Train à Grande Vitesse a fost declarat cel mai rapid tren din lume.

In intreaga lume, trenurile de mare viteza sunt in plina dezvoltare. Daca in China se experimenteaza, se testeaza si se pun in practica trenurile care folosesc levitatia magnetica, europenii construiesc mai multe sine pentru TGV-uri, iar americanii isi dezvolta rapid infrastructura pentru noi tehnologii ale viitorului in ceea ce priveste transportul cu trenul.

In China poti calatori de la Aeroportul Shanghai spre centrul orasului cu un tren futurist cu levitatie magnetica (maglev) in doar 8 minute. In Anglia, serviciile Eurostar asigura pe ruta Bruxelles – Londra un timp redus, de o ora si 43 de minute, in timp ce de la Londra la Paris poti ajunge in doar doua ore.

In Japonia, primul tren de mare viteza a fost lansat in anul 1964. Initial, trenul-sageata Shinkansen transporta pasagerii intre Tokyo si Osaka. Daca inainte calatoria dura patru ore, ultima generatie de trenuri N700 Shinkansen scoate un timp record de doua ore si 25 de minute.

Conform unor studii, in ultimii 40 de ani 6 miliarde de oameni au beneficiat de experienta mersului cu trenul in Japonia. Japonia a inregistrat recordul mondial in 2003 cu trenurile de mare viteza odata cu experimentul MLX01 maglev care a atins viteza de 577 km/ora.

Si Franta se mandreste cu TGV-ul sau. Train à Grande Vitesse a fost declarat cel mai rapid tren din lume pe roti odata cu recordul de viteza pe care l-a inregistrat - 571 km/ora, in aprilie 2007. Altfel, TGV isi plimba pasagerii in imprejurimile Frantei cu viteza constanta de 320 km/ora.

In anii '60 si '70, Franta a experimentat un tren-sageata pe perne de aer care a atins impresionanta viteza de 427 km/ora, numit si Aerotrain.

Trenurile de mare viteza leaga cele mai mari orase ale Spaniei si ating viteza de 347 km/ora. In prezent Spania are una dintre cele mai dezvoltate retele de cale ferata din Europa si lucreaza in acest moment la un tunel feroviar pentru trenurile-sageata care traverseaza 8 kilometri din Pirinei pentru ruta Barcelona – granita franceza.

Citeste si:
Un tren de călători a intrat într-o basculantă în Brăila.
Un tren de călători a intrat...

Reteaua americana de transport feroviar cuprinde milioane de kilometri de sina si astfel aceasta s-a pozitionat pe primul loc in lume.

Se estimieaza ca pana in anul 2010, 65 de orase europene vor fi legate in reteaua de trenuri de mare viteza din Europa, iar numarul calatorilor care vor folosi acest mijloc de transport va ajunge, in acelasi interval de timp, la 25 de milioane. Trenurile de mare viteza sunt cel mai rapid mijloc de calatorie intre orasele europene, pe distante de pana la 550 km.

In Romania trenurile de mare viteza sunt un vis frumos, care se pare ca poate deveni si realitate pana la urma. Un proiect de lege a fost aprobat pentru anul 2008 si prevede demararea studiului de fezabilitate pentru un tren de mare viteza care va face legatura intre Timisoara si Craiova. Astfel, pana in anul 2013, Romania va putea avea prima linie TGV.

Citeste si:
Femeia care a căzut pe șine la Piața Victoriei 1 a murit
Femeia care a căzut pe șine...

Linia de mare viteza din Romania va asigura legatura cu reteaua feroviara similara europeana. Realizarea unei linii de mare viteza este oportuna in conditiile in care exista deja in discutii un proiect asemanator pe distanta Viena-Budapesta.

Articol de Alex Todoran


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.