A venit si continuarea mult asteptata. Sa vedem noile sfaturi ale lui Pera Novacovici..

Cum sa devii un sclav modern? (II)

Povestea mea

Acum patru ani eram in timpul cursului cu decana mea, care e cea mai tare psiholoaga pe care am intalnit-o vreodata si explicam de fata cu 100 de colege de-ale mele ca aproape toti oamenii cauta o relatie pentru ca nu sunt multumiti de viata pe care o duc SINGURI si isi cauta parteneri pentru viata in doi, gandindu-se ca celalalt le va citi gandurile si le va face viata mai buna.

Dar tot ce fac acesti oameni este sa intre intr-o relatie care pe langa problemele firesti mai aduce si problemele partenerului si acum ai de doua ori mai multe pe cap. Si am zis ca e mai bine sa te dezvolti personal si profesional prima oara, sa fii fericit singur. Adica sa faci bani, sa te intalnesti cu cine vrei, sa fii si sa te simti o persoana libera, sa ai hobby-uri, sa fii pur si simplu o persoana fericita. Si abia APOI, cauti pe cineva ca tine, de sex opus, care e tot asa.

Si apoi ALEGI sa fii intr-o relatie super faina, in care evoluati impreuna. Si profa a zis: “Tu vrei sa ai o relatie post mortem” spre deliciul intregii asistente. Ne-am distrat dar eu mi-am mentinut ideea.

Uite-te la oamenii care au relatii.
Se trag la raspundere unii pe altii, nu au timp pentru pasiunile lor pentru ca au tot felul de obligatii care nu le fac nicio placere, isi reproseaza tot felul de lipsuri si neajunsuri, se despart si se impaca pentru ca deja sunt dependenti de relatia aia si nu mai sunt in stare sa aduca ceva mai bun in viata lor. Daca mai pui la socoteala si confuzia pe care o fac oamenii intre atractie si iubire, atractia dispare in 2 ani maxim si astia sunt casatoriti si cu un copil, apoi nu se mai suporta unul pe altul. Acum poti sa iti faci o imagine corecta. Evident, sunt si cupluri super faine dar putine si cred ca se incadreaza in categoria oamenilor care au avut viata sigur faina si apoi au intrat in relatie. Dar asta e doar intuitia mea.

Citeste si:
Manifestările profunde ale iubirii: 20 de gesturi ale unui bărbat...
Manifestările profunde ale...

Ideea e ca prima oara sa te ocupi de persoana ta si de propriile “buruieni” inainte sa ai pretentia sa mai ai pe cineva in jur care sa iti faca toate poftele si cu care sa imparti totul. Tine minte te rog povestioara asta pentru ca la sfarsit o sa iti spun un mic secret legat de povestea asta.

Afara din zona de confort

Asa cum pomeneam in articolul trecut, daca iei 100 de indivizi care incep cu conditii egale la varsta de 25 de ani, toti acesti 100 de oameni vor crede ca vor avea succes in viata, au pofta de a trai, ochii le sclipesc de pasiune, tin capul sus si pieptul inainte si viata pare o aventura minunata.Dar pana la varsta de 65 de ani, unul va fi bogat, 4 independenti finaciar, 5 inca vor mai lucra si 90 vor fi saraci lipiti sau total dependenti de altii. Doar 5 din 100 absolvesc scoala vietii.

Ce s-a intamplat cu visurile lor, cu sperantele, planurile? Cum se poate sa fie asa o diferenta mare intre ce doreau sa aiba si ce au in realitate acum? Lucrurile nu se opresc aici. Majoritatea oamenilor nu se bucura decat de 5% din satisfactie, bucurii, sanatate, energie, recompense. Doar 5% din ce am putea avea in decursul vietii noastre. Multi oameni nu pot sa defineasca succesul. De aceea nu il ating. Ca sa generalizam la maxim, hai sa spunem ca succesul inseamna atingerea unui ideal nobil pentru care luptam, muncim si apoi il atingem.

Citeste si:
Prima iubire nu se uită niciodată! Alex Delea a suferit enorm din...
Prima iubire nu se uită...

19 din 20 de oameni nu stiu de ce se ridica din pat. Urmeaza-l pe cel care urmeaza se cheama jocul, dupa cum spune Earl Nightingale, parintele dezvoltarii personale. Din clasa I omuletul nostru e inconjurat de baieti si fete. E stiut faptul ca suntem media grupului nostru social ca sanatate, succes, fericire. Vorbim, ne purtam si avem aceleasi idealuri ca cei din jur.

Nimeni nu se intreaba “Oamenii pe care ii urmez si ascult merg spre ce vreau eu sa merg?”

