Yuppy 30 Martie 2015 12:21
A trage un pui de somn in timpul zilei este cu siguranta un lucru placut. Dar, este benefic? Cu siguranta!

Un studiu realizat de oamenii de stiinta ai Departamentului de Neuropsihologie Experimentala de la Universitatea Saarland, din Germania, a aratat ca un pui de somn de 45 de minute poate imbunatati considerabil capacitatea cognitiva a voluntarilor. Ca rezultat, acestia s-au descurcat mai bine atunci cand au sustinut un test de memorie fata de cei care au stat trezi pe tot parcursul zilei.

Potrivit Medical News report, citat de mic.com, cercetatorii au cerut celor 90 de voluntari sa memoreze 90 de cuvinte simple si 120 de perechi de cuvinte. Dupa care au primit un test de memorie. Jumatate din voluntari au dormit timp de 90 de minute, in timp ce cealalta jumatate s-a uitat la un film pentru a face timpul sa treaca mai repede. Dupa cele 90 de minute, grupurile au primit din nou un test de memorie. Chiar daca intreg grupul s-a descurcat mai rau decat la primul test, cei care au dormit au raspuns aproape la fel de bine ca in cazul primului test.

Potrivit cercetatorilor, care au studiat activitatea cerebrala a voluntarilor care au dormit, puiul de somn activeaza regiuni din hippocampus care joaca un rol important in consolidarea memoriei.

"Chiar si un som scurt de 45-60 de minute produce o imbunatatire de pana la 5 ori in extragerea de informatii din memorie", a spus Alex Mecklinger, seful operatiunii de cercetare.

Prin urmare, un pui de somn la birou sau la scoala poate imbunatati capacitatea de concentrare si de invatare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.