De la sculptura la pictura si apoi la fotografie, nume sonore s-au remarcat si au reusit sa creeze capodopere fara varsta.

Arta a constituit mereu o parte esentiala in viata oamenilor. Reprezentarile starilor au fost transpuse inca de timpuriu pe sevalet, astfel incat metodele si caile de afirmare ale artei au fost diverse. De la sculptura la pictura si apoi la fotografie, nume sonore s-au remarcat si au reusit sa creeze capodopere fara varsta.
Primele picturi rupestre provin inca din paleolitic. Cele mai vechi astfel de manifestari artistice se afla la Grotte Chauvet din Franta, datand de acum 32.000 de ani. Gravate si pictate cu ocru rosu si pigment negru, exista reprezentari de cai, rinoceri, bizoni si mamuti. Alte exemple de asemenea picturi pot fi gasite in multe colturi ale lumii.

Odata cu evolutia omului si artele s-au dezvoltat din ce in ce mai mult. In pictura stilurile s-au succedat, trecand de la romantism, gotic, renastere, baroc si clasicism, spre noi si noi directii. Arta contemporana, asa cum a fost denumita, a promovat stiluri precum cubismul, modernisml, dadaismul, suprarealismul si nu numai. Unul dintre curentele artistice marcante ramane insa suprarealismul.

Acesta nu a fost doar un curent manifestat in pictura, ci in tot ceea ce insemna arta. De altfel, debutul miscarii este legat de grupul de la revista pariziana “Litterature” (1919). Unii critici considerau ca suprarealismul nu este altceva decat expresia dadaismului din cultura franceza, insa cunoscatorii artei nu au acceptat acest lucru.

In pictura, manifestarile suprarealiste au inceput cam in aceeasi perioada. Cei mai cunoscuti artisti suprarealisti sunt: Victor Brauner (1903-1966), Salvador Dalí (1904-1989), Giorgio de Chirico (1888-1978), Paul Delvaux (1897-1994), Rene Magritte (1898-1967) si altii.

Fara indoiala ca cel mai controversat nume, cu rezonante aparte, ramane Salvador Dali.

Salvador Felipe Jacinto Dali I Domenech s-a nasut la data de 11 mai 1904 intr-un mic oras agricol din Spania, numit Figueres, situat la 30 de kilometri de granita cu Franta. Fiul unui notar prosper, Dali si-a petrecut cea mai mare parte a copilariei in locuinta familiei din Cadaques, dedicata pescuitului, loc unde si-a amenajat si primul studio. Primele sale tablouri reflectau in special dragostea sa pentru aceasta parte a Spaniei.

In anul 1918 Salvador reuseste sa aiba prima expozitie, desfasurata in teatrul local din Figueras. Dupa aceasta, se decide sa isi continue studiile la Academia de Arte Frumoase San-Fernando din Madrid. Deceptionat de sistemul de predare de aici, tanarul Dali este exclus din Academie pentru incercarile de a-si instiga colegii la manifestari de protest.

Primul mare succes al lui Dali apare in anul 1925, cand are loc o expozitie individuala a artistului in Barcelona. Un an mai tarziu, artistul isi expune lucrarile si in Paris unde se bucura din nou de succes.

In anul 1929 viata lui Dali ia o turnura importanta, imediat ce o cunoaste pe Gala Diaconov. Desi era sotia poetului Paul Eluard, intre cei doi se infiripa o pasiune care nu s-a stins niciodata. In scurt timp de la prima intalnire cu Salvador, Gala renunta la Eluard si devine sotia pictorului. Insa aceasta a reprezentat pentru Dali mai mult decat atat. Ea a fost tot timpul muza lui, reprezentand-o in nenumarate opere pe care le-a semnat. Gala l-a ajutat pe Dali, asa cum marturisea chiar el, sa scape de nebunie prin dragoste trupeasca, aceasta fiindu-i straina pana sa o cunoasca pe ea.

Din anul 1939 artistul se muta la New York, unde expozitiile sale sunt foarte apreciate. Succesul si faima au facut insa ca Dali sa se complaca treptat intr-o mandrie provocatoare. Atunci cand acorda interviuri, se referea la el insusi cu sintagma “divinul Dali”. Cand mergea pe strada purta asupra lui un clopotel din care suna uneori pentru a atrage atentia. Niciodata nu ar fi acceptat sa treaca neobservat.

Daca Dali era unic, undeva deasupra tuturor, marea teama a artistului, moartea, reusea orecum sa ii stapaneasca orgoliul. Asa cum declara pictorul, moartea si libidoul sunt cele doua lucruri care il inspirau si motivau in lucrarile sale, ceea ce de altfel se observa. Erotismul invadeaza panzele lui Dali. Totodata, el imbina din ce in ce mai des motive precum sadismul, scatologia si putrefactia. In nebunia pe care Dali incepe sa o dezvolte, acesta ajunge sa picteze inclusiv cu propriile fecale. Megalomania il cucereste in totalitate, din dorinta lui de a fi un artist excentric. Nimic din ceea ce il inconjura nu il mai satisfacea. Originalitatea este impinsa pana la limita delirului, iar artistul devine prizonierul propriului spirit creativ.

Cateva opere celebre ale geniului suprarealist sunt 'Marele Paranoic' (1936), 'Leda atomica' (1949), 'Persistenta memoriei' (1931), 'Nasterea omului' (1943) etc. In anul 1982 Gala moare, iar Dali, ramas fara muza, picteaza ultimul sau tablou in 1983: “Coada de Randunica”. Apoi se retrage din viata publica si se muta in turnul Galatea din "Teatro-Museo". Moare la 23 ianuarie 1989, la Figueras, localiatea in care s-a nascut.

Articol de Andrei Dutulescu


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.