Va intrebam acum si pe voi: Ati simtit vreodata ca nu putei sta nici macar o zi fara sa jucati un anumit joc video, pe PC sau consola?

In viata oricarui barbat, unele lucruri sunt nepretuite: masinile, femeile, gadget-urile si jocurile. Ordinea nu este neaparat aceasta. Te-ai intrebat vreodata ca, petrecand ore in sir in fata calculatorului, ai devenit dependent de un anumit titlu si pur si simplu nu poti rezista nici macar o zi fara sa te joci?

O definitie a dependentei de jocuri nu poate fi exprimata folosind numai numarul de ore petrecut jucand ceva pe computer sau consola. Daca in cazul dependentelor clasice de droguri, alcool, jocuri de noroc sau sex, medicii se pot pronunta cu usurinta si pot aplica tratamente relativ eficiente si simple, iata ca jocurile video, chiar daca reprezinta un fenomen extrem de popular in randul maselor constituite in special din sexul masculin, i-au cam luat prin surprindere pe psihologi, medici sau cercetatori. Se stia pana acum ca orice lucru care provoaca placere da un anumit grad de dependenta, prin eliminarea in creier a unei cantitati diferite de dopamina, o substanta care ne face sa ne simtim bine. Si cine nu vrea sa se simta bine cat mai mult timp?

Un jucator inrait, care cunoaste aproape toate secretele unui anumit joc, trece printr-o schimbare comportamentala pe alocuri radicala, si desprinderea sa de computer poate avea urmari groaznice. Amintim aici de un gamer chinez care a murit intr-un internet cafe dupa ce a jucat Starcraft 50 de ore non-stop, de un alt chinez care a decedat dupa 15 zile de gaming intens, de un tanar din Vietnam care a ucis o tanara, jefuind-o pentru bani de jocuri sau un alt tanar din SUA care si-a macelarit familia ce incerca cu greu sa-l desprinda de o consola.

Cercetatorii abia acum s-au apucat sa studieze mai intens fenomenul, promitand ca vor introduce dependenta de jocuri video in Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, insa in anul 2012. Putine orase din lume au construit centre pentru tratarea tinerilor, Amsterdam fiind unul dintre pioneri.

Citeste si:
Prințul Harry și Meghan Markle după ce au aflat că prințesa de...
Prințul Harry și Meghan...

Revenind cu picioarele pe plaiul mioritic, nu se poate sa nu fi fost implicati direct sau indirect in partide intense de gaming in sali, in grupuri restrans sau singuri acasa, in fata propriului computer. S-a discutat in ultimul timp si despre modul ingenios de realizare a lui World of Warcraft, care a strans si la noi sute de mii de jucatori, realmente dornici sa petreaca vreme indelungata discutand aliante, achizitionand sabii care mai de care mai puternice si vraji noi pentru fiecare erou. In alta ordine de idei, cum ar fi daca producatorii studiaza putin terenul inainte si scot un joc special ca el sa dea un oarecare grad de dependenta? Cum ar spune Machiavelli, scopul scuza mijloacele..

Lasand la o parte placerea, unele studii au aratat ca dependenta este data de pierderea, sa o numim asa, la mustata. Daca te afli intr-un anumit nivel si nu poti sa-l termini pentru ca ti-a ramas numai 2% viata si mai aveai nevoie de 3%, fii sigur ca vei mai incerca si de o mie de ori pana vei izbuti. Lucrurile sunt ceva mai complexe decat par.

Citeste si:
Locuri pe care le poți vedea gratuit în Amsterdam
Locuri pe care le poți vedea...

Va intrebam acum si pe voi: Ati simtit vreodata ca nu putei sta nici macar o zi fara sa jucati un anumit joc video, pe PC sau consola?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.