul de gadget-uri cu un simt estetic foarte dezvoltat si barbatul pentru care orice obiect electronic reprezinta un potential fetis. Spre deosebire de metrosexual, tehnosexualul este indragostit atat de el insusi cat si de obiectele care ii apartin si care ii definesc stilul de viata. De aceea, marile companii au 'abuzat' uneori de acest concept pentru a vinde anumite produse.

Tehnosexualul nu este pur si simplu constient de latura sa feminina, ci este conectat la ea din perspective multiple: prefera gadget-urile cu o multime de GB, insa suficient de mici cat sa le incapa in buzunare.

In cazul metrosexualului, totul tine de aspect si lifestyle. Daca el se amesteca in permanenta cu personajele mondene si participa constant la meciuri importante, dineuri de lux si spectacole, tehnosexualul este cel care nu are nevoie sa se deplaseze, pentru ca poate afla scorul meciului preferat prin SMS sau accesand o pagina de web.

Vegansexualul - obsesia pentru alimentatia vegetariana

Noul concept urban aparut in Noua Zeelanda este aparent discriminatoriu: vegansexualii nu numai ca au o alimentatie bazata exclusiv pe produse vegetale, dar nici nu accepta sa faca sex cu consumatorii de carne.

Bazata pe sloganul 'esti ceea ce mananci', denumirea a luat nastere in ideea ca organismul carnivorilor este compus din proprietatile organice ale animalelor moarte pe care le consuma. Mai exact, ei sunt un fel de cimitir al acestor animale. Desi vegetarienii se simt uneori atrasi de persoane care consuma carne, prefera sa evite contactul fizic cu acestia.

Fenomene urbane asemanatoare:

Ecosexualul

Barbat care prefera sa locuiasca singur, in conditii ambientale stabilite in totalitate de el, cu simtul estetic foarte dezvoltat.

Pomosexualul

Termenul este combinatia dintre prescurtarea 'pomo' de la 'postmodernism' si sufixul 'sexual'. Pomosexualul nu are stabilita foarte clar delimitarea intre concepte ca 'heterosexual' si 'homosexual', incalcand astfel cu usurinta limitele dintre categoriile sexuale.

Ubersexualul

Acestia sunt un fel de metrosexuali, insa mult mai stilish si mai constienti de calitatile lor. Ubersexualii sunt cei mai atractivi, dinamici, puternici, eleganti si sofisticati barbati ai 'generatiei' lor. Increzatori in propriile forte, usor individualisti si aroganti, acestia au o maniera aparte de a asocia stilul de viata modern cu trasaturile masculine, astfel incat sa pastreze echilibrul. Termenul 'Uber' semnifica 'superior' sau 'cel mai bun' in limba germana.

Retrosexualul

Persoana cu simtul estetic dezvoltat, insa neinteresata de propria imagine. Retrosexualul acorda foarte putina atentie stilului sau de viata si nu face eforturi financiare pentru ingrijirea personala.

Articol de Quiqs


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.