Probabil ca nu exista castel care sa nu fie inconjurat de legende si mister.

Probabil ca nu exista castel care sa nu fie inconjurat de legende si mister. Acestea s-au tesut in timp si s-au pierdut in negura istoriei. Povesti cu varcolaci, corbi si invocatii pagane le adauga un farmec medieval si iti dau senzatia ca pret de cateva clipe te poti intoarce in timp, pentru a auzi in departare tropotul calului unui sol care aduce vesti domnitorului. Intre istorie si legenda, se pare ca multe dintre povesti pastreaza un sambure de adevar.

Romania are un numar impresionant de castele si cetati fortificate, cea mai mare parte a localizate in Transilvania, unele zone avand aproape in fiecare sat cate un astfel de vestigiu.

Cele mai interesante constructi de acest gen ar fi:

3. Castelul Iulia Hasdeu din Campina

Bogdan Petriceicu Hasdeu, numit de Mircea Eliade "geniu de o inspaimantatoare vastitate" incepe in anul 1893 sa construiasa un castel in Campina. Pentru cine cunoastea povestea, totul se coreleaza cu suferinta cauzata de moartea fiicei lui B.P. Hasdeu, Iulia. In memoria ei castelul poarta acelasi nume.

Hasdeu este recunoscut ca fiind primul practicant al spiritismului in Romania. Se spune ca el reusea sa intre in legatura cu spiritul fetei sale, dupa moartea acesteia. Castelul a fost ridicat in functie de proiectele pe care Iulia Hasdeu le-a trimis tatalui ei prin metode spiritiste. Astfel, constructia devine un altar dedicat fetei si include o camera cu pereti negri, rezervata sedintelor de spiritism.

Costructia castelului se incheie in 1896 si devine un loc de meditatie, de izolare a savantului. Imediat dupa moartea lui, se ivesc probleme legate de mosternirea castelului, care insa este donat statului pentru a fi transformat in muzeu. Acesta este inscris in Lista Monumentelor Istorice.

Astazi turistii pot vizita castelul transformat in muzeu, une pot fi vazute fotografii, manuscrise, documente, opere de arta sau editii princeps ale unor lucrari care apartineau scriitorului.

2. Castelul Huniazilor din Hunedoara

Castelul Huniazlior, cunoscut si sub denumirea de castelul Corvinilor a fost construit in secolul al XV-lea, mai exact in jurul anului 1419. Legendele care s-au tesut in jurul acestuia sunt legate de familia Corvinilor, pe al carei blazon era reprezentat un corb cu un inel de aur in cioc. Se spune ca Sigismund de Luxemburg a avut un fiu nelegitim cu o frumoasa femeie din partile Hategului. Pentru ca aceasta sa nu fie dispretuita de ceilalti, Sigismund i l-a propus ca sot pe unul dintre apropiatii sai, Voicu, si totodata un inel de aur, cu care viitorul copil, Ioan de Hunedoara, va putea sa se prezinte la curtea regelui, pentru a fi recunoscut.

In continuare legenda descrie contextul in care Voicu uita inelul pe marginea unei fantani. Un corb atras de stralucirea aurului il ia in cioc si zboara, dar copilul Ioan de Hunedoara arunca o sageata spre corb si recupereaza inelul. Ajungand la curtea regala micul Ioan povesteste patania, iar regele impresionat decide ca blazonul familiei care va avea in stapanire castelul de la Hunedoara sa fie un corb cu un inel in cioc. De aici si numele Corvini, derivat din latinescul “corvus”.

1. Castelul Bran

Situat pe culoarul Rucar-Bran, pe un drum de munte greu si anevoios care face legatura intre Regat si Transilvania, ramane de departe cel mai cunoscut castel din Romania. Acesta a fost evaluat de Forbes la 270 de milioane de dolari. Notorietatea sa insa nu este legata atat de mult de legendele fundamentate in aceasta zona, ci de un mit creat de un scriitor englez, mitul contelui Dracula, care a inspirat nenumarate filme.

Acesta sustine ca Vlad Tepes este de fapt Contele Dracula, totul fiind legat de numele tatalui sau, Vlad-Dracul. Se pare insa ca Vlad Tepes nu ar fi locuit niciodata in Castelul Bran, acesta fiind utilizat ca baza militara, amplasata strategic la granita. Recent castelul a fost restituit de statul roman lui Dominic de Habsburg si celor doua surori ale sale, in calitate de mostenitori ai principesei Ileana.

Articol de Andrei Dutulescu

Click pentru a vedea articole asemanatoare:

1. Destinatie de vacanta: rafinamentul
2. Pe urmele lui Jules Verne
3. 10 locuri speciale in Bucuresti


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.