Toata scoala pana la 25 de ani se conformeaza. Apoi se insoara sau nu. Exista 95 % sanse ca prima slujba sa fie rodul intamplarii. 40 de ore la lucru pe saptamana apoi mai ai 72 de ore in care poti face ce vrei in saptamana respectiva. Ca si la scoala, iti urmezi colegii de lucru. Nu te intrebi daca e bine sau nu ce faci sau incotro te indrepti. Vii acasa si zici “Sunt obosit”. Deschizi cutia evadarii( televizorul) si te pierzi acolo. Beneficii? Ochii rosii si un cap confuz.

Citeste si:
10 trucuri psihologice puternice pentru a obține ceea ce vrei
10 trucuri psihologice...

Apoi toate astea se repeta 40 de ani.

Daca e decizia ta sa traiesti astfel viata e perfect. Dar daca faci asta ca asa ai stiut din clasa I, e trist. Pentru ca nu asa se traieste. Nu afli cine esti, nu atingi abisul talentelor tale, nu afli ca poti sa iei decizii si ca ai sansele tale.

Foarte multi oameni, barbati si femei, au cateva esecuri firesti sentimetale si apoi gasesc pe cineva un pic mai bun si se agata de el. Preferabil la fel de disperat, in ideea ca nu vor gasi ceva mai bun. Apoi traiesc sa se acuze unul pe altul ca si-au rapit tineretea si energia si potentialul. Astazi vreau sa vorbim despre un alt pas simplu pentru a deveni un sclav modern, de data asta al familiei si al relatiei tale de cuplu.

Informatia

Am vorbit in articolul trecut despre filmele Disney cu printi si printese in care realitatea din spatele cortinei nu este aratata. Astazi o sa vorbim despre acea realitate. Un prieten de-al meu, Marius, mi-a zis ca “o relatie exista pentru ca partenerii sa isi amplifice puterea unul la altul, nu sa se faca fericiti unul pe altul.” O sa iti repet de cateva ori in acest articol fraza asta. Ca sa nu uiti si sa intelegi care este scopul acestui articol lung.

Citeste si:
Sfaturi utile care te ajută să pui pe picioare prima ta afacere
Sfaturi utile care te ajută...

“E normal sa ai o familie si copii.” Imi zicea bunica-mea in fiecare zi.

“De ce ?” intrebam eu cu curiozitatea mea de copil.

“Pentru ca asa e normal si asa face toata lumea!” raspundea bunica-mea

Bun raspuns. Dar nu pe placul meu. De ce e normal? In randurile ce urmeaza vom lua nevoile si dorintele comune ale barbatilor si femeilor si vom vedea cum ar trebui sa decurga o relatie si o viata de familie din perspectiva bunicii mele si apoi din perspectiva mea. Tine minte, va trebui sa ne intrebam permanent : “Acest lucru imi amplifica sau imi rapeste puterea si energia?”

Lucruri care pot fura sau amplifica puterea personala:

* Sexul
* Gatit, spalat, calcat
* Un sprijin emotional la nevoie, cineva cu care sa iti satisfaci nevoie de comunicare.
* Cineva cu care sa lucrezi cot la cot pentru a construi si crea ceva
* Copii, urmasi
* Dovada sociala
* Combaterea plictiselii
* Securitate financiara
* Nevoi familiale: iubire, sustinere, incurajari, incredere, sa stiu ca ma te poti baza pe ei cand ai nevoie
* Nevoi in cuplu: respect, incredere, iubire neconditionata, comunicare, munca, intelegere, distractie

Acum vreau sa luam aceste lucruri de mai sus si sa le vedem din 2 perspective. Perspectiva bunicii mele si a mea. La sfarsit te invit sa dai verdictul si sa imi spui ce varianta preferi. Care sunt trasaturile unei relatii clasice in care devii sclav? ( modelul lui bunica-mea)

Sex ( sau datoria conjugala)

Intr-o relatie clasica sexul ajunge sa fie o rutina. Orgasmul femeii de obicei e o amintire indepartata. O facem ca asa trebuie si e singura modalitate prin care mai eliberam si noi din tensiune si stresul cotidian. Barbatii ajung sa o faca mecanic, ca si orice nevoie fiziologica iar femeile stau foarte prost la capitolul satisfactie sexuala.

Intre 35-50% din femei au orgasm rar si sunt nemultumite de numarul de orgasme iar 15% din femei nu au experimentat deloc orgasmul intr-o relatie conjugala. Doar 35% din femei au constant orgasm vaginal. Motivele esecului sunt reprezentate de ignoranta, lipsa de autocunoastere a propriului organism, temeri, stres. (Informatii preluate din Disfunctii orgasmice, Enciclopedia Medicala Medline Plus, Septembrie 2002.)

