Testul de personalitate Gosling - Potter: Tot ce nu stiai despre 'Oamenii-Caine' si 'Oamenii-Pisica'

Te-ai gandit vreodata ca preferinta ta pentru pisici ar putea spune multe sau chiar totul despre tine? Te-ai gandit vreodata ca atasamentul tau pentru caini poate revela anumite particularitati ale personalitatii tale? Te-ai gandit ca poate esti atrasa de acele animalute cu care, oricat de absurd ar parea, impartasesti aceeasi structura de personalitate? Psihologii americani da. Si au clasificat fiintele umane in doua tipologii: cea a "Oamenilor Pisica" si cea a "Oamenilor Caine".

Testul de personalitate Gosling –Potter: "Omul Pisica" versus "Omul Caine"

Sam Gosling, psiholog si profesor in cadrul Universitatii din Texas (autor al cartii Snoop: What Your Stuff Says About You), impreuna cu alti cercetatori: Carson Sandy si Jeff Potter, au efectuat un studiu online asupra a 4565 de persoane, studiu cunoscut sub numele de Proiectul online de Personalitate Gosling –Potter. Studiul urmeaza sa fie publicat integral in revista stiintifica Anthrozoos. In urma rezultatelor cercetarii, Gosling lanseaza ideea conform careia diferentele existente intre personalitatea cainilor si a pisicilor sunt similare diferentelor existente intre personalitatile oamenilor.

“Exista o convingere culturala unanima conform careia speciile de animale –caine si pisica- specii cu care oamenii au cea mai mare afinitate- revela anumite detalii despre felul de a fi al unei persoane, declara acesta intr-un comunicat de presa al Universitatii din Texas. “Avand in vedere stransa legatura psihologica dintre oameni si animalele lor de companie, este foarte posibil ca diferentele dintre caini si pisici sa se potriveasca diferentelor existente intre personalitatile umane”, mai afirma psihologul. In functie de animalul preferat, oamenii cad in doua categorii: oamenii care iubesc cainii –numiti metaforic “Oameni Caine” si oamenii care iubesc pisicile, numiti “Oameni Pisica”, este de parere Gosling.

Desi au mai fost si alte studii anterioare care au incercat sa certifice diferentele existente intre iubitorii de pisici si cei de caini, nu le-a fost acordat un grad prea mare de credibilitate. Studiul lui Gosling este insa diferit. Traseaza in mod clar si plauzibil insusirile si diferentele existente intre "Oamenii-Pisica" si "Oamenii-Caine".

Citeste si:
Cum să ai grijă în mod ideal de digestia pisicii tale ?
Cum să ai grijă în mod ideal...

In cadrul chestionarului online, participantii au fost rugati sa spuna daca se considera ca apartinand "personalitatii pisica" sau "personalitatii caine", daca se identifica ca fiind deopotriva o persoana caine si o persoana pisica sau daca nu apartin niciuneia dintre aceste doua categorii. Acelorasi persoane le-a fost evaluata personalitatea prin completarea unui chestionar psihologic de 44 de intrebari ce are in vederea cele cinci dimensiuni psihologice, chestionar cunoscut si sub denumirea de Modelul Big Five.

Modelul celor cinci dimensiuni ale personalitatii este un model al personalitatii bine fundamentat de care psihologii se folosesc in mod frecvent pentru a evalua personalitatea unei persoane. Acest test psihologic are in vederea cinci factori (trasaturi) -reper ale personalitatii umane:

Citeste si:
TEST: Ce spune despre tine felul în care porți geanta
TEST: Ce spune despre tine...

* Nevrotismul
* Extraversia
* Deschiderea
* Agreabilitatea
* Constiinciozitatea

Statistic vorbind, 46% dintre participanti s-au caracterizat ca fiind oameni-caine, 12% -oameni-pisica, 28% - si oameni pisica si oameni caine, iar 15% dintre respondenti au spus despre ei ca nu apartin niciuneia dintre cele doua categorii.

