Cand vorbim despre copilarie, vorbim despre o lume in centrul careia ne aflam candva si in care orice 'fleac' devenea motiv de bucurie.

Cand vorbim despre copilarie, vorbim despre o lume in centrul careia ne aflam candva si in care orice 'fleac' devenea motiv de bucurie. In astfel de momente pana si cei mai respectabili oameni pot “da in mintea copiilor”. Nu conteaza cati (b)ani ai sau daca esti foarte ocupat, pe culmile ludicului se nasc adevarate pasiuni. Printre acestea, exista una foarte populara in randul adultilor: trenuletele de jucarie.

De cate ori nu te-ai imaginat purtat intr-o lume a basmelor in timp ce te jucai cu masinuta sau trenuletul preferat? Machetele de tren pot varia atat ca pret cat si ca dimensiuni. Poate ca pasiunea ta exista de la varste fragede sau poate ca incepe odata cu cumpararea primei locomotive sub forma de cadou pentru mezinii familiei. In scurt timp vei ajunge sa iti doresti un numar cat mai mare de trenulete, sa dezvolti cat mai multe linii, sa iti faci o plansa cat mai complexa cu o multitudine de elemente integrate.

Un tren miniatural este o jucarie cu totul speciala, care incearca sa reproduca pana la cel mai mic detaliu originalul si uneori reuseste foarte bine. Originalul poate fi un model de epoca sau unul modern. Acesta este pus in miscare de mecanisme alimentate electric. De asemenea, scara la care sunt realizate in miniatura trebuie sa fie cat mai apropiata de realitate.

Trenurile ca jucarii au aparut aproximativ in aceeasi perioada cu cele reale. Primele locomotive dateaza din secolul al XIX-lea si erau de cele mai multe ori realizate din fier turnat. In scurt timp au aparut trenurile miniaturale care functionau cu aburi sau cu mecanism asemanator cu cel al ceasului mecanic. Multe din aceste trenuri foloseau metode foarte inteligente de a scoate fum sau de a fluiera. Revolutia machetelor de tren a aparut in momentul in care Marklin, o firma specializata in domeniul jucariilor a iesit pe piata cu modele de trenuri de jucarie produse in serie.

Citeste si:
TOP 10 Cele mai grozave momente de magie
TOP 10 Cele mai grozave...

Firma isi asigura profitul si prin cumpararea ulterioara de accesorii. Marklin oferea sine extra cladiri in miniatura, macazuri, care se vindeau separat. Acesta avea sa fie inceputul "scenariilor" care pot fi cumparate azi o data cu trenurile. In anul 1897 au aparut si primele machete de trenuri alimentate electric, fiind produse de firma americana Carlisle & Finch. Trenurile actionate electric au cunoscut o popularitate crescuta la inceputul secolului al XX-lea, odata cu raspandirea electricitatii. In timp, acestea au devenit din ce in ce mai sofisticate: puteau sa fluiere, sa schimbe automat macazurile, sa cupleze si sa decupleze vagoane sau chiar sa incarce cargouri.

Dupa jumatatea secolului al XX-lea majoritatea trenurilor miniaturale au inceput sa fie realizate din plastic. Trenurile moderne sunt din ce in ce mai sofisticate. Acestea pun la dispozitia pasionatilor de la sunete digitale foarte apropiate de realitate pana la posibilitatea de functionare a mai multor locomotive pe aceeasi sina, fara a se produce accidente.

Citeste si:
Stiati ca... Lucruri interesante despre arta, pictori si pictura
Stiati ca... Lucruri...

Producatorii traditionali incep sa experimenteze probleme datorate intrarii pe piata a concurentilor gen China, care scad standardele calitatii pentru a obtine preturi de productie cat mai mici. Insa adevaratii posionati nu vor renunta la achizitionarea produselor de inalta calitate, chiar daca vor scoate din buzunare mici averi.

Trebuie mentionat ca pentru un scenariu complet cu mai multe linii si trenuri pretul nu este tocmai modic. O locomotiva poate fi achizitionata contra unor sume incepand de la aproximativ 100 $, iar un panou de control are ca pret de pornire, in functie de calitatile sale, 150 $. Insa multi dintre doritori devin si colectionari. In acest fel piesele vechi sunt la mare cautare si pretul urca la minimum 4 cifre, variind in functie de starea in care se afla piesa.

Pentru cei care detin piese de colectie, hobby-ul se poate transforma si intr-o metoda de a obtine bani. In martie 1997 Richard Knopf din Tucson, Arizona, a decis sa isi vanda colectia alcatuita in cea mai mare parte din piese fabricate intre anii 1970 si 1980, obtinand in schimb suma de 740.830 $. Asa ca daca detineti deja trenuri miniaturale, ar trebui sa stiti ca odata cu trecerea fiecarui an valoarea acestora creste cu aproximativ 10 %. Impatimiti sau simpli admiratori, aceste "jucarii" vor reusi cu siguranta sa va captiveze, chiar daca nu va vor indruma intotdeauna spre meleagurile copilariei.

Citeste si:
Top 5: Job-uri ingrozitoare
Top 5: Job-uri ingrozitoare

Articol de Andrei Dutulescu


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.