Gatit, spalat, calcat

Datoria femeii e sa se ocupe de treburile casnice, datoria barbatului e sa aduca resurse in casa. Cliseu imbatranit. Si totusi foarte multe cupluri functioneaza inca dupa acest principiu. Pentru o ciorba calda foarte multi barbati sacrifica aproape orice si multe femei au pretentia sa fie intretinute in schimbul muncii casnice pe care o presteaza. Problema o reprezinta si educatia primita de la mame precum si barbatii care incurajeaza acest tip de relatie si comportament. Iar la sfarsit, incep resprosurile. Femeia ii reproseaza barbatului cand nu sunt bani, ca ar fi muncit si ea dar barbatul nu a lasat-o. Barbatul se simte incoltit, ca un animal de povara care trage si aduce in casa doar sa satisfaca femeia vesnic nemultumita. Simte ca si-a rapit sansa de a face ceva cu adevarat maret in viata pentru ce? Un gatit, un spalat si un calcat.

Un sprijin emotional la nevoie, cineva cu care sa iti satisfaci nevoie de comunicare. Intelegere, incurajari, incredere, respect, distractie. Ar fi frumos daca in cuplu ai avea garantia ca vei avea parte de sprijin emotional si comunicare, intelegere, iubire, respect, incurajari. Problema e insa ca mai degraba te poti astepta de la aceste lucruri de la prieteni sau prietene decat de la familie sau parteneri de cuplu. In Grecia antica prietenia era mai presus de o relatie romantica. Stiau ei de ce.

Uite-te in jur. Cate cupluri isi pot da note mari la aceste trasaturi? Pentru ca nu stiu cum se traieste in cuplu, pentru ca nu se educa si nu se dezvolta personal, multi oameni pica examenele la aceste trasaturi extrem de importante in relatiile interumane. Daca ar stii sa se foloseasca de aceste trasaturi atunci intradevar oamenii si-ar amplifica puterea. Insa de multe ori folosesc reversul medaliei si isi provoaca suferinte care ii baga in depresii, stres si mai mult, stari de nervozitate, etc.

Cineva cu care sa lucrezi cot la cot pentru a construi si crea ceva

Un alt motiv pentru care ne intemeiem familii si intram in relatii de cuplu. Cati insa isi propun idealuri care merita urmate? Asa cum am vorbit in alte articole, cand doi oameni fara scopuri si visuri intra intr-o relatie de cuplu ce se intampla? Ai 2 oameni care se chinuie unul pe altul acuzandu-se reciproc de propia nefericire.

Copii, urmasi

Din pacate, ca si cand nu ar fi destula suferinta intre cei doi oameni din cuplu, acesti oameni mai fac si copii. Ca si psiholog, am ramas masca auzind motive pentru care unii oamenii fac copii:

- sa incepem sa ne intelegem mai bine in relatie pentru ca avem o responsabilitate comuna

- asa e la moda

- asa trebuie

- presiunea parintilor care vor nepoti

De parca nu ajunge sa iti porti propria cruce, mai impovarezi si niste tinere fiinte pentru care nu stii ce educatie si ce conditii le vei putea oferi ca sa creasca. Nu ma intereseaza dreptul fiecarui om de a face copii atata timp cand copii aia sunt condamnati de la nastere sa fie chinuiti la randul lor. Daca iti trebuie permis pentru masina ar trebui sa fie un permis pentru facut copii. Munca mea principala se indrepata spre adolescenti si te doare capul ce greseli pot sa faca parintii in privinta copiilor lor.

Dovada sociala ( sa nu zica lumea ca sunt singur pe lume)

Pe majoritatea oamenilor daca ii intrebi ce asteapta de la o relatie de cuplu sau casnicie o sa iti repete ca papagalii aceleasi lucruri. Habar nu au, dar la presiunea anturajului si a familiei isi gasesc pe cineva sa se aseze la casa lor. Oamenilor le e rusine de ce zic alti oameni, pentru ca asa e cu oamenii fara personalitate si coloana vertebrala. Se indoaie la primul semn de dezaprobare a publicului nemilos. Trebuie sa avem o relatie de cuplu si sa ne facem o familie pentru ca asa am facut de cand ne stim.

Combaterea plictiselii

Oamenii saraci cu duhul s-au plictisit tot timpul repede. Sa nu poti suporta sa fii singur cu tine si cu gandurile tale e cel mai clar semn de saracie interioara si fuga de ceea ce esti.