Tipologia Personalitatii Canine: Oamenii-Caine

Oamenii Caine sunt de regula extravertiti, mai sociabili si mai prietenosi decat oamenii pisica. La Oamenii Caine, Factorul Constiinciozitate este mai dezvoltat decat la Oamenii Pisica. Pot fi de aceea caracterizati drept persoane competente, responsabile, organizate si ordonate, ambitioase. Li se poate reprosa lipsa de spontaneitate. Nu le place sa se abata de la planurile prestabilite. Oamenii Caine au abilitatea de autodisciplinare si isi finalizeaza de obicei obiectivele propuse. In acelasi timp, Oamenii Caine sunt mai convervatori si mai conventionali decat Oamenii Pisica. Mai energici, mai optimisti, mai pozitivi... Studiul arata ca Oamenii-Caine sunt cu 15% mai extravertiti decat Oamenii Pisica, cu 13% mai agreabili si cu 11% mai pragmatici.

Citeste si:
7 lucruri pe care extrovertitii le au de invatat de la introvertiti
7 lucruri pe care...

"Diferentele dintre 'Oamenii Pisica' si 'Oamenii Caine' nu sunt uriase", spune Gosling intr-un articol publicat pe webmd. Nu intotdeauna Oamenii-Caine sunt extravertiti. Nu intotdeauna Oamenii-Pisica sunt introvertiti. “Exista multi, multi oameni -pisica care sunt extravertiti si multi, multi oameni -caine care nu sunt extravertiti”, explica Gosling.

Tipologia Personalitatii Feline: Oamenii-Pisica

Comparativ cu "oamenii-caine", "Oamenii Pisica" au mai bine dezvoltat Factorul Nevrotismului (Instabilitate emotionala). Ce inseamna acest lucru? Inseamna ca Oamenii Pisica sunt inclinati catre instabilitate si vulnerabilitate emotionala, ca sunt persoane emotionale, impulsive, iritabile, avand tendinta spre depresie, ingrijorare excesiva, uneori chiar spre agresivitate. Acelasi studiu este cel care ne arata ca Oamenii Pisica pot fi caracterizati si prin intermediul Factorului Deschidere.

Citeste si:
Cum să alegi cea mai bună mancare pentru caini: hrană umedă sau...
Cum să alegi cea mai bună...

Prin urmare, sunt persoane curioase, flexibile, spontane, cu un spirit aventuros, deschise ideii de frumos, apreciind arta si esteticul mai mult decat oamenii caini. "Oamenii-Pisica" sunt mai creativi decat Oamenii-Caini, au o imaginatie mai bogata, o gandire mai flexibila si un fel de a fi mai neconventional. Sunt emotionali, receptivi catre noutate si neobisnuit, capriciosi si trec prin schimbari frecvente de dispozitie. Sunt mai suparacioasi decat oamenii caine.

Oamenii -Pisica sunt mai dispusi decat oamenii caine sa-si asume riscuri si sa initieze schimbari, insa sunt mai putin pragmatici decat acestia. Totodata, sunt mai singuratici si mai putin sociabili decat oamenii caine, preferand activitatile interioare celor exterioare. Statistic vorbind, conform studiuli efectuat de Gosling, Oamenii- Pisica sunt cu 12% mai emotionali (nevrotici) decat oamenii caine si cu 11% mai creativi decat oamenii caine.

Studiul lui Gosling sprijina cercetarile anterioare ale unui alt psiholog, Stanley Coren, autor al cartii "Why We Love The Dogs We Do”, aparuta in 1998. Intr-un articol scris pentru Psychology Today, Stanley Coren declara ca Oamenii- Cine au tendinta de a adopta un comportament mai dominant decat Oamenii-Pisica, sunt mai categorici, mai impunatori, mai puternici, mai agresivi, au mai multa prestanta. Pe de alta parte, sustine acesta, Oamenii-Pisica sunt mai cinstiti si mai de incredere decat Oamenii-Caine, mai diplomati si mai saritori. Ceea ce este interesant, ne atentioneaza psihologul, este faptul ca, in cazul celor care iubesc deopotriva cainii si pisicile, trasaturile Personalitatii –Caine vor fi mai pregnante si mai bine definite.

Sursa: Garbo.ro


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.