Unde se termina el si unde incepe ea? Pe al cui deget pare frisca mai gustoasa (sau inelul mai pretios)? Si mai ales, prin ce magie se intaresc relatiile astea?

Daca Freud a incercat timp de 30 de ani sa afle ce-si doresc femeile, fara rezultate convingatoare, cercetarile moderne dau solutia: intr-o relatie de cuplu, femeile si barbatii isi doresc cel putin 3 lucruri fiecare. Oricum, 6 este o aproximatie destul de buna pentru infinit…

Ea vrea...

1. Pretuire

Barbatii ar putea trece neintentionat cu vederea acest aspect atat de important pentru femei, pentru ca in cazul lor nevoia de pretuire nu se manifesta la fel. Asta nu anuleaza totusi validitatea sentimentului. Femeii ii este necesar gandul ca se afla pe primul loc in viata partenerului ei si incearca totul pentru "a se mentine pe pozitie".

2. Intelegere

Pentru ea, a fi cunoscuta si inteleasa inseamna a i se valida si accepta sentimentele. Lucru deloc usor in conditiile in care functioneaza teoria conform careia barbatii spun de trei ori mai multe in public decat in intimitate. Femeilor le place sa compare, sa descopere sau sa elimine sensuri si "sa se joace" cu conversatiile. Cand insa vine vorba despre comunicarea in cuplu, multe dintre ele se simt empatice cu persoana celebra (?) care a spus: "a vorbi cu partenerul meu este ca si cum as juca tenis cu nimeni de partea cealalta a fileului." Concluzia ar fi ca barbatii nu realizeaza cum un simplu gest de tandrete, un cuvant spus la momentul potrivit ori simpla incercare de a asculta o femeie ar putea fi calea spre succesul relatiei de cuplu.

El vs. ea3. Apreciere

Barbatii nu inteleg cat si de ce simt femeile nevoia sa fie respectate. La acest capitol exista diferente majore: daca un barbat nu este respectat, tinde sa devina perfectionist ori pur si simplu indignat - el isi stabileste nivelul performantelor prin perspectiva verbului "a face". Femeia percepe situatia la alt nivel, astfel ca ajunge sa fie confuza sau lipsita de increderea in propria persoana = teoria "man, give me your shoulder to cry".

El vrea...

1. Respect

Respectul este nevoia cea mai intensa a unui barbat. El isi masoara calitatea prin intermediul diverselor realizari, fie ele mai mult sau mai putin insemnate, si are pretentia recunoasterii acestora. Din acest punct de vedere, diferentele dintre femei si barbati sunt majore. In timp ce ele incearca sa se defineasca prin ceea ce sunt(/simt), ei isi determina valoarea prin ceea ce fac(/observa).

2. Autonomie

Femeile si barbatii reactioneaza diferit la factorii de stres. Potrivit lui John Gray, autorul cartii "Barbatii sunt de pe Marte, femeile sunt de pe Venus", barbatii care se confrunta cu stresul devin concentrati, rationali si retrasi, in timp ce femeile in aceeasi situatie se confrunta cu sentimente de coplesire si implicare afectiva deosebita. Remediile pentru aceste situatii sunt si ele diferite: el se va simti mai bine rezolvand probleme, ea va gasi satisfactie discutand despre ele. Spre deosebire de femei, barbatii nu sunt dispusi sa vorbeasca despre ceea ce ii preocupa si de aceea isi doresc timp si spatiu pentru a se mobiliza, mai mult decat cuvinte tandre sau imbratisari.

3. Diversitate

Una dintre marile probleme care sta la baza disensiunilor dintr-un cuplu este chiar notiunea fiecaruia in ceea ce priveste intimitatea emotionala. In cazul femeilor, lucrurile sunt clare: pentru ele, intimitatea este echivalenta cu impartasirea unor secrete, rezolvarea problemelor prin dezbaterea unui subiect... pana la epuizare s.a. In acceptiunea unui barbat, lucrurile stau altfel: iesirile in oras cu partenera sau alte activitati comune dau unui barbat sentimentul de apropiere (incredibil, dar orele de shopping nu se pun!). Imaginea comerciala a celui care tine in mana o halba cu bere si spune "Mai bine de atat nu se poate" este oarecum falsa, in masura in care contrapartida aduce in discutie faptul ca in spatele oricarui barbat puternic se afla o femeie. Adica, "Cherchez la femme! Cheers!"

Un articol de Sway


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.