“Am cunoscut un barbat care si-a dat douazeci de ani din viata unei zapacite, sacrificandu-i totul, prieteniile, munca lui, pana si o existenta decenta, si care a recunoscut intr-o seara ca n-o iubise niciodata. Se plictisea, asta era totul, se plictisea, ca majoritatea oamenilor. De aceea isi faurise cu buna stiinta o viata plina de complicatii si drame. Fiecare vrea neaparat sa i se intample ceva; asa se explica cele mai multe dintre legaturile omenesti.” (Albert Camus)

Securitate financiara

Un alt motiv pentru care oamenii intra in relatii e securitatea financiara. S-a dovedit ca o persoana singura are nevoie de mai putini bani decat o persoana in cuplu( impartim venitul pe cap de membru al familiei). Cand ai intemeiat o familie si mai ai si copii, nu mai poti sa ii spui sefului sa se duca naibii, nu mai poti sa fii o persoana rebela, nu mai poti sa iti risti veniturile incercand sa fii antreprenor, sa faci afaceri sa risti totul pentru a-ti atinge cele mai nebune visuri. ( valabil si pentru barbati si pentru femei)

Acum banii care sunt la comun trebuie investiti in camin, in termopane, in mobile, in copii. Paradoxul e ca neriscand nimic si neavand afacerea ta, banii vor fi mai putini si calitatea vietii intregii familii va scadea. Din observatiile mele, de multe ori aici femeile sunt de invinuit de cele mai multe ori. Pentru ca ele isi doresc binele familiei si incearca sa atraga majoritatea resurselor inspre imbunatatirea caminului.

Pune o femeie sa aleaga intre investitia intr-o afacere riscanta si o bucatarie noua si spune-mi si mie ce a ales. Nu generalizez. Cunosc femei geniale care bat barbatii la fundul gol cand vine vorba de afaceri, investitii strategice si disciplina financiara. Insa mecanismul psihologic al unei femei este construit pentru a asigura siguranta, confortul si stabilitatea familiei si al copiilor pe termen scurt. Asa ca daca astepti stabilitate financiara si o calitate a vieti mai buna intemeind o familie si gandindu-te ca veti avea mai multi bani, mai gandeste-te odata.

Iubire, sustinere, sa stii ca te poti baza pe cineva cand ai nevoie

Daca avem sansa sa ne nastem intr-o familie in care am fost iubiti stim ce inseamna iubirea, cum se simte iubirea, ce insemana o imbratisare, afectiune, iubirea neconditionata atunci vom stii sa oferim sis a cerem acelasi lucru in relatie. Desi intr-o relatie de cuplu sanatoasa vei avea parte de ele, nu cere partenerului sa fie ca mama sau ca tata. Asa cum ai primit vestea proasta ca Mos Craciun un exista, iubire ca aia de parinti nu vei mai intalni.

Pentru ca intr-o relatie de cuplu este amestecata cu iubirea sufleteasca, spirituala( cea pe care au oferit-o parintiI) si partea de animal din noi cu gelozie, posesivitate, atractie sexuala. Nu o sa mai ai parte de iubirea aia neconditionata si pur spirituala ci trebuie sa iti asumi rolul de adult si sa iti asumi responsabilitatea asta de care tot auzi. CRESTI. Maturizeaza-te si tine minte: Intr-o relatie de cuplu partanerii nu sunt acolo pentru a se face fericiti unul pe altul ci pentru a-si amplifica puterea unul la altul.

Bun. Am vazut modelul bunicii mele. Acum sa vedem modelul meu.

Care sunt regulile mele intr-o relatie moderna care iti amplifica puterea (modelul meu).

Sex

Si barbatii si femeile adora sa faca sex. E o nevoie de baza a oamenilor si imi place sa fac sex. Femeia ii spune dragoste, barbatii zic sex. E totuna doar ca sunt perspective diferite din cauza nevoilor si a creierelor diferite. Nu il folosesc ca mijloc de manipulare si nu accept nici ca femeia sa il foloseasca. Rolul sexului este sa ii ofer ei un orgasm si sa am si eu unul.

Orgasmul intareste sistemul imunitar, incarca bateriile. Amandoi parteneri sunt super energizati si pusi pe fapte mari dupa orgasm. Indiferent ca esti barbat sau femeie trebuie sa inveti cum sa provoci un orgasm partenerului de fiecare data. Nu ma intereseaza daca ai orgoliu si ti-e rusine sa intrebi sau sa te educi. Ai internet, cauta.

Orgasmul e obligatoriu in viata ta sexuala. Te face mai tanar, elibereaza stresul. Oxitocina este generata la atingerea cu o alta fiinta umana, la stimularea sfarcurilor si a organelor genitale( la femei) si la orgasmul sexual. E responsabila cu sentimentul de atasament pe termen lung. Dupa orgasm vei auzi un singur lucru: Te iubesc! Asadar, calitatea sexului este esentiala in orice relatie iar orgasmul iti amplifica puterea ca individ.

