Frank Sinatra spunea cu eleganta ca trebuie sa iubesti, sa traiesti, pentru ca moartea este oricum dureroasa.

Frank Sinatra spunea cu eleganta ca trebuie sa iubesti, sa traiesti, pentru ca moartea este oricum dureroasa. Asa a si facut, urmand propria sa zicala intreaga sa viata. Frankie, asa cum obisnuiau sa ii spuna persoanele apropiate, a incantat milioane de fani prin muzica si prin filmele in care a jucat. A trait o viata furtunoasa, intre staruri din lumea filmului, pesonalitati politice, sefi ai mafiei si presedinti.

In ceea ce priveste viata personala, prefera sa pastreze discretia. Nu de putine ori s-a intamplat ca Sinatra sa atace atat verbal cat si fizic ziaristii care indrazneau sa scrie macar un cuvant despre el, referitor la alte activitati decat muzica. De asemenea era foarte rezervat in acordarea interviurilor. De exemplu, aventurile sale amoroase cu Marilyn Monroe au fost tot timpul tinute departe de ochii curiosilor, putini fiind cei care stiau despre ele.

Francis Albert Sinatra s-a nascut la data de 12 decmbrie 1915 in Hoboken, New Jersey, fiind singurul fiu al familiei. Primul job al artistului, ca distribuitor al presei, a fost in perioada liceului. Apoi a devenit reporter la Hudson Observer si in scurt timp lucrurile au luat o turnura neasteptata pentru tanarul Sinatra.

Dupa ce a observat succesul celui care urma sa ii devina rival, Bing Crosby, s-a decis sa cante. A trecut prin mai multe trupe, cea dintai fiind cvartetul Hoboken Four, care, desi nu a avut succes, nu l-a impiedicat pe Frank sa isi continue cariera in muzica. In anul 1939 artistul s-a casatorit cu Nancy Barbato.

De aici, succesul care l-a insotit pe Sinatra in anii care au urmat, este cunoscut lumii intregi. Exista insa cateva lucruri foarte putin cunoscute despre muzician.

1. Sinatra nu accepta stilul lui Paul McCartney

In anul 1966, dupa ce Beatles au lansat cel mai de succes album al lor, 'Revolver', Paul McCartney si-a desavarsit abilitatile de compozitor. Piesele care au situat trupa pe culmile gloriei ii apartineau in mare parte. In acelasi an vedeta rock a compus o melodie special pentru Frank Sinatra, insa acesta nu a acceptat onorabilul gest si a declarat ca muzica rock'n'roll este doar pentru cretini.

McCartney s-a simtit ofensat de atitudinea lui Sinatra, insa la sfarsitul anilor '60, componentul Beatles declara ca melodia nu era cea mai reusita si ca Sinatra a dat dovada de inteligenta refuzand oferta.

2. Sinatra devine republican

Frank Sinatra a fost in perioada “New Deal” sustinator al Partidului Democrat si in special al lui JFK. Prietenia dintre cei doi era cunoscuta, iar Kennedy chiar l-a folosit pe artist pentru a atrage de partea sa un numar cat mai mare de alegatori. Insa pe masura trecerii timpului JFK impune o oarecare distanta fata de Sinatra. Totul culmineaza cu vizita in California a presedintelui, din martie 1962, cand, desi trebuia sa ramana la locuinta lui Sinatra (dotata cu un heliport special pentru vizite prezidentiale), Kennedy decide sa innopteze la Bing Crosby, rivalul cantaretului si republican convins.

Vadit afectat de aceasta intamplare, Frank Sinatra decide sa nu ii mai acorde suport lui Kenedy si devine sustinator al Partidului Republican, pe care il va promova. Sinatra va sustine si va aparea alaturi de viitorii peresedinti republicani, Richard Nixon, Ronald Reagan si George Bush.

3. Frankie... curierul Mafiei

Legaturile dintre Sinatra si sefii Mafiei au fost cercetate pentru mult timp. Frank insa nu dorea numai sa ii cunoasca pe acestia, ci chiar a acceptat sa devina curierul lor. In anii '40, artistul s-a implicat intr-o afacere cu trafic de bauturi alcoolice intre mafia din Chicago si cea din New York. De aceasta data rolul lui Sinatra era cu mult diferit fata de cele menite sa binedispuna publicul care il adora... In calitate de curier, trebuia sa transporte o valiza cu 3.5 milioane de dolari.

Pe aeroportul din New York, la un control de rutina a fost rugat sa deschida geanta in care se aflau banii. Din cauza fanilor care l-au recunoscut si au navalit asupra lui, agentul care solicitase acest lucru s-a vazut nevoit sa ii permita sa treaca, inainte sa efectueze controlul.

Sinatra moare la data de 18 mai 1998, insa renumele si talentul sau il fac sa fie si astazi prezent in sufletele milioanelor de fani care ii cunosc si ii apreciaza muzica. Activitatea sa s-a intins pe mai bine de 50 de ani si, desi a fost o figura publica foarte controversata, a reusit sa isi asigure un loc curat in istorie.

Articol de Andrei Dutulescu


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.