In scoarta pamantului se ascund adevarate minuni ale naturii.

O pestera, prin definitie, este un gol natural in scoarta pamantului, cu lungimea mai mare de 5 m, fiind suficient de spatioasa pentru a permite patrunderea unui om. Pesterile se pot forma in trei tipuri de roca: calcar - carbonat de calciu (cazul majoritatii pesterilor), sare - pesteri instabile si meandrate, gips - galerii labirintice, in unghiuri drepte. Iata cateva dintre cele mai frumoase pesteri autohtone:

Pestera Scarisoara

Marcajul rosu conduce de la cabana Scarisoara orice drumet din acea zona, spre cea mai mare pestera de gheata din Romania, situata la altitudinea de 1165 m, cu varsta de peste 3.000 de ani. Lungimea pesterii este de 720 m, iar adancimea de 105 m. Blocul de gheata are volumul de 75 000 m³ si o grosime de peste 15 m. Accesul se face printr-un aven cu diametrul de 60 m si adancimea de 48 m. La baza avenului se afla poarta propriu-zisa a pesterii, in spatele careia se gaseste "Biserica", de unde se deschide o galerie care dupa 68 m ajunge la Rezervatia Mare a pesterii. Aceasta galerie cu limbi de gheata si cu multe cocretiuni a fost numita Galeria Maxim Pop.

Pestera Ursilor

In anul 1975, pe 17 septembrie, in urma unei dinamitari in cariera de marmura de la Chiscau, in masiv s-a format o spartura prin care a coborat artificierul miner Curta Traian din localitate. Dupa cercetarile stiintifice de rigoare, o parte a pesterii a fost amenajata si electrificata, fiind data in exploatare turistica pe 14 iulie 1980.

Cai de acces: Pe DN-76 (Oradea-Deva), cu derivatie la km 86 in comuna Sudrigiu, pe DJ-763, inca 16 km (sosea asfaltata). Coordonate GPS = N 46.55460; E 22.56960.

Pestera Ursilor nu impresioneaza prin marime ci prin faptul ca adaposteste cele mai mari aglomerari de stalactite si stalcmite din Romania.Din acest punct de vedere Pestera Ursilor reprezinta un loc unicat in tara. Tot aici se gasesc un mare numar de resturi fosile ale ursului de caverna - Ursus Spelaeus - disparut de aproximativ 15000 de ani.

Citeste si:
Cele mai SPECTACULOASE pesteri din lume, in imagini fascinante
Cele mai SPECTACULOASE...

Lungimea totala este de peste 1500 m, din care nivelul inferior cu o lungime de aprox 700 m, este rezervatie stiintifica. Vizitarea dureaza aproximativ 45 de minute, in grupuri conduse de ghizi autorizati. Temperatura in pestera este de +10°C, iar umiditatea de 97%. Programul de vizitare este valabil tot timpul anului, zilnic (in afara de luni) intre orele 10.00-17.00.

Pestera cu oase (aici s-a gasit cea mai veche fosila din Europa)

Pestera in care a fost gasita pretioasa fosila umana este partial inundata. Grupul de speologi timisoreni, Proacvagrup, care a facut istorica descoperire a fost nevoit sa treaca printr-un sifon, o galerie inundata complet, care se poate traversa doar cu costum de scafandru si echipament complet. Numarul pesterilor din Banat ajunge la cateva mii. Pestera cu oase de la Anina are lungimea totala de peste 1 kilometru, dar include foarte multe sifoane. Turismul aici nu este sustinut, din cauza dificultatilor legate de acces. O eventuala investitie in acest sens ar fi uriasa si inutila. Pestera prezinta interes doar din punct de vedere stiintific, fiind deja un punct de referinta in materie de pesteri cu fosile.

Citeste si:
Scapă de calcarul de pe oale: 3 metode prin care vei curăța...
Scapă de calcarul de pe oale:...

Pestera Liliecilor

Este declarata monument istoric de categoria A. Altitudinea absoluta a cavitatii este de 650 m, iar altitudinile relative sunt de 44 de m pentru intrarea nordica si 60 m pentru intrarea sudica, folosita de turisti. Pestera se afla pe versantul drept al Cheilor Bistritei, la 630 m altitudine absoluta si la 80 m altitudine relativa, accesul fiind facilitat de o poteca amenajata cu balustrade, care urca din spatele manastirii Bistrita (15 minute).

In documentele de specialitate, pestera este mentionata pentru prima data in 1929 de Emil Racovita, iar cercetari biospeologice s-au facut in 1951 si 1955. Pestera sapata de apele raului Bistrita are trei deschideri, toate cu orientare estica, dintre care accesibila este doar cea sudica.

In dreptul deschiderii mari se afla o biserica (Sfintii Arhangheli), construita de calugarii Macarie si Daniil in 1635. Pestera este saraca in formatiuni concretionare. Dintre lilieci, o specie se gaseste in permanenta in pestera (Miniopterus schreibersi), altele vin aici doar pe timpul iernii (Rhinolophus ferrumequinum, Vespertilio pipistrellus - in crapaturile stancii, Plecotus auritus, Barbastella barbastellus), iar altele vin primavara pentru reproducere si pleaca toamna (Myotis myotis, Myotis oxygnathus).

Citeste si:
8 metode simple pentru a-ți detoxifia plămânii în mod natural
8 metode simple pentru a-ți...

Autor: Alex Todoran


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.