Gatit, spalat, calcat

Exista restaurant, inveti sa gatesti singur, avem masina de spalat, calcator.

Nu i-as cere niciodata prietenei mele sa imi faca de mancare, sa spele sau sa calce. De multe ori face din proprie initiativa, alteori mancam in oras si putem sa ne ducem hainele la curatatorie. Nu am nevoie de o servitoare si nu o sa astept niciodata de la partenera mea sa isi consume energia, timpul si resursele cu lucruri din astea marunte mai mult decat e nevoie. In schimb am sa astept sa vad cum investeste in dezvoltarea ei personala si profesionala.

Un sprijin emotional la nevoie, cineva cu care sa iti satisfaci nevoie de comunicare. Intelegere, incurajari, incredere, respect, distractie

O persoana care se dezvolta personal si profesional va stii sa ofere toate aceste lucruri pe care le ofera un prieten adevarat. Calitatea prieteniei intr-o relatie e un indicator foarte bun pentru calitatea relatiei in general. Sa iti placa sa petreci timpul cu persoana cu care esti in cuplu, sa poti avea conversatii interesante si pline de umor, sa existe intelegere reciproca, incurajari reciproce, incredere, respect si distractie. Lucruri obligatorii fara de care o relatie este un esec indiferent de celelalte beneficii. Doar o persoana care se ocupa de dezvoltarea ei personala este capabila sa ofere toate aceste lucruri. Asadar, daca nu stie sa se poarte, partenerul de cuplu trebuie educat.

Si eu am invatat pentru ca am fost un salbatic si am invatat la randul meu pe altii.

Cineva cu care sa lucrezi cot la cot pentru a construi si crea ceva

Nu e neaparat ca doi oameni dintr-un cuplu sa aiba aceleasi pasiuni si aceleasi visuri. Dar imagineaza-ti cat de mult isi amplifica puterea unul la altul in cazul in care trag in aceeasi directie pe plan profesional si se completeaza reciproc. Daca ai o pasiune incearca sa gasesti un partener care are aceleasi pasiuni ca si tine. Daca stau sa ma gandesc bine, unul din motivele pentru care am mers la facultatea de psihologie a fost, printre altele, sa imi gasesc o gagica care sa fie pasionata si ea de psihologie, ca sa avem ce vorbi atunci cand nu facem sex ( dragoste).

Copii, urmasi

As face mai degraba copii decat sa ma casatoresc. Imi plac copii si sunt sigur ca ai mei vor fi niste zmei. Dar vreau sa ii trimit la inot, sa le ofer un mediu in care sa ii las liber sa creeze si sa se dezvolte, sa invete sa cante la un instrument, sa isi descopere si foloseasca abilitatile inascute.

Nu o sa fac copii pentru ca “asa e normal” si pentru ca “trebuie”. In afara de asta, psiholog fiind, imi asum responsabilitatea pentru educatia si binele copiilor si tinerilor din jurul meu. Stiu din experienta ca un copil e important sa fie lasat sa isi dezvolte abilitatile avand provocari si nu supraprotejat ca sa devina un handicapat social. In acelasi timp e foarte important sa nu il lasi de capul lui si sa se simta neglijat si lipsit de atentie si iubire. Fac copii cand pot sa le ofer un mediu sanatos de dezvoltare, nu ii fac “si vedem noi dupa aia”.

Dovada sociala ( sa nu zica lumea ca sunt singur pe lume)

Nu ma intereseaza parerile celor din jur. Oricum suntem ca intr-o jungla si fiecare isi urmareste propriul interes. Hai sa nu fim ipocriti. Oamenii care nu sunt buni in seductie vor sustine ca viata de cuplu monogama este cel mai de dorit lucru pentru ca stiu ca intr-o societate in care fiecare face sex cu fiecare ei vor ramane pe dinafara. Asa ca se agata de o relatie de cuplu si acuza libertatea sexuala ascunzandu-se in spatele normelor sociale, a religiei, a moralitatii etc.

Oamenii care sunt buni in seductie si care au avantaje din acest punct de vedere, femeile foarte atragatoare, barbatii cu mult succes la femei, vor spune ca monogamia e o prostie si ca fiecare e liber sa faca ce vrea din punct de vedere sexual. Vor invoca biologia, psihologia, evolutia speciei umane in sprijinul teoriilor lor. Pentru ca fiecare apara si sustine sistemul care ii aduce cele mai multe avantaje.

Pentru ca parerea fiecaruia va fi subiectiva si va masca propriul interes, eu aleg sa fac ce vor muschii mei. Daca ma simt bine intr-o relatie, am o relatie. Daca ma simt bine singur, raman singur. Tot ce fac, fac pentru ca simt si e aliniat cu sentimentele si valorile mele, nu pentru ca e acceptat sau nu social, de anturaj, de religie.

