Dificultatea studiereii creierului uman a condus la aparitia a numeroase mituri si false credinte. Egiptenii, de exemplu, considerau creierul un organ neimportant si il eliminau in timpul imbalsamarii, in timp ce alte organe, precum inima, erau pastrate cu grija. Am adunat mai jos sapte dintre cele mai comune mituri despre creierul uman.

In ultimul lor clip de pe canalul YouTube ASAP Science, Mitchell Moffit si Gregory Brown au realizat o lista cu sapte mituri despre creierul uman si ne-au explicat de ce nu sunt adevarate.

1. Mai mare nu inseamna mai bun

Daca aceasta afirmatie ar fi adevarata, ar insemna ca, dintre toate fiintele care populeaza Pamantul, casalotul ar fi cel mai inteligent pentru ca are cel mai mare creier. In realitatea, creierul uman nici macar nu este atat de impresionant ca marime daca ar fi sa il raportam la raportam la dimensiunile corpului.

2. Alcoolul nu ucide celulele nervoase

Bautul in exces poate, intr-adevar, altera conexiunle dintre celulele creierului, dar asta nu inseamna ca distruge neuroni. Asadar, alcoolul dauneaza creierului insa nu in modul in care ne imaginam ca o face.

3. Drogurile nu ne “gauresc” creierul

Asta nu inseamna ca drogurile nu afecteaza creierul. O fac, dar nu prin “gaurirea” lui, ci alterandu-I structura si incetinindu-I functiile. Dar niciun drog nu-ti va face creierul “varza”.

4. Creierul nu este compus din 100 de miliarde de celule

Oamenii de stiinta au descoperit, in 2009, ca in creierul uman exista mai multe de 87 de miliarde de celule. Totusi, pana la 100 de miliarde mai e un drum lung, iar cele 14 miliarde pe care care anumiti oameni s-au grabit sa le atribuie creierului uman sunt suficiente pentru a constitui creierul unui alte fiinte.

5. Nu folosim doar 10% din creier

\Oamenii de stiinta au incercat sa demaste acest mit in repetate randuri insa, din anumite motive, este, in continuare, considerat adevarat. Poate ca nu folosim toti neuronii deodata dar, doar pentru ca nu face ecuatii complete si nu jonglam in acelasi timp, nu inseamna ca nu avem acces la fiecare particia din creierul nostru Cu ajutorul imagistii cerebrale, oamenii de stiinta au demonstrat ca oamenii folosesc mai mult de 10% din creier chiar si atunci cand fac lucruri banale, cum ar fi miscarea degetelor.

Citeste si:
5 mituri comune despre mașina de spălat vase - adevărurile din...
5 mituri comune despre mașina...

6. Persoanele creative nu folosesc preponderent “partea dreapta” a creierului

La fel cum persoanele cu o gandire mai riguroasa nu folosesc preponderent partea stanga. Este adevarat ca anumitor emisfere le revin anumite sarcini – partea stanga, de exemplu, este responsabila de limbaj – dar de aici la a spune ca persoanele creative au o anumita parte a creierului dominanta e cale lunga.

7. Nu avem doar 5 simturi

Vaz, miros, auz, gust si simtul tactil. Ai fost invatat in scoala ca exista doar aceste 5 simturi extrasenzoriale. Adevarul este ca acesta este doar inceputul. Nu uita de temperatura, echilibru, de simtul durerii sau al timpului.

Intreg clipul ASAP Science il puteti vedea mai jos:

Foto main: creier uman sursa Shutterstock.com


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.