Probabil ca toata lumea a jucat cel putin odata sah. Un joc pentru unii, un sport pentru altii.

Probabil ca toata lumea a jucat cel putin odata sah. Un joc pentru unii, un sport pentru altii. Oricum l-ai vedea sau practica, acesta poate sa iti ofere placerea unui joc in care spiritul de competitie este prezent sau poate fi interpretat ca stil de viata. Dar pentru a juca sah trebuie sa ai talent si multa inteligenta. Sahul dezvolta mintea si agilitatea in gandire, astfel incat tot timpul trebuie sa antincipezi cateva miscari inintea adversarului pentru a-l putea invinge.

Sahul are privelegiul de a fi cel mai vechi joc din istorie. Desi reprezinta un subiect controversat, nu se poate preciza cu certitudine locul in care a fost prima data practicat. Un lucru insa este sigur: se joaca din cele mai vechi timpuri in China, India si Persia. Este posibil ca odata cu invazia trupelor arabe in Persia, acestia sa fi invatat sah, pentru ca apoi, invandand Spania, sa ii invate si pe acestia tehnicile. Evident, din Spania jocul s-a extins in toata Europa.

Prima referire literara la sah a fost facuta in Persia, in secolul al V-lea d.Hr, iar cele mai vechi piese gasite sunt datate din secolul la VII-lea. In jurul anului 1200 europenii au inceput sa modifice regulile jocului, apropiindu-se mai mult de standarele cunoscute astazi. Pionul avea posibilitatea de a inainta 2 casute la prima miscare, iar tura si regina obtinusera dreptul de a sari mai multe casute.

Piesele de joc au primit in aceeasi perioada denumiri noi, aceleasi pe care le cunoastem si astazi, deoarece numele persane erau greu de pronuntat. De asemenea, formele pieselor au fost restilizate, pentru a reflecta mai mult lumea in care acestia traiau. Era o era a razboaielor, a cetatilor, a autoritatii inpuse de regi, regine sau biserica, acest lucru reflectandu-se in toate aspectele vietii.

De aceea “pionii” reprezentau intruchiparea soldatilor, a armatei care se sacrifica in lupta din prima linie. Acestia traiau destul de putin, in sensul ca numeroasele batalii pe care le purtau erau de obicei ultimele. Si in joc pionii-soldati au ramas primele piese sacrificate. Armata mai avea avantajul de a putea lupta pe “cai”, cei privilegiati fiind cavalerii medievali, care apartineau nobilimii si primeau o educatie militara. Acest aspect s-a pastrat si in joc, exemplu fiind mutarile complexe pe care le pot face caii.

Autoritatea in joc este reprezentata de 'rege', cel care de altfel declara partida incheiata in momentul in care este capturat. Dar, asa cum se intampla in evul mediu, puterea regelui de a actiona nu era atat de mare ca a reginei, singura prezenta feminina din joc. Iata ca inca de atunci in spatele unui barbat puternic se afla o femeie si mai puternica. Si biserica reprezenta atunci o autoritate care domina viata cotidiana a oamenilor, astfel ca astfel este prezenta si ea in joc sub forma 'nebunului'.

Asemenea oicarei confruntari, cele doua tabere se lupta, iar castigatorul este cel care detine cea mai buna strategie, lucru care nu este insa posibil fara sa piarda si el cateva piese.

In timp, strategiile de joc au fost dezvoltate si s-au scris multe carti pe aceasta tema. Diversi experti au descris tehnica perfecta de a juca, iar jocul a devenit sport. Primul turneu oficial de sah a avut loc in anul 1851 si a fost castigat de germanul Adolf Anderssen, un jucator necunoscut pana atunci, dar a carui 'ofensiva' a devenit practicata in scurt timp la scara larga.

Articol de Andrei Dutulescu

Click pentru a vedea articole asemanatoare pe YUPPY:

1. Golful - rezervat doar celor bogati?
2. Poker, jocul personalitatii
3. Snooker: de la ludic la mutari de exceptie


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.