Combaterea plictiselii

Am fost tot timpul o fire curioasa si mi-a placut sa caut si sa descopar secretele vietii si ale oamenilor. Atunci cnad iti urmeszi pasiunea in viata nu te vei plictisi niciodata. Doar oamenii carora le e teama de ce vor descoperi despre ei cand vor ramane singuri in camera cu o oglinda, doar aceia se plictisesc repede si cauta sa omoare plictiseala. Eu nu fac parte dintre ei si imi place sa petrec timp meditand asupra mea. Ma iubesc si ma respect fara sa cad in narcisism (prea mult). Daca esti o persoana care se plictiseste repede, nu o sa gasesti salvarea intr-o relatie care sa iti anime existenta. Cauta cauza plictiselii in tine.

Securitate financiara

Evolutia profesionala este foarte importanta pentru mine. Vreau sa ajut atat de multi oameni incat intr-o zi sa se poata spune despre mine ca sunt un foarte bun psiholog. Nu muncesc si nu produc pentru a avea o relatie, ci am relatie pentru a-mi amplifica puterea si a deveni mai productiv si creativ in munca mea.

Am un vis si am sa fac tot ce tine de mine ca sa mi-l indeplinesc. Asta astept si de la partenera mea de viata. Luptand pentru visul meu imi fac si relatia mai frumoasa. Daca nu mi-as urma visul as dobandi un sentiment de frustrare, de insatisfactie, as fi complexat in fata altor oameni si as descarca toata furia pe partenera de cuplu. Ce relatie as avea atunci? Nu ar fi nimeni fericit. Daca lupt pentru visul meu, ma straduiesc sa am afacerea mea, e clar ca am sanse mai mari sa ajung sa am mai multi bani si sa am o relatie de cuplu sau o familie fericita.

Daca sacrific asta pentru satisfactia de moment a cuplului si a familiei, devin de 2 ori sclav. Si al relatiei care imi rapeste puterea si al bancilor care imi iau putinele resurse. Cum poti fii fericit in situatia asta? Asta din pacate se intampla in cele mai multe cupluri. Pentru ca nu luptam sa devenim puternici si independenti asa cum ne e destinul , singuri, ne aducem slabiciunile in relatii pentru a-i nenorocii si pe cei din jur din cauza slabiciunilor noastre. O relatie daca nu iti amplifica puterea, ti-o scade, asta e clar. Cere tot timpul de la relatia ta putere, nu pietre de moara atarnate de gat.

Mai bine lupti singur cu slabiciunile tale decat sa impovarezi si pe altii cu sau fara voie. Daca nu poti amplifica puterea partenerului, mai bine lasa-l. Eu cer maximul in fiecare zi si nu am sa menajez niciodata persoanele din anturajul meu.

Iubire, sustinere, sa stii ca te poti baza pe cineva cand ai nevoie

Pana la 7 ani am crescut la bunicii mei. Am cunoscut iubirea neconditionata, ce inseamna sa fii curat, sa ai mancarea in farfurie in fiecare zi, sa ai tot confortul necesar fara sa ti se ceara nimic in schimb. Apoi am plecat acasa la parinti, care s-au despartit cand aveam 10 ani. Am suferit foarte mult din lipsa de atentie si afectiune de care nu am avut parte de la parinti. Din cauza asta am si crescut ca un adolescent plin de probleme emotionale, am relationat foarte prost cu fetele, am fost virgin pana la 19 ani si am avut prima mea relatie de lunga durata la 27 de ani.

Insa atunci cand esti decis sa rezolvi o problema odata pentru totdeauna, cand esti motivat 100% din interiorul tau si iti spui ca vei rezolva problema indiferent de ce va trebui sa faci, nu exista obstacol care sa iti stea in cale. Despre iubire am invatat ca ea nu exista in exterior, ci doar in interior.

Imi place sa mi se spuna “te iubesc” si sa simt iubirea, insa stiu ca fara iubirea pe care eu o am pentru mine as fi doar un sac fara fund in care bagi si nu umpli golul niciodata. Nu am simtit niciodata de la 7 ani iubirea decat cand am inceput sa am un respect fata de mine, incredere in mine si iubire fata de mine.

Iubirea este doar de un singur fel, neconditionata. Cand imi iubesc partenera de cuplu o iubesc nu pentru sex, gatit, spalat, calcat, un sprijin emotional la nevoie, ca sa imi satisfac nevoia de comunicare, cineva cu care sa lucrez cot la cot pentru a construi si crea ceva, copii, urmasi, dovada sociala ( sa nu zica lumea ca sunt singur pe lume), combaterea plictiselii, securitate financiara si sprijin, sustinere, incurajari, incredere, sa stiu ca ma pot baza pe ea cand am nevoie respect, iubire neconditionata, comunicare, munca, intelegere, distractie.

