Daca esti in cautarea unui nou job, dar te gandesti ca pentru a-l obtine ai nevoie de o diploma, noi iti propunem sa iei in calcul cele 5 meserii pe care le poti practica si fara o diploma de specialitate.

Producator
Fie ca este vorba despre un post de producator in televiziune fie ca este vorba despre un producator muzical, un singur lucru trebuie sa il ai in calcul: imaginatia. In cazul televizunii imaginatia este prima calitatea de care un producator are nevoie. Bine, nu este si singura, dar in linii mari, cam nicio facultate nu prea te invata meseria de producator, in forma finala pe care urmeaza sa o practici.

Asadar, daca vrei sa lucrezi in televizune ca producator trebuie in primul rand sa cunosti destul de bine piata pe care te intereseaza, publicul si gusturile acestuia. Ulterior, ideea ta poate sa fie pusa in practica sub forma unei emisiuni, de exemplu.

Daca vorbim despre cazul unui producator muzical, lucrurile stau un pic altfel. In teorie (si in practica) oricine poate sa devina un producator muzical, asta daca are cateva calitati de baza: cunoaste ce se doreste pe piata, cunoaste cateva „talente in devenire” pentru a putea sa le reprezinte are o oarecare relatie cu casele de productie si nu in ultimul rand are destul de mult tupeu.

Detectiv particular
Chiar daca pana acum cativa ani meseria de „detectiv particular” nu prindea destul de bine in tara noastra, fiind mult mai populara, mai degraba, prin filmele americane politiste, iata ca lucrurile incep sa se schimbe. Nu stim exact daca societatea actuala i-a facut fara sa vrea loc acestei meserii pe piata ori lumea pur si simplu incepe sa-si piarda increderea (in general), dar din ce in ce mai multe firme de profil incep sa-si faca aparitia si la noi.

Orice persoana poate sa devina detectiv particular fara sa urmeze o scoala anume. Daca esti atent la detalii, dispus sa lucrezi in conditii de stres si ai cat de cat talent actoricesc atunci s-ar putea ca jobul sa-ti vina bine.

Jurnalistul
Nu cu foarte mult timp in urma, meseria de jurnalist nu era privita chiar ca o meserie ci mai degraba ca o vocatie pe care puteai sa ti-o exploatezi, in concluzie si cursurile pentru acesta erau destul de reduse. Ulterior dorinta de perfectionare a domeniului a dus la cursuri de specializare riguroase care ofereau informatii atat de baza cat si aprofundate celor interesati de aceasta meserie.

Citeste si:
Peste 400 de specialiști din 13 țări vin pe 22 februarie la...
Peste 400 de specialiști din...

Totusi, in primul rand pentru a practica meseria de jurnalist ai nevoie de cateva calitati care, m-ai mult se mostenesc decat se invata: inclinatia catre scris, posibilitatea de a privi o problema din mai multe unghiuri, spirit investigator, rabdare si dorinta de a informa.

Manager de hotel
Nu stim daca la Mariott angajeaza manageri fara studii de specialitate, dar putem sa va spunem ca sunt multe alte hoteluri care ofera joburi persoanelor cu inclinatii manageriale, care nu detin in mod obligatoriu o diploma.

In primul rand canditatul ideal trebuie sa cunoasca cel putin doua limbi de circulatie internationala, sa se priceapa bine la cifre sa fie prezentabil, sa arate bine si sa stie sa gestioneze o echipa.

Specialisti IT (intretinere)
Jobul de „it-ist” este la mare cautare la ora actuala. Motivul este simplu, intr-o lume care este dependenta de calculatoare, automat este dependenta si de persoane care sa intretina calculatoarele.

Citeste si:
Ce spun angajații despre sistemul de muncă hibrid: 4 tendințe ale...
Ce spun angajații despre...

Totusi, ca si specialist pentru mentenanta nu este necesara o facultate ci mai degraba pasiunea pentru calculatoare si bineinteles bagajul minim pentru intretinerea acestora pe care oricine poate sa-l dobandeasca atata timp cat isi dedic foarte putin timp studiului acasa.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.