In fiecare secunda se nasc 3 oameni, ceea ce inseamna ca aproximativ 87 de milioane de oameni apar annual pe Terra.

Cel mai comun nume pe Glob este, conform Enciclopediei Britanice, Muhammad.

China este tara cu cea mai mare populatie, avand peste 1.3 miliarde de locuitori, care reprezinta aproape 20% din populatia lumii. China este urmata in acest top de India, cu 1.130 miliarde de locuitori, 17% din total si Statele Unite, cu 300 milioane locuitori, 4.55% din total), conform ONU.

Romania are un total de 21,438,000 de locuitori, reprezentand 0.32% din populatia globala, si ocupa, in lista ONU, locul 51 din 222 tari.

50% din populatia Terrei locuiteste in 6 state: China ~ 19.83% , India ~ 16.94%, SUA ~ 4.55%, Indonezia ~ 3.47%, Brazilia ~ 2.79%, Pakistan ~ 2.44%, iar cealalta jumatate a omenirii traieste in nu mai putin de 216 tari.

In 1907, populatia globala estimata nu depasea 1.7 miliarde de oameni, in timp ce in 2007 numarul crescuse de aproape 4 ori, pana la 6.67 miliarde.

Populatia Rusiei a scazut cu aproximativ 10 milioane de oameni (de la 150 de milioane in 1907 la 140 de milioane in 2007), ca urmare, in principal, a destramarii fostului imperiu rus. In schimb, numarul de locuitori estimat al Chinei era de 400 de milioane in 1907, de 4 ori mai mic decat cel actual (1.4 miliarde).

In fiecare secunda se nasc 3 oameni, ceea ce inseamna ca aproximativ 87 de milioane de oameni apar annual pe Terra. Se estimeaza ca numarul de locuitori ai Pamantului se va dubla pana in 2050, ajungand la peste 12 miliarde.

Conform unor specialisti americani, daca toate plantele care cresc pe Pamant ar fi utilizate pentru hrana oamenilor, acesta ar putea sustine existenta a doar 15 miliarde dintre noi. Este vorba de conceptul de carrying capacity, care defineste numarul total de locuitori care pot coabita in acelasi timp pe Terra. Valoarea maxima a acestui numar presupune ca toate resursele Pamantului sa fie utilizate cu unicul scop de a asigura existenta populatiilor (ceea ce inseamna ca vor disparea parcurile si rezervatiile naturale si ca toate resursele de hrana ale Globului vor fi destinate exclusiv consumului uman).

Citeste si:
Rămânem tot mai puțini: Cu cât ar putea să scadă populația României...
Rămânem tot mai puțini: Cu...

Teoria evolutiei demografice:

1. In prima faza, atat rata mortalitatii cat si cea a natalitatii erau ridicate, iar nivelul de crestere al populatiei era redus, chiar pana la 0;

2. In faza a doua de evolutie, rata natalitatii era ridicata in timp ce rata mortalitatii scadea ca urmare a dezvoltarii serviciilor de sanatate publica, a avansului tehnologic etc. In aceste conditii s-a manifestat cresterea populatei.

3. In faza a treia, rata natalitatii scade ca urmare a schimbarilor sociale produse de emanciparea femeilor (alegerea carierei in defavoarea intemeierii unei familii etc), se reduce rata mortalitatii (ceea ce descurajeaza procrearea masiva in scopul intemeierii unei familii numeroase), creste numarul familiilor care apeleaza la planificarea familiala etc. Astfel, rata de crestere a populatiei va scadea pana spre 0.

Citeste si:
Scenariu 2050: Câți locuitori va mai avea România peste 30 de ani
Scenariu 2050: Câți locuitori...

Post-ul original se afla pe blogul Stiati ca...? De ce am ales sa vi-l prezentam? Pentru ca aici veti gasi informatii interesante si utile, pentru cultura generala. Altfel spus, pentru ca "Stiati ca...?" este yBlog.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.