Toate astea le poti avea fara sa ai o relatie de cuplu sau o familie al carei sclav sa fii si daca esti intr-o relatie pentru oricare din lucrurile de mai sus, nu te mintii ca e iubire. E atractie sexuala, interes, nevoie, disperare, dar nu iubire. Partenera o iubesc pentru ca e o fiinta umana care lupta pentru visurile ei, pentru libertatea si independenta ei si iubindu-ma la randul ei, imi amplifica puterea de lupta pentru visurile mele, de a fi o fiinta umana unica si irepetabila.

Ok. Acum ai vazut cele 2 perspective. Cea a bunicii mele si a mea.

Sa fiu sigur ca nu uiti. Un prieten de-al meu. Marius, mi-a zis ca “o relatie exista pentru ca partenerii sa isi amplifice puterea unul la altul nu sa se faca fericiti unul pe altul.”

Un mesaj pentru femei si barbati

Pentru femei:

Cate femei nu isi pierd intreg viitorul ca sa urmeze si sa sprijine barbatul, pentru ca dupa ce el ajunge sa aiba succes sa o paraseasca pentru ca e grasa si batrana, pentru una mai tanara si frumoasa? Si cine e devina ca tu, femeia, ai mai pus 15 kile pe tine si te-ai sacrificat. Ti-a cerut cineva asta? Exista inca dureros de multe femei pe care mamele le educa spunandu-le ca succesul in cariera si viata este asocierea cu un barbat potent financiar, de succes in afaceri si cu potential.

Oricat de prost e barbatul, tot are o urma de orgoliu in el si cand te trezeste vei fi carpa lui orice ai face. Am vazut de nenumarate ori ce inseamna sa fii o femeie la mana unui barbat . De la glorie si statut social la foame nu exista decat un pas cand iti bazezi totul pe un barbat. Bazeaza-te pe tine. Ai sanse mult mai mari sa pastrezi un barbat cu bani cand ai bani pentru ca va stii ca nu te poate controla prin asta. Si oricum, daca toate argumentele mele de mai sus nu te conving, mai am unul.

MAMA NATURA.

Barbatii sunt poligami din punct de vedere psihologic. Le place diversitatea, filmele porno cu actrite diferite. Cum zice prietenul meu Daniel, femeia ideala pentru un barbat este…URMATOAREA. Pentru barbati nu o sa mai aduc niciun fel de argumente insa pentru femeile care s-au speriat. Daca un barbat este indragostit de femeie, daca ea respecta toate regulile de mai sus, si el va respecta relatia. Daca sexul cu femeia mea este implinitor, nu o sa fac sex cu altele. Mai o sa fac glume si mai o sa imi fuga ochii, dar atat.

Insa tot timpul voi aprecia un fund fain, sani, o fusta scurta care sa arate picioarele frumoase. Asta e natura mea de barbat si asa va fi. Sa nu te uti dupa alte femei, daca esti intr-o relatie, este impus social, insa nu este biologic si natural. Asadar, ca femeie, daca iti bazezi totul pe un barbat, ai sanse mari sa pierzi jocul asta numit viata. Ca femeie, ai datoria sa fii puternica si independenta singura si sa nu depinzi de un barbat niciodata.

Pentru barbati:

Orgasmul sexual - cea mai mare placere a omului din punct de vedere psihologic, fizic si emotional. Nu am sa intru in detalii, dar o femeie ca sa aiba orgasm trebuie sa se simta aliniata din punct de vedere fizic, emotional si spiritual. Fizic - sa fie sanatoasa. Emotional - sa aiba un confort minim, un sentiment de securitate, incredere in partener. Spiritual - sa simta ca barbatul ei are o directie spre care se indreapta, este lider si se poate baza ca el isi va urma destinul indiferent de obstacolele care apar.

Intr-o relatie de obicei ce fac partenerii cand se vad cu sacii in caruta? Se lenevesc. Se comporta de parca scopul lor a fost atins si acum nu mai e nevoie sa faca niciun efort. De aici adevarata drama a celor mai multe relatii. O femeie trebuie sa simta ca barbatul ei e liderul, seful haitei. Si din cauza aceasta femeia testeaza constant barbatul.

Ca barbat, faptul ca ai o relatie nu iti da dreptul sa renunti la munca ta, visurile tale, destinul tau. Daca poti sa faci asta si sa ii oferi un orgasm femeii tale cand faceti dragoste, iti garantez ca vei avea o relatie total implinita si fericita indiferent de cati bani aveti, ce relatii aveti cu familiile voastre, indiferent de ce greutati se abat asupra voastra. Femeia nu va simti niciodata nici cea mai mica nevoie sa te insele, pentru ca femeie inseala doar cand nu sunt satisfacute sexual.

Asadar, daca poti sa ramai un barbat adevarat si sa ii oferi un orgasm, o vei face sa se simta cu adevarat femei si ii vei amplifica puterea de a face ceea ce isi doreste ea in viata. In schimb, ea va afce tot ce depinde de ea pentru a-ti intoarce serviciul si a-ti amplifica tie puterea.

Si acum,

Exercitiul

Intreba-te, lumea ce te inconjoara, iti amplifica puterea sau nu? Cauti sa ii faci fericiti pe ceilalti si astepti asta de la ei sau va amplificati puterea reciproc? Stiu ca e un articol foarte lung insa am scris ce aveam in suflet. Mai ti minte povestea cu care am inceput? Cand eram in anul 2 la facultatea de psihologie si mi-a zis decana ca la ce conditii am eu, o sa am o relatie asa ideala dupa ce am sa mor.

Ei bine, nu am ajuns sa am relatia mea ideala post mortem, ci la 28 de ani. Dureaza de un an jumate si amandoi ne bucuram de beneficiile unei relatii fara sa ne sacrificam deloc dezvoltarea individuala. Acum vreau sa te ajut pe tine sa ai relatii si de cuplu si de prietenie care iti amplifica puterea.

Ai un checklist.

Verifica aceste caracteristici ale oamenilor ce iti vor amplifica puterea ( aici include membrii familiei, partenera/partenerul de cuplu/anturajul tau . etc)

- Scopul. Verifica cine are un scop in viata si cine nu. Niciun vant nu favorizeaza o corabie fara un port de destinatie. Oamenii fara scop se plang toata ziua, sunt victime si doar consuma energia celor din jur. Indeparteaza-te de ei si apropie-te de oameni cu visuri si scopuri in viata.

- Atitudinea este cel mai important cuvant. Oamenii reactioneaza inspre noi conform atitudinii noastre. Oamenii care iti vor amplifica puterea au atitudinea de luptatori, sunt ambitiosi, optimisti si perseverenti.

- Responsabilitatea. Mediul tau inconjurator este o oglinda lipsita de sentimente a ceea ce esti tu ca om. Daca nu esti multumit de ceea ce ai in jur devino mai bun si ce ai in jurul tau se va schimba. Recompensele noastre sunt conforme cu ceea ce investim. Un fermier a preluat o ferma paraginita si distrusa complet si a transformat-o in 2 ani in cea mai frumoasa si productiva ferma din tinutul respectiv. Un preot a trecut pe acolo si a zis : “Multumeste-i lui Dumnezeu. Ti-a dat aceasta ferma minutata.” Iar fermierul a zis. “Da, asa e si ii multumesc lui Dumnezeu. Dar sa vezi cum arata cand o avea doar pentru el.”

- Adevarul. Persoanele care sunt sincere si directe sunt mai de apreciat decat persoanele care prefera politetea si te menajeaza.

- Dezvoltare personala si profesionala. Aceasta e o caracteristica vitala pentru orice om care iti poate amplifica puterea. In cazul tau, compara succesul cu tine insuti. De la an la an esti mai bun?

- Secretul ciudat. Devii ceea ce te gandesti cel mai mult ca vei deveni. Asculta-i pe oamenii din jur. Cum gandesc despre ei, ce asteptari au si ce ambitii au. Ceea ce spun cel mai mult despre ei, aia vor deveni, si tu la fel.

Inconjoara-te doar de oameni care au aceste caracteristici. Ei iti vor amplifica puterea.

Iti multumesc pentru ca ai avut rabdare si putere sa citesti pana aici.

Sper ca te las un om mai bun decat te-am gasit. Daca consideri astfel si crezi ca ti-am amplificat puterea macar un pic prin acest articol, scrie-mi un feedback, pune o intrebare, adu o completare si amplifica-mi si tu mie puterea de a deveni mai bun.

Succes in visurile tale indraznete!

Un articol de: Pera Novacovici, Personalitatealfa

Daca doresti 2 materiale pdf-gratuite intra pe pagina www.personalitatealfa.com. Primul e "Descopera-ti vocatia" si te va ajuta sa descoperi punctele forte ale personalitatii tale in mai putin de 15 de minute. Al doilea se numeste "Puterea ta interioara" din care vei invata sa scoti ce e mai bun in tine la suprafata si sa ramai motivat pentru a obtine ce vrei